Olimpicii brăileni, campioni la neogreacă și latină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Olimpicii brăileni, campioni la neogreacă și latină

* Andreea Ștefania Zaharia, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, a câștigat premiul I la neogreacă, iar Andrei Cristian Bunea, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, a obținut medalia de bronz la latină

 

Premiul I și medalie de bronz pentru elevii din Brăila la Olimpiada Națională de Limba Neogreacă și Olimpiada Națională de Limbi Clasice - Limba Latină. Campioană la neogreacă este Andreea Ștefania Zaharia, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, care a obținut premiul I. Performanța ei este cu atât mai mare cu cât tânăra nu are rădăcini elene.

“Am început mai întâi cu dansurile grecești la Comunitatea Elenă Brăila. M-am dus din curiozitate când eram prin clasa a VIII-a. Acolo am întâlnit-o pe  profesoara de neogreacă, nativă, și am zis să încerc să învăț și limba greacă. Și am prins drag de dumneaei și dumneaei a prins drag de mine și au început să meargă lucrurile. Până atunci nu știam nimic în greacă, nici măcar un cuvânt”, ne-a povestit Andreea.

Așadar, în clasa a VIII-a s-a apucat să învețe greaca, iar un an mai târziu, în clasa a IX-a, i s-a propus să meargă la olimpiadă.

“Am refuzat atunci fiindcă nu mă simțeam pregătită. Făcusem foarte puțină greacă și decât să mă duc să nu iau nimic, am zis că mai bine mai aștept, mai studiez și mă duc apoi. În vara lui 2019 m-am apucat să învăț și mai mult, motivată de un coleg pe care l-am întâlnit într-o tabără în care am mers cu Uniunea. El mi-a zis că vrea la internațională, așa că atunci când am ajuns acasă m-am dus și mi-am luat cărți, mama mergea la librărie să îmi xeroxeze cărți, mama fiind suporterul meu numărul unu. Și m-am dus în clasa a X-a la olimpiadă, în 2020, m-am calificat la națională, dar a venit pandemia și nu s-a mai ținut. Țin minte că am plâns mult”, ne-a mai povestit aceasta.

Și-a luat revanșa acum, în 2022, fiind cea mai bună vorbitoare de neogreacă din țară. Cum a făcut să aibă o evoluție atât de mare într-un timp atât de scurt?

“Dacă fac și dansuri, ascult muzica, învăț și versurile, automat îmi vine mai ușor să învăț și limba. Plus că dansuri fac de cinci ani cu Ansamblul Parnassos, deci mi-a venit ușor”, ne-a explicat tânăra.

Despre experiența olimpiadei în sine, la care mărturisește că și-a dorit enorm să ajungă, Andreea ne-a spus că a fost una memorabilă.

“Olimpiadă a fost la Galați. Am așteptat olimpiada asta doi ani, plus că făcând și dansuri avem prieteni din comunitățile din toate județele și era oportunitatea noastră să ne vedem, să petrecem timp împreună. În prima noapte n-am dormit deloc, n-am putut să mă odihnesc că dimineață știam ce mă așteaptă. Dar totul a fost foarte bine. Am avut și o seară grecească pe cinste când am aflat rezultatele și s-a îmbinat totul foarte frumos”, își amintește aceasta.

Pentru Andreea urmează examenul de bacalaureat și admiterea la facultate. Vrea să studieze în continuare limba neogreacă, iar visul ei este să lucreze ca traducător la o editură sau să devină profesoară. Tânăra vrea să continue să facă și voluntariat, așa cum a făcut până acum la Comunitatea Elenă Brăila, AISEC și Bibliotecă.

 

 

As la latină și alte cinci materii

Vorbim despre Andrei Cristian Bunea, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, care a obținut medalie de bronz la Olimpiada Națională de Latină.

“Pasiunea mea pentru latină a venit de la faptul că mie îmi place foarte mult istoria. Și de la istorie mi-a plăcut partea de istorie a Romei. Și doamna profesoară de latină mi-a propus să particip la olimpiadă. M-am calificat la națională și am început aprofundarea cărților de cultură și civilizație, dar și să învăț foarte bine gramatica și structuri gramaticale. Pot spune că latina mi s-a părut ușoară de la început”, ne-a spus Andrei.

Adolescentul este un elev de 10 și îi plac științele exacte. De aceea, anul acesta a participat și câștigat premii la alte cinci discipline: fizică - premiul I la județeană, matematică - premiul II la județeană, Concursul Național de Geografie “Terra” - premiul I la județeană și premiul III la națională, olimpiada de creativitate științifică - mențiune, plus un premiu II la etapa județeană a olimpiadei de educație tehnologică.

Când are timp să învețe pentru toate: “Cred că mă ajută memoria”, ne-a mărturisit Andrei.

Nici anul viitor nu se va opri doar asupra unei materii, ci vrea să participe la toate competițiile din zona științelor. Un domeniu pe care vrea însă să-l aprofundeze este geografia, mai ales că este fascinat de tot ce înseamnă natură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro