Mergi la conţinutul principal

Omul-paianjen a luat porcul

Anul acesta, ca si la ultimele editii, traditionala sarbatoare a marinarilor a fost integrata intr-un mod fericit in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Brailei, modalitate prin care actiunea a capatat mai mult dinamism, spre deliciul miilor de braileni veniti pe Esplanada sa asiste la "desfasurarea de forte".
Manifestarile au debutat la ora 10.00, in dreptul Morii Violatos, cu ceremonialul ridicarii pavilionului si a marelui pavoaz, trecerea in revista a navelor si felicitarea echipajelor. Dupa traditionala slujba religioasa, marinarii au lansat la apa o ghirlanda de flori modelata sugestiv in forma unei ancore, in memoria eroilor marinari romani jertfiti in lupte. Seria evenimentelor programate in cadrul actiunilor organizate de Ziua Marinei a continuat cu o parada navelor militare, urmata de cea a navelor civile, defilari salutate de fortele aeriene, prin intermediul a trei supersonice MIG 21 Lancier, care au survolat zona. Sincronizarea a fost perfecta, intrucit "actorii" i-au introdus pe braileni intr-un teatru de razboi imaginar, pus la punct in detaliu de catre militarii care au sustinut mai multe demonstratii, cu monitoare, vedete blindate si vedete dragoare. Bubuiturile puternice ale mitralierelor si tunurilor de la bordul navelor au desavirsit tabloul de razboi imaginat de militari, spre admiratia celor prezenti.
Dupa "calmarea spiritelor" si dupa ce "baietii rai" au fost invinsi si pusi pe fuga, a venit momentul aparitiei Zeului Neptun - intruchipat de actorul Florin Chirpac - sosit "calare" pe un crap (confectionat dintr-o barca invelita cu pinza desenata). Personajul mitic a dat tonul distractiei invitind un "ghibort" marinar sa primeasca botezul apei: o sapuneala cu o bidinea pe post de pamatuf, un barbierit cu iataganul si doua caldari de apa pentru clatire. Odata incheiat momentul, Zeul Neptun a declarat deschise concursurile si jocurile marinaresti. Asa cum era de asteptat, distractia maxima a fost atunci cind mai multi tineri au incercat sa parcurga un traseu scurt, inclinat, cilindric si foarte alunecos avind ca miza un... porc. Asa cum v-ati dat seama, este vorba de jocul "porcul la scondru": un stegulet rosu, simbolizind animalul, agatat in capatul unei birne unse din belsug cu vaselina. Mai multi temerari au incercat sa faca echilibristica pe scondru, insa tentativele au sfirsit cu o baie buna in apele fluviului. Ba chiar s-a incercat "indulcirea" conditiilor de concurs, marinarii aruncind nisip peste birna unsa, pentru o priza mai buna. Nici asa "performantele" temerarilor nu s-au imbunatatit, dar publicul s-a amuzat de fiecare cazatura a celor care si-au incercat norocul si abilitatile de echilibrist. Intr-un final, cistigator a fost un tinar de 18 ani care a reusit sa smulga steguletul din virful scondrului dupa ce s-a catarat ca omul-paianjen, atirnat cu capul in jos pe birna alunecoasa. "M-am chinuit ceva, ba m-am si zgiriat, dar am reusit. Am cam trisat, dar trebuia sa ia cineva steguletul", a recunoscut amuzat tinarul.
Dupa "porcul la scondru" a urmat vinatoarea de rate, iar dupa ce ultima rata a capitulat, zeul Neptun s-a retras in aplauzele spectatorilor de pe mal.
Seara au fost aprinse pavoazele electrice ale tuturor navelor din port si marinarii s-au retras cu tortele intr-o procesiune traditionala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu