Omicron la Brăila: infectări multe, internări puține | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Omicron la Brăila: infectări multe, internări puține

* media internărilor este în prezent de 10 pacienți Covid pe zi, incomparabil cu media din perioada valului 4, care era de 70-80 de pacienți pe zi * potrivit directorului medical al SJU Brăila, dr. Dragoș Voicu, miercuri, 26 ianuarie, erau internați 50 de pacienți în secțiile COVID ale spitalului, față de 400 în perioada de vârf a valului 4 * la Terapie Intensivă sunt 7 paturi ocupate, dintr-un total de 12 * la Spitalul Județean - Pavilionul E a fost înființat Centrul de evaluare și tratament a pacienților COVID, care preia pacienții cu forme ușoare și medii de boală * asta pentru a scădea presiunea pe Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) * un alt centru va fi înființat la Spitalul de Obstretică-Ginecologie, pentru gravide și bebeluși

 

Valul 5 al pandemiei de Coronavirus nu i-a luat pe medici prin surprindere și, în plus, nu a adus cu sine umplerea saloanelor destinate pacienților diagnosticați cu SARS CoV-2, așa cum s-a întâmplat în perioada octombrie - noiembrie 2021, când valul 4 făcea prăpăd în toată țara. "În valul 4 al pandemiei a existat o perioadă în care toate locurile de la ATI și toate cele 400 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, aflate în secțiile spitalului, au fost ocupate de pacienți. Au fost mulți pacienți care au necesitat tratament și internare mai mare de 14 zile. Din păcate, unii dintre aceștia au decedat, chiar și după acest interval de timp. Pentru toate aceste cazuri, impropriu denumite "postcovid", au trebuit găsite paturi suplimentare și personal medical de îngrijire la alte secții decât Boli Infecțioase, secții care erau, oricum, aglomerate", declara Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila, în decembrie anul trecut.

Acum, însă, în plin val 5, sunt 50 de pacienți internați în secțiile COVID ale SJU și 7 la Terapie Intensivă. Totodată, 30% din totalul pacienților testați zilnic la Spitalul Județean de Urgență Brăila (SJU) au fost confirmați cu virusul SARS CoV-2, iar media ultimei săptămâni a fost de 10 pacienți COVID internați zilnic la Județean. Asta în contextul în care numărul brăilenilor testați pozitiv a început să crească semnificativ de la o zi la alta. Miercuri, de exemplu, au fost confirmate 145 de cazuri noi, după ce în ziua precedentă fuseseră confirmate 104.

"La data de 26 ianuarie 2022, în secțiile COVID ale Spitalului Județean de Urgență Brăila erau internați 50 de pacienți, iar media era de 10 internări pe zi. În valul 4 al pandemiei, media era de 70-80 de pacienți pe zi. De o săptămână, constatăm o uniformizare a numărului pacienților confirmați cu SARS CoV-2. Pot să vă spun că în jur de 30% din totalul pacienților testați pentru COVID sunt pozitivi. La ora actuală, mai avem cel puțin 50 de paturi pregătite în secțiile COVID ale SJU. Situația de acum nici nu se poate compara cu cea din octombrie - noiembrie 2021. Pe lângă toate acestea, avem asigurat necesarul de medicamente, materiale și oxigen", a precizat dr. Dragoș Voicu.

Potrivit sursei citate, din cele 12 paturi ale Secției ATI COVID sunt ocupate 7. Vestea bună este că au fost zile în care nu a fost consemnat niciun deces care să fie asociat infecției cu virusul SARS CoV-2.

Ca o noutate, la îndemnul Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au fost înființate în toată țara așa-numitele Centre de evaluare și tratament a pacienților diagnosticați cu virusul SARS CoV-2. "Un astfel de Centru l-am înființat acum în Pavilionul E (Cardiologie - Pediatrie, transformat provizoriu în secție COVID n.n.) al Spitalului Județean de Urgență Brăila; un altul va fi înființat la Corpul D - Spitalul de Obstretică-Ginecologie, special pentru gravide și copii", a spus dr. Dragoș Voicu.

Ministerul Sănătății a anunțat că circa 230 de Centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în România, în valul 5 al pandemiei. La data de 26 ianuarie 2022 erau deschise, în toată țara, 174 de Centre de evaluare și tratament a pacienților diagnosticați cu COVID-19. Astfel, pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV-2 trebuie să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt. În aceste centre, pacienții diagnosticați cu COVID-19 vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare (pentru a fi eficienți), precum și antivirale. Condițiile de funcționare pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ambulatorie COVID-19, precum și Ghidul de evaluare și tratament în aceste centre au fost stabilite de Ministerul Sănătății printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial și transmise spitalelor județene din toată țara. Concret, Centrele de evaluare în ambulator COVID-19 preiau pacienții cu forme ușoare și medii de boală pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) ale spitalelor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro