La CNNB se face performanţă şi în activităţile extraşcolare sau de timp liber. Unii copii fac sport de performanţă, alţii cântă la un instrument, alţii dansează. Toate aceste reuşite le realizează în paralel cu şcoala, unde au toţi note foarte bune. Au timp şi de pasiunile lor, spun ei, pentru că şcoala nu-i stoarce şi de ultima picătură de energie, drept urmare sunt mulţumiţi şi fericiţi că au ales Colegiul "Bălcescu"
Baschetul, o tradiţie la CNNB
La Baschet, elevii de la Colegiul "Bălcescu" au reuşit să ocupe locul 3 la Olimpiada naţională, desfăşurată la Târgovişte. Căpitanul echipei, Răzvan Chiscăneanu, elev în clasa a VIII-a, a recunoscut că a fost o competiţie grea pentru că ceilalţi aveau mai multă experienţă decât ei. Alături de Răzvan, din echipă mai fac parte: Cristian Neagu, Vlad Beliciu, Alex Mitache, Dragoş Cristache, Andrei Rădulescu şi Sandu Eduard. Răzvan Chiscăneanu povesteşte că anul acesta a fost mai dificil să împace antrenamentele cu şcoala, dar consideră că a reuşit să-şi atingă scopul propus: s-au remarcat la olimpiadă, dar sunt şi bine pregătiţi pentru examenele care-i aşteaptă la finalul clasei a VIII-a. "Cred că atunci când faci ceva cu plăcere duci lucrul la capăt indiferent de eforturi şi sacrificii. Am ales acest liceu pentru că este o şcoală bună, unde se învaţă matematică", apreciază Răzvan Chiscăneanu. Lui Alex Mitache îi place mult să joace baschet pentru că este un sport spectaculos, iubeşte febra jocului, iar victoriile i se par foarte dulci. Înainte de concursuri, antrenorul lor, prof. Mircea Totolici, îi cheamă în fiecare zi la antrenament, iar în timpul verii au câte două antrenamente pe zi, toată echipa. Este un profesor exigent, dar băieţii spun că preferă aşa, altfel nu ar mai putea să fie între primii. Alex Mitache este convins că a ales bine când a venit la "Bălcescu", pentru că el pune şcoala pe locul I şi apoi baschetul. Deşi sportul le răpeşte mult timp, consideră că ei toţi din echipă se descurcă bine atâta timp cât au medii peste 9,50.
Victor Mocanu - menţiune la Olimpiada naţională şcolară de şah
La "Bălcescu" învaţă şi un premiant al Olimpiadei naţionale şcolare de şah. Victor Mocanu a luat menţiune la competiţia amintită. El practică de şase ani acest sport. A început în joacă la Palatul Copiilor, pentru că îi vedea pe ceilalţi elevi cât sunt de entuzismaţi, apoi a continuat să joace sub coordonarea lui Ionel Balcan. Acum este membru într-un Club din Galaţi, la prof. Lucian Gîlea, pentru că acolo are mai multe perspective, inclusiv materiale. "Regret că nu am început să studiez şahul mai devreme. Să practici şahul nu-i uşor, este mult de muncă, trebuie să studiezi multe ore pe zi, cam două, trei ore, indiferent dacă este şcoală sau vacanţă. La celelalte discipline învăţ în restul timpului, dar simt că şahul mi-a dezvoltat mult memoria, că mă ajută şi la şcoală la matematică de exemplu. Cel mai greu lucru la şah este rezistenţa psihică. O partidă poate dura 4-5 ore, e nevoie de multă răbdare şi la cea mai mică greşeală se poate pierde. Este destul de greu să faci şah şi şcoală în acelaşi timp, dar eu am venit la «Bălcescu» pentru că aici sunt mai mulţi profi buni pe partea de real şi nu-mi pare rău", a concluzionat Victor Mocanu.
Campioni naţionali la karate, premianţi şi la şcoală
Între premianţii activităţilor extraşcolare se numără şi patru tineri karateka. Doi dintre ei ştiu karate tradiţional, Mircea Bălan şi Alina Muşat, iar alţi doi karate modern, Sabina Susanu şi Ioana Vlad.
Sabina şi Ioana sunt campioane naţionale la centura galbenă cu echipa lor de kata. De asemenea, Sabina Susanu a luat locul III la komite individual şi locul III la komite pe echipe la Campionatul naţional, iar în noiembrie anul trecut s-au calificat în lotul naţional şi au participat la Campionatele europene. "Când am început antrenamentele am simţit că m-am îndrăgostit de acest sport. De fapt, cred că nu e sport, eu o consider o artă. De când practic karate, în general mă simt mai sigură pe mine şi la şcoală, şi pe stradă. E greu când am competiţii, dar recuperez apoi ce pierd la şcoală", a explicat Sabina Susanu. Ioana Vlad a ocupat locul II la kata individual la Campionatul naţional. "Nu am câştigat nimic la europene, dar avem experienţă, am strâns informaţii şi vom şti cum să ne prezentăm mai bine la următoarele competiţii", ne explică încântată Ioana. Ea a venit la "Bălcescu" pentru că ştia că e un liceu unde se învaţă şi sunt cei mai mulţi olimpici. Este convinsă că, deşi este greu când are competiţii şi face cinci antrenamente pe săptămână, se poate să faci şi sport de performanţă şi să fii şi la "Bălcescu". Cele două fete sunt antrenate de sensei Eugen Botea.
Mircea Bălan şi Alina Muşat practică stilul karate tradiţional de trei ani, însă şi înainte au practicat sporturi similare, fapt care i-a ajutat în evoluţie. Mircea a făcut înainte patru ani de karate modern, iar Alina doi ani de judo. Şi ei au un program dur înainte de competiţii, antrenamente zilnice, dar nu se plâng că este greu pentru că le place şi oricum tot le mai rămâne ceva timp pentru ieşiri cu prietenii. Ei sunt membri ai Clubului Budo Brăila şi se antrenează cu sensei Florica Pricop.
Loredana Buţea - Vicecampioană mondială la dans sportiv
Loredana Buţea, vicecampioană mondială la dans sportiv în 2012, este acum elevă în clasa a IX-a la Colegiul "Bălcescu". Ei îi place să danseze şi practică dansul sportiv de la cinci ani. Bunica ei a observat cât de mult îi place să danseze şi a dus-o la un club ca să facă acest lucru profesionist. De şase ani, Loredana practică dansul sportiv de performanţă. Munceşte foarte mult, îi este greu când revine de la competiţii să recupereze materia pierdută, dar face acest efort pentru că îl consideră necesar. "Am zis că nu se ştie dacă voi continua cu dansul, din cauza condiţiilor financiare, dar dacă mă voi lăsa de dans, măcar să continui cu şcoala şi am ales cea mai bună şcoală". Ei îi place în special la secţiunea standard, tango-ul pentru că este mai pasional, mai dinamic. Perechea sa este gălăţeanul Raul Feliboga, un liceean în clasa a X-a. Când au început să danseze împreună, timp de patru ani Loredana a făcut naveta la Galaţi. Acum, că s-a deschis o sală de dans şi la Brăila, face el naveta aici. Sunt multe sacrificii, este nevoie şi de mulţi bani pentru dansul sportiv de performanţă, dar Loredana consideră că merită. Tot la "Bălcescu" mai învaţă un campion european la dans sportiv, Bogdan Coconcea. El face dans de performanţă de la cinci ani, iar acum în clasa a X-a deja se pregăteşte să devină antrenor.
Şi la Dezbateri publice, cnnb-iştii sunt cei mai buni din judeţ
Echipa de dezbateri a Colegiului "Bălcescu" a reuşit la ultima competiţie de gen, "Tinerii Dezbat", să obţină locul III pe regiunea de sud-est. Ei au concurat cu echipaje de dezbateri din judeţele: Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea şi Buzău. Din echipă au făcut parte trei elevi de la clasa a X-a A, Cezar Barbu, Dan Andrei Blănaru şi Ana Cristina Militaru. Cezar Barbu a povestit că aventura dezbaterilor nu a fost de durată, dar s-a dovedit a fi foarte intensă. Într-o săptămână au fost constrânşi să strângă toate materialele necesare şi să ia chiar şi lecţii de actorie de la un profesor de la Liceul de Arte, Jarcu Zane. "A fost interesant şi provocator. Cu o săptămână înainte am participat la o simulare şi am văzut ce trebuie să mai facem ca să fim mai bine pregătiţi. Ne-a mai ajutat şi domnul Jarcu Zane, ne-a învăţat exerciţii de dicţie, cum să stăm, cum să gesticulăm, cum să vorbim, cum să accentuăm cuvintele ca să atragem atenţia şi chiar ne-au folosit aceste lucruri", apreciază Cezar Barbu. Dan Andrei Blănaru a mărturisit că el s-a implicat din curiozitate şi că cel mai mult i-a plăcut faptul că profesoara care i-a coordonat, Florentina Andronache, i-a lăsat să-şi scrie singuri discursurile.
Pentru ca cei trei să ajungă să reprezinte şcoala şi oraşul au avut de trecut printr-o selecţie dificilă, ne explică profesoara Florentina Andronache. La nivelul clasei a X-a A s-au format două echipe de dezbateri. Prima a fost formată din: Andrei Cain, Maria Frăţilă şi Adrian Theodorescu, iar cea de-a doua din: Ana Cristina Militaru, Dan Andrei Blănaru, şi Cezar Barbu. "Toti buni comunicatori, profunzi, implicaţi în tehnica argumentării şi a dezbaterii. Cu atât mai complicat pentru mine cu cât sunt profesoara lor de limba şi literatura româna din clasa a V-a. Ulterior, am început documentarea - DEX, dicţionare enciclopedice din mai multe limbi, studii şi tratate din domenii variate: istorie, economie, documente - produse finale de la diferite proiecte europene, site-uri oficiale acreditate ale unor instituţii importante; comparaţii între România şi diferite sisteme politice - ţările nordice, SUA, Australia, Orient, relaţia Orient-Occident. Fiecare membru al echipei a creat un biblioraft şi eu pe al meu. Antrenamentul în sine a fost costisitor ca timp fizic şi ar fi fost necesar să cultivăm mai mult retorica discursului. Am avut mici imperfecţiuni în privinţa unor elemente subtile ale unor replici celebre din literatura universală", a detaliat profesoara Florentina Andronache. Ea este încântată de cum au decurs lucrurile pentru că a reuşit, mai presus de toate, să construiască conceptul de echipă caracterizată prin coeziune, omogenitate, solidaritate dintre membri. Abia apoi a avut în vedere relaţia argument - contraargument - reply. "În ultimă instanţă, efortul la două zile de confruntare cu diferite echipe, având în ceafă pe acea teribilă echipă a Murgociului, a generat o experienţă incitantă şi fascinantă atât intelectuală cât şi de comportament care va continua, sperăm cu succes, la etapa naţională de la Tîrgu-Jiu din 13-15 iunie", a concluzionat profesoara Florentina Andronache.