• pe 16 martie, se împlinesc două decenii de când a trecut în eternitate maestrul dirijor Ionel Petrişor Beşchea - cetăţean de onoare al oraşului Brăila şi purtător al Ordinului Naţional Meritul Cultural în grad de comandor, cel care a dirijat prestigiosul cor bărbătesc “ARMONIA” al Casei Municipale de Cultură Brăila, cât şi Corala bisericească “Buna Vestire” a Bisericii Greceşti din oraş
Ieri, 15 martie, ne-a vizitat la redacţie conf. univ. dr. Ionel Nimirceag, artist liric-tenor-dirijor la Opera Naţională Română, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost maestrul dirijor Ionel Petrişor Beşchea, omul care i-a îndrumat paşii spre cariera actuală. “Pe 16 martie, se împlinesc două decenii de când maestrul dirijor Ionel Petrişor Beşchea - cetăţean de onoare al oraşului Brăila şi purtător al Ordinului Naţional Meritul Cultural în grad de comandor, a fost chemat în ceruri de Bunul Dumnezeu pentru a da viaţă veşnică unui cor şi pentru a dirija cu pasiune, rafinament şi măiestrie artistică. Un împătimit al baghetei dirijorale de cor, maestrul neobosit a condus cu dragoste, demnitate, respect profund şi înalt profesionalism artistic prestigiosul cor bărbătesc ARMONIA al Casei Municipale de Cultură Brăila, cât şi Corala bisericească Buna Vestire a Bisericii Greceşti din oraş”, a precizat sursa citată, adăugând că, astfel de oameni, care au contribuit la cultura acestui oraş şi au descoperit zeci de talente muzicale, nu ar trebui uitaţi.
Pe vremuri, corul bărbătesc “Armonia” era un adevărat simbol al Brăilei. Unul dintre cele mai vechi coruri bărbăteşti din ţară, “Armonia” a luat fiinţă pe 24 septembrie 1871, la iniţiativa primarului meloman Constantin Predescu. Era denumit “Cor al comunei”, fiind format din absolvenţi ai Şcolii de Muzică Vocală din acea epocă şi, de la înfiinţare şi până la cel de-al Doilea Război Mondial, toţi membrii corului erau consideraţi funcţionari ai Primăriei Brăila şi primeau lefuri motivante. Acest aspect dă de înţeles că nu oricine putea intra în acea formaţie elitistă şi că recunoaşterea căpătată la nivel naţional era rodul profesionalismului de care dădeau dovadă toţi cei ce reuşeau să fie acceptaţi ca membri. “Corul comunei” a primit numele “Armonia” în 1923, de la cel de-al optulea dirijor al său, Vintilă Voiculescu.
Activitatea corului a fost întreruptă circa un deceniu, de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial până în 1953, an în care a fost reactivat, de această dată ca formaţie de amatori, sub tutela Consiliului Judeţean al Sindicatelor Brăila. Timp de câteva decenii, “Armonia”, care număra la vremea respectivă peste o sută de voci puternice, s-a menţinut la un standard ridicat, cu cei trei dirijori aflaţi la pupitru: Petrişor Ionel Beşchea, Andrei Heinl şi Nicu Lucian Soancă.