"Om-perna" spectacol eveniment in deschiderea Festivalului Zile si nopti de teatru european la Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Om-perna" spectacol eveniment in deschiderea Festivalului Zile si nopti de teatru european la Braila

"Omul-perna" este spectacolul eveniment cu care se va deschide atit Festivalul Zile si nopti de teatru european la Braila, cit si stagiunea teatrala 2008 - 2009 a Teatrului "Maria Filotti". Premiera va avea loc pe 7 septembrie, in Sala Mare, de la ora 18.30. Directorul teatrului, Veronica Dobrin, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca s-a ales aceasta varianta, chiar daca teatrul mai avea si alte spectacole cu care putea deschide festivalul, pentru ca Radu Afrim, regizorul care a montat in premiera absoluta in Romania textul, este la ora actuala in topul celor mai buni regizori romani. Ca argument a adus numeroasele premii obtinute de artist, cel mai recent fiind Premiul "Coup de Coeur de la Presse" la Festivalul de Teatru de la Avignon cu spectacolul "Mansarde á Paris" - Les detours Cioran. Textul "Om-perna" este scris de unul dintre cei mai apreciati scriitori irlandezi, MartinMcDonagh, care in 2004 a cistigat Premiul Laurence Olivier acordat pentru cea mai buna piesa noua si a obtinut nominalizarea la Premiul Tony in anul 2005 pentru aceeasi categorie. Traducerea piesei a fost asigurata de Miruna Suru. Rolurile principale sint interpretate de: Eugen Jebeleanu - student la U.N.A.T.C., autor si al coregrafiei, actorii Teatrului "Maria Filotti" Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Alin Florea si Mihaela Trofimov. Distributia este completata de tinerii: Claudiu Urse, Septimiu Stoica, Georgiana Nedelcu, Valentin Burlacu, George Crinta, Eliza Turtoi si Cosmin Cosma. Decorul si costumele sint semnate de Cosmin Florea si Anamaria Pavel, elevi ai Liceului de Arta, Braila. Stilul inconfundabil al compozitoarei Ada Milea se regaseste in songul "Degetele", inclus in spectacol.
Regizorul Radu Afrim a precizat ca acest spectacol ridica probleme reale si ca a introdus si texte din presa romaneasca, texte care au legatura cu textul autorului. "Este vorba de violenta asupra copiilor si cenzura in arta, doua subiecte care ma intereseaza foarte mult acum. Spectacolul pune probleme de etica, de morala, de estetica. Ca artist am interpretat aceste evenimente neplacute si am introdus in spectacol mult umor, multa lumina, pentru ca imi plac contrastele. Sint foarte incintat ca autorul isi doreste chiar sa vina la Braila sa vada cum am montat spectacolul", a mai spus regizorul Radu Afrim.

Teatrul "Masca" vine la Braila

Despre Festivaul Zile si nopti de teatru european la Braila, desfasurat in perioada 7 - 14 septembrie, a vorbit directorul festivalului, criticul de teatru Doina Papp. Festivalul se desfasoara sub deviza "Europa Via Balcani" si are ca invitati teatre din zona balcanilor si din Sud-estul Europei, Serbia, Croatia, Bulgaria, Albania, Grecia, Turcia, precum si importante teatre din Romania. "Programarea unor piese din dramaturgia tarilor respective si a unor spectacole reprezentative contribuie la conturarea specificului cultural teatral din zona balcanica. Festivalul este dedicat Anului european al dialogului intercultural. Colocviul cu tema “Balcanii intre pitoresc si realitate” are ca invitati reprezentanti ai unor structuri asociative din acest areal: directori de festivaluri si de teatre, dramaturgi. In acelasi cadru va fi lansat volumul antologic “Dramaturgie balcanica”, editat de Fundatia Camil Petrescu, in colectia “Dramaturgi contemporani”. Este un miracol ca acest festival se mai organizeaza pentru ca demararea lui a inceput tirziu din cauza lipsei de sprijin de la autoritati. Acum am gasit sprijin la Primarie, la Consiliul Judetean si chiar la Ministerul Culturii care ne va da citiva banuti, 30.000 de lei", a precizat criticul Doina Papp.
Timp de sapte zile, se vor juca la Braila 29 de spectacole, dintre care patru vor fi ale Teatrului "Masca", spectacole in aer liber, stradale, de mare efect la public. Spectacolele straine vor fi titrate, la fel ca filmele. Spectacolele teatrului "Masca" vor putea fi urmarite in oras in zilele de 6 si 7 septembrie.
Biletele pentru spectacolele din festival vor costa intre 15,75 lei si 31, 50 lei.
Evenimentul este organizat de Teatrul Maria Filotti, Primaria Braila, Consiliul Local Municipal cu sprijinul Consiliului Judetean, al Prefecturii Braila si al Ministerului Culturii si Cultelor. Sponsorii principali sint: BCR, Pireus Bank, Toyota Braila si BRD.

Caseta

Foto03teatru1 - Tapiseria "Fiinta si memoria" realizata de Gabriela Cristu

Expozitii de pictura, sculptura si tapiserie in cadrul festivalului

Un accent de culoare in timpul festivalului va fi dat de expozitiile de arta plastica, de sculptura si de tapiserie ce vor fi orgaizate in Teatrul "Maria Filotti" sau in alte spatii. Cea mai importanta va fi expozitia de tapiserie din foaierul mare in care expun: Viorela si Vintila Mihaescu, Gabriela Cristu, Gheorghe Gogescu, Traian Stefan Voicescu, Marilena Ioanid si Ana Maria Dobre. "Aceste nume sint consacrate si in expozitii internationale la Viena, Paris sau Roma. Expozitia de tapiserie este o sinteza pentru tapiseria romaneasca raportata la avangarda istorica. Ea este si in concordanta cu atmosfera festivalului, in special lucrarea Gabrielei Cristu, “Fiinta si memoria”, unde este vizibil cum memoria ne sustine dar ne si poate distruge libertatea. Este o onoare pentru festival ca acesti artisti de prima mina au acceptat sa expuna la Braila", a spus criticul de arta Maria Stoica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro