Omul de oţel | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Omul de oţel

• brăileanul Vasile Crăciun, primul culturist român care a cucerit un titlu european, şi-a revenit spectaculos după un accident vascular cerebral, întorcându-se în sala de forţă la doar câteva săptămâni după ce a ieşit din spital • a trecut mai puțin de un an de la acea cumpănă, iar în prezent sportivul de 60 de ani se pregăteşte intens pentru a-şi îndeplini cel mai mare obiectiv al carierei: titlul de campion mondial la categoria sa de vârstă

 

La vârsta de 60 de ani Vasile Crăciun este încă un sportiv şi un antrenor de numele căruia se leagă numeroase şi importante performanţe în culturismul românesc. Ca sportiv a fost şi rămâne o prezenţă obişnuită a scenelor interne şi internaţionale. Are un palmares impresionant, fiind unul dintre cei mai valoroşi reprezentanţi ai aceste discipline sportive din România şi din străinătate.

Ca sportiv, Vasile Crăciun a scris istorie în culturismul românesc în 2010, când a obţinut medalia de aur la Campionatul European, la masters, prima medalie de aur obţinută de România la această secţiune de vârstă. Crăciun a înfiinţat prima sală de culturism din Brăila şi, ca antrenor, a scos mulţi campioni naţionali.

 

 

Vasile Crăciun se prezintă într-o formă fizică impecabilă. Iar acest lucru este dovedit de faptul că anul trecut, în octombrie, şi-a trecut în cont cea de a 13-a medalie de aur la clasa masters.

Nimeni însă nu a ştiut prin ce momente dificile a trecut sportivul la începutul lunii aprilie 2019. Pe 5 aprilie, după o ceartă în familie cu soţia, Vasile Crăciun a suferit un accident vascular cerebral acut. Acesta a fost verdictul medicilor de la Spitalul Judeţean. Şi totul se părea că se năruie pentru sportivul care încă mai doreşte să spună un cuvânt în culturismul internaţional, marele obiectiv al lui  fiind în continuare câştigarea unei medalii la Campionatul Mondial, singura care îi lipseşte din palmares.

Din fericire, cu toate că medicii erau destul de rezervaţi în privinţa evoluţiei bolii, sportivul a părăsit spitalul după numai 24 de ore.

“Marele meu noroc a fost că l-am avut lângă mine, din prima clipă, pe medicul Dorin Giol. Acesta venea la sală pentru a face mişcare, pentru întreţinere şi din fericire, a fost şi în momentul în care am suferit acel atac cerebral. A fost necondiţionat lângă mine, nu numai la sală ci şi la naţionale şi îmi va superviza pregătirile pentru Campionatul Mondial din 2020. Ziua de 5 aprilie a fost una neagră pentru mine. Este greu să faci şi sport de performanţă să ai şi o familie unită. Cu toate că le-am oferit alor mei tot ce şi-au dorit, ei nu au fost lângă mine”, şi-a reamintit campionul european.

 

Sportul l-a salvat

 

Prezent în permanenţă lângă Vasile Crăciun, medicul Dorin Giol consideră că sportul a fost cel care l-a salvat şi l-a ajutat pe multiplul campion naţional de culturism să redevină un om normal.

“Verdictul medicilor neurologi mi-au confirmat temerile. Vasile Crăciun a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral acut care a generat o hemipareză pe partea dreaptă. Sportivul nu mai putea utiliza membrele de pe partea dreaptă. Dar nu a stat în spital mai mult de 24 de ore, în ambiţia lui a dorit să revină acasă unde a continuat tratamentul sub supraveghere. Încet - încet şi-a reluat şi activitatea sportivă. A dovedit voinţă, ambiţie şi puţină nebunie, în opinia mea. L-am monitorizat tot timpul. După o lună de zile funcţiile neuromusculare erau restabilite. Avea bază în el 100%. A făcut eforturi mici la început şi avea momente în care coordona mai greu mâna dreaptă. Dar putea să execute exerciţiile de la nivelul de la care plecase. Mai precis de dinainte de accidentul vascular. Din septembrie nu a mai avut niciun fel de probleme nici cu piciorul drept. Era refăcut complet, aceasta a fost atât părerea mea cât şi a medicilor neurologi: sportul l-a salvat. Spre deosebire de o persoană care nu face sport, la el recuperarea a fost rapidă”, a explicat medicul Dorin Giol.

