Omul liberalilor zdrobește presa scrisă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Omul liberalilor zdrobește presa scrisă

• Poșta Română a crescut peste noapte comisionul de distribuire a abonamentelor de la 23% la 83% din prețul perceput abonaților • cifra uriașă provine din decizia abuzivă a directorului general al Poștei Române, instituție a statului care deține monopol în ceea ce privește distribuirea abonamentelor •  șeful Poștei, liberalul Valentin Ștefan (foto stânga), a fost înfiletat pe funcție de colegul de partid Sebastian Burduja care și-a pus ilegal acoliții și în Consiliul de Administrație, plătiți fiecare cu aproape 10.000 de lei/lună • decizia abuzivă poate însemna falimentul presei scrise, scumpiri masive ale prețului ziarelor și ale abonamentelor • măsura lovește în lanț și difuzorii de presă și tipografiile, dar, în final, va lovi în salariații Poștei care se vor trezi disponibilizați, oficiile poștale se vor închide și vor fi închiriate • editorul SC Double P Media refuză să se supună unei astfel de decizii abuzive, va rezilia contractul cu Poșta Română, NU va scumpi nici ziarul, nici abonamentele și le propune cititorilor o altă soluție • pentru cei care vor rămâne alături de noi, cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” organizează un concurs cu premii în valoare totală de 5.000 lei

 

În urmă cu două zile, printr-un simplu email, conducerea ziarului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, a fost informată de Gina Predea, manager al sucursalei Constanța a Companiei Poșta Română de care aparține Brăila, că începând cu 1 ianuarie 2025, comisionul acestei instituții pentru distribuirea abonamentelor la sediul abonaților crește de la 23% la 83% din prețul ”aplicat la prețul de încasare al abonamentelor”. Mai mult decât atât, răspunsul editorului SC Double P Media SRL trebuie trimis până vineri, 6 ianuarie, în condițiile în care în această lună se contractează abonamentele pentru anul viitor. Stupefiant este că această notificare vine după ce s-au încheiat alegerile parlamentare deși Decizia directorului general  are numărul 760/ 15.11.2024. Cu alte cuvinte, se putea trimite o astfel de ”notificare de comision” cu cel puțin 10 zile înainte, ca să avem timp noi, dar și celelalte publicații în forma scrisă din țară care au primit astfel de email-uri, să ne reorganizăm astfel încât să reducem pierderile provocate de o asemenea măsură unilaterală și abuzivă. Ce înseamnă această decizie pe lângă atacul la presa scrisă și a societăților editoare, contribuabili la bugetul statului? Ei bine, o astfel de decizie va afecta tipografiile din toată țara deoarece vor fi publicații care fie vor rămâne doar în on-line, fie își vor micșora numărul de pagini. Apoi, difuzorii de presă, microîntreprinderi cu salariați, se află în aceeași situație dramatică în momentul în care se reduce substanțial numărul de publicații vândute prin chioșcuri. În fine, multe oficii poștale se vor închide, spațiile urmând a fi închiriate conform unor surse demne de încredere. Acest bulgăre va conduce, în final, la disponibilizări de personal în toate aceste sectoare.

 

Directorul General al Poștei, un liberal susținut de Sebastian Burduja

Demn de precizat este că actualul șef al Poștei Române este Valentin Ștefan, susținut de PNL la cârma instituției din anul 2021, după ce înainte a fost director adjunct. Ce zice acest ins că face la cârma unei instituții de maximă importanță pentru statul român? Iată: Supravegherea conducerii executive și gestionarea eficientă a celor 24.000 de angajați, introducerea tehnologiilor noi în activitatea tuturor salariaților, cu precădere în activitatea celor 11.000 curieri poștali, elaborarea strategiilor de afaceri ambițioase, a obiectivelor pe termen scurt și lung și reformarea cadrului de reglementare internă a companiei, creșterea și diversificarea veniturilor companiei.

Trecând peste faptul că salariații Poștei au salarii mici, acest ins  - profesor de istorie și cu certificat de limbă rusă obținut la Universitatea din Sankt Petersburg, Rusia,

a elaborat această ”strategie ambițioasă” de a lovi în presa scrisă, împingând-o fie spre faliment, fie la o scumpire majoră a ziarelor și a abonamentelor. Managementul acestui individ se reduce la a lua pielea de pe cei care depind de poziția de monopol a Poștei Române.

La aceste alegeri s-a văzut că manipularea este cea mai eficientă prin social media deoarece în on-line este simplu să rostogolești niște știri false fără teama de-a fi dat în judecată până la 3 ani, cum este în cazul cuvântului scris care rămâne în arhivele bibliotecilor județene, dar și ale celei Naționale. În acest context, trebuie precizat că pe parcursul tuturor crizelor care au lovit România și au afectat și presa scrisă, spre deosebire de țările europene spre care ne tot uităm, niciun Guvern nu a luat niște măsuri de protecție având în vedere necesitatea informării și a categoriilor sociale care nu stau toată ziua agățate de Facebook și Tik Tok. Pensionarii de exemplu. Ca să nu mai vorbim de procentul uriaș de analfabeți funcțional care știu să citească dar nu pricep nimic.

 

”Poșta Română, compania de stat deținută de Ministerul Digitalizării, a devenit refugiu al sinecurilor politice”.

Într-un articol publicat în iunie 2023 în publicația defapt.ro se dezvăluie cum a ajuns Valentin Ștefan din director provizoriu, director ”plin” pentru 4 ani.

”Procedura de selecție a fost lansată după ce ministrul Sebastian Burduja, în ultima zi de mandat la Digitalizare, a numit ilegal Consiliul de Administrație pe o perioadă de patru ani la Poșta Română. De ce ilegal? Pentru că nu a respectat termenul limită de finalizare a selecției membrilor pentru Consiliul de Administrație.

Printre cei care și-au găsit un loc călduț la Poșta Română, dar și în noul CA, se află și Alexandru Butiseacă, fostul consilier al premierului Florin Cîțu, care făcea lobby pentru a obține articole favorabile pentru șeful său”, scrie defapt.ro. Sursa citată continuă dezvăluirile:

Calendarul nerespectat pentru Consiliu

”Ministerul Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, în calitate de acționar principal al companiei Poșta Română, a cerut demararea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație în baza Ordonanței 109, care prevede selectarea unor specialiști pe o perioadă de patru ani. Conform planului de selecție publicat pe site-ul ministerului Dezvoltării, în primele 30 de zile de la data publicării anunțului trebuia să se depună candidaturile. Un expert independent trebuia să întocmească lista cu toți candidații la data de 26 iunie 2023. Apoi, patru zile mai târziu, urma să fie aprobată lista scurtă. Tot de către un expert independent. Selecția finală pe bază de interviu urma să aibă loc la data de 21 iulie 2023. Ulterior, cei selectați urma să fie numiți în funcție la data de 28 iulie. 

 

Ministrul Sebastian Burduja nu a mai ținut cont de planul de selecție și a decis numirea membrilor, chipurile selectați, pe o perioadă de patru ani în Consiliul de Administrație. Astfel, au ajuns în Consiliul de Administrație: Mihai Călin Precup, Alexandru Butiseacă, Ioan Dragoș Moraru, Alina Prahoveanu, Daniel Cațeliu, Mădălin Mihai Bondalici și Florin Zaharia.

Toată tărășenia s-a petrecut la data de 14 iunie, cu șase săptămâni în avans față de cum prevedea planul de selecție. Tot atunci s-a decis ca fiecare membru de CA să primească o indemnizație de 9.604 lei brut. Adică în jur de 1.500 de euro net pe lună”.

 

Editorul ziarului Obiectiv – Vocea Brăilei, nu îngenunchiază

De-a lungul celor 24 de ani de existență pe piața publicațiilor din Brăila, ziarul ”Obiectiv” a depășit multe încercări. Vom trece și peste această nouă încercare și nici nu vom scumpi ziarul sau abonamentul. În urma consultării cu partenerii noștri difuzori de presă am stabilit următorii pași:

- contractarea abonamentelor pentru persoane fizice se va face la sediul redacției ”Obiectiv” din strada Mihai Eminescu, nr.56, parter

- prețul unui abonament pentru persoane fizice este de 23lei/lună

- prețul unui abonament pentru pensionari este de 20 lei/lună

- prețul pentru persoane juridice este 50 lei/lună

Ziarele se vor ridica de către abonați de la chioșcurile de difuzare din apropierea domiciliului. Pentru cititorii noștri care vor face abonamente în noile condiții și ne vor ajuta astfel să scăpăm de monopolul Poștei Române organizăm un concurs cu premii în valoare de 5.000 lei (5 premii a câte 1.000 lei).

În zilele următoare vom reveni cu talonul și alte detalii referitoare la înscrierea în concurs. Vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi în ultimii 24 de ani!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro