Moartea celebrei balerine ruse Maia Pliseţkaia continuă să stârnească emoţii în ţara sa natală şi în întreaga lume, de unde continuă omagiile ce îi sunt aduse de demnitari şi dansatori, informează agerpres.ro.
Pe parcursul zilei de duminică, televiziunile de ştiri ruse şi-au deschis emisiunile cu imaginea balerinei decedate sâmbătă, în Germania, în urma unui atac de cord, la vârsta de 89 de ani. Teatrul Bolşoi, care a consacrat-o drept „Prima ballerina assoluta", a păstrat un minut de reculegere înainte de începerea spectacolului său de duminică seara, pentru balerina care a dansat cincizeci ani pe scena sa.
„Maia Pliseţkaia este eternă", a spus directorul general al Teatrului Bolşoi, Vladimir Urin adăugând „Ea a fost, ea este, ea va fi".De asemenea, Teatrul Marinsky din Sankt Petersburg, rivalul tradiţional al Teatrului Bolşoi din Moscova, a făcut o reverenţă pentru „cea care a devenit întruchiparea a însăşi esenţei artei baletului pentru numeroase generaţii de spectatori din toate ţările". Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat în noaptea de sâmbătă condoleanţe rudelor Maiei Pliseţkaia.
O legendă a baletului
În Franţa, ministrul culturii, Fleur Pellerin, a adus un omagiu balerinei ruse într-o declaraţie, spunând că a fost un miracol al dansului care şi-a dedicat întreaga viaţă baletului. De asemenea, balerini din întreaga lume i-au adus un omagiu Maiei Pliseţkaia.
„Epoca marilor legende ale baletului ia sfârşit", a scris pe pagina sa de Facebook Diana Vichneva, primă balerină la Mariinsky şi la American Ballet Theatre.
„Ea va rămâne pentru totdeauna în istorie, sinonimă cu un apogeu al artei pe care nu vom reuşi să-l egalăm", a spus Mihail Kaniskin, prim balerin al Baletului din Berlin.
O viaţă pe scenă
Potrivit lui Urin, Maia Pliseţkaia a cerut ca cenuşa sa să fie împrăştiată peste Rusia. Rudele şi prietenii pot să-i aducă un ultim rămas bun în Germania. Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost una dintre cele două balerine ale fostei URSS care a primit titlul de „Prima balerina assoluta", după Galina Ulanova (1910-1998). Împreună cu soţul ei, Rodion Scedrin, un compozitor la fel de celebru, care a compus muzica pentru multe dintre spectacolele soţiei sale, Maia Pliseţkaia s-a stabilit la Muchen în 1991, la un an după ce renumita balerină a părăsit trupa Teatrului Mare din Moscova, pe a cărui scenă a dansat mai mult de 50 de ani. Strălucind în spectacolele clasice din repertoriul Teatrului Bolşoi, Maia Pliseţkaia s-a făcut în mod egal remarcată pentru sfidarea regimului sovietic care a considerat scandaloasă interpretarea dată de ea unor roluri din spectacolele de balet.