 

Al 13 titlu naţional la masters, cucerit în octombrie anul trecut

 

Primul culturist român care a cucerit titlul continental la clasa masters, Vasile Crăciun a concurat în luna octombrie la naţionale o categorie mai mică de vârstă, 55-59 ani, la open, adică la o secţiune la care au putut evolua sportivi cu greutatea între 70 şi 100 kg, veterani ai culturismului românesc. Fiind foarte bine pregătit, brăileanul a reuşit să cucerească medalia de aur, a 13-a la clasa masters. Pe podium, alături de brăilean au urcat clujeanul Mircea Sibiceanu, de asemenea multiplu campion naţional, medaliat la această ediţie cu argint şi reşiţeanul Ion Corlan care a obţinut bronzul.

“M-am pregătit foarte bine şi rezultatul a fost cel scontat cu toate că am avut adversari cu cărţi de vizită impresionante. Mă simt bine şi încă mai sper la o medalie mondială, singura care îmi lipseşte din palmares”, spunea Vasile Crăciun la câteva zile după succesul de la naţionale.

 

“Pozele cu Arnold Schwarzenegger m-au atras practic pentru acest sport”

 

Multiplul campion naţional a spus că pozele cu Arnold Schwarzenegger din anul 1980, pe care le-a găsit cu totul şi cu totul întâmplător, la un prieten, pentru că în presa din acea vreme nu existau astfel de reviste, l-au determinat să lase boxul şi să se dedice culturismului.

“Parafrazând-ul pe Ion Creangă, am să vă spun că, nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la primul contact cu acest minunat sport, îmi amintesc sentimentele pe care le-am trăit în 1980. Eram în plină epocă ceauşistă, practicam boxul dar am făcut şi exerciţii de karate clandestin, într-o cameră de la o centrală termică, prin anii 1973-1974. Făceam totul după capul nostru nu după anumite reguli. Din pură întâmplare, am văzut poze cu Arnold Schwarzenegger. Poze de acest fel erau foarte rare în acea perioadă şi am rămas fascinat. Arnold a fost primul model din viaţa mea. Îmi amintesc cum m-am dus acasă şi am început un program de antrenament la mine în apartament. Voiam cu tot dinadinsul să practic culturismul, dar la început a fost vorba doar de o pregătire fizică. Făceam demonstraţii de haltere, nu pe categorii, eram toţi la un loc. Mai târziu, după 1989, am început să mă pregătesc după regulile din culturism şi să concurez ca sportiv. Pe timpul lui Ceauşescu acest sport era interzis, pentru că la concursuri trebuia să evoluezi în slip şi comuniştii considerau că nu era moral să apari aşa pe scenă. Ne pregăteam doar, pentru că la concursuri, aşa cum am mai spus, am început să participăm după 1989”, şi-a reamintit multiplul campion naţional.

 

Cel mai longeviv sportiv român în activitate

 

Vasile Crăciun s-a născut pe 11 aprilie 1959, la Brăila, iar la vârsta de 9 ani a mers la o sală de box. La 22 de ani a început să se antreneze pentru culturism. Un sport care era interzis în perioada comunistă, însă erau sportivi care mergeau la sală şi “trăgeau de fiare”. Erau secţii de haltere în Brăila, iar la una dintre ele a început să se pregătească şi viitorul performer în culturism. Vasile Crăciun a început să practice această ramură sportivă la Asociaţia Sportivă ACIND, în cadrul TCIND – Trustul de Construcţii Industriale Brăila, prin anii 1983-1984. În anul 1985, a participat la primele competiţii naţionale. Competiţiile desfăşurate până în 1989 aveau loc mai mult mascat fiindcă sportul acesta, culturismul, nu era prea agreat de oficialităţi. Ţinuta de competiţie, în slip, fiind considerată indecentă de reprezentanţii fostului regim, concursurile se făceau semiclandestin în cadrul Federaţiei Române de Haltere.

Adevăratele competiţii de culturism au început să se desfăşoare abia după anul 1989, când Federaţia Română de Culturism s-a desprins din cadrul Federaţiei Române de Haltere.

Primul culturist român care a cucerit titlul continental la clasa masters, Vasile Crăciun, este triplu vicecampion balcanic la masters, iar de alte cinci ori a cucerit medalia de bronz, performanţe realizate între anii 2000-2009. La seniori, în 1993, a devenit campion naţional, iar în competiţiile masters şi-a trecut în cont 13 titluri de campion al României între anii 2000 şi 2019. Tot la masters, în 2008, s-a clasat pe locul al 4-lea la Campionatul European, iar un an mai târziu a cucerit bronzul la competiţia continentală care a avut loc la Budapesta. În 2010 a devenit mastersul culturismului românesc, după aurul cucerit la europenele din Ukraina. Primul titlu european cucerit de un român în concursul masters în Europa. Tot în 2010, la Campionatul Mondial de culturism care s-a desfăşurat în Turcia, brăileanul s-a clasat între primii 10 sportivi.

 

A înfiinţat prima sală de culturism din Brăila

 

Vasile Crăciun a înfiinţat prima sală de culturism din oraşul nostru, Atlas Laminorul, care se afla pe strada Transilvaniei lângă uzina Laminorul. Clubul de culturism brăilean se afla la acel moment printre primele 15 grupări sportive de acest fel din ţară. Crăciun era preşedintele clubului, iar Cristian Chirilă, vicepreşedinte. Ambii au conceput o serie de aparate de forţă după modelele celor din străinătate. Din 2004, clubul şi-a continuat activitatea doar sub denumirea de CS Atlas Brăila.

“La acea vreme nu existau în comerţ aparate specifice pentru a te pregăti în culturism. Le-am conceput noi după anumite modele pe care le-am văzut în pozele revistelor de specialitate din străinătate. Am construit 20 de aparate pentru că la sală veneau foarte mulţi tineri brăileni. În primii ani, cred că la antrenamente veneau lunar cam 450 de tineri care se pregăteau. Sala mea producea campioni. Carierea de antrenor mi-am

desfăşurat-o în paralel cu cea de sportiv. Am început să antrenez în 1990 şi am scos performeri precum Eduard Câşlaru (triplu campion naţional), soţul înotătoarei Beatrice Coadă Câşlaru, medaliată cu argint şi bronz la Olimpiada de la Sidney, medaliată la europene şi mondiale, Sorin Danteş, Ionuţ Marinescu, Marian Stoian, Marcela Radu, Crina Ungureanu, Silvia Busuioc, de asemenea foşti campioni naţionali. Acum, lunar, vin cam 100 de persoane şi sunt tineri care doresc să facă performanţă în culturism”, a spus Vasile Crăciun.

 

La CS Atlas continuă activitatea de performanţă

 

Vasile Crăciun continuă cu succes şi meseria de antrenor. Are la sală deja o serie de tineri, toţi elevi de liceu, cu rezultate foarte bune atât la antrenanamente cât şi în plan şcolar. Tineri care visează să ajungă în cadrul armatei sau care vor să devină ingineri sau profesori. Dar care în paralel vor să facă perfomanţă şi în sport, mai precis în culturism.

Una dintre sportivele de mare viitor este Andreea Anghelaş, o culturistă de 17 ani care anul trecut a devenit vicecampioană naţională la bodyfitness, categoria de vârstă 16-20 ani. Elevă la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, Anghelaş se pregăteşte în continuare pe plan şcolar, pentru că visul ei este să ajungă la Academia Militară dar şi în cel sportiv, pentru că vrea să ajungă campioană naţională şi să poată participa la europene şi mondiale. Ionuţ Munteanu, elev în clasa a XII-a la Bălcescu, Andrei Munteanu, clasa a XII-a la LPS şi Nicu Iacob, elev la Panait Cerna, sunt alţi sportivi care bat la porţile afirmării sub îndrumarea  celui mai longeviv cuturist român în activitate, Vasile Crăciun.

“Pentru mine, culturismul este, pe lângă pasiune, un adevărat stil de viaţă, acelaşi lucru vreau să îl insuflu elevilor mei. Am la sală tineri care doresc să facă performanţă în culturism. Însă tuturor celor tineri le recomand să meargă la sală cât mai des, să se antreneze conştiincios şi, chiar dacă nu se gândesc să participe la concursuri, să fie convinşi că beneficiile vor fi lesne culese, prin simplul fapt că vor fi mai sănătoşi”, a mai spus Vasile Crăciun.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro