Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Olimpiada interetnica - la final

Olimpiada Interetnica de Tineret a ajuns la final. In cursul serii de miercuri a avut loc festivitatea de premiere, iar joi dimineata s-au desfasurat actiuni de dezbatere pe marginea competitiei si au fost creionate proiectele viitoare. Derulata in perioada 15 - 19 iulie, olimpiada a reunit nu mai putin de 140 de elevi de diferite etnii din Braila si din alte judete ale tarii. Comunitatile brailene au obtinut nu mai putin de 12 premii din totalul de 39.
Tinerii de etnie greaca, turca, rusii lipoveni, romii si tatarii si-au demonstrat calitatile sportive la probele: cros, fotbal sala, tenis de masa, sah, dart's, volei, baschet, handbal si natatie. La cros, locul I la fete a fost obtinut de Paula Agap de la Slava Cercheza iar la baieti de catre Andrei Mihail de la Comunitatea Rusilor Lipoveni de la Carcaliu. La fotbal pe locul I s-a situat comunitatea Rusilor Lipoveni de la Carcaliu iar pe locul secund, romii de la Sutesti. La handbal mixt prima pozitie a fost ocupata tot de Comunitatea Rusilor Lipoveni de la Carcaliu, iar pe locul al II lea a fost echipa Scolii nr. 21 Braila. La baschet fete, locul I a fost obtinut de echipa 2 Slava Cercheza, iar la baieti locul I a fost al echipei de la Scoala nr. 21 Braila. Competitia de sah i-a avut drept campioni pe romii din Sutesti, iar pe locul secund s-au situat elevii de la Scoala nr. 21. La tenis de masa, locul I la fete a fost cistigat de Ana Buricea de la Scoala nr. 21, iar la baieti de catre Romeo Nicoara din partea comunitatii romilor. La inot primul loc la baieti a fost cistigat de Gavril Vasile de la Scoala nr. 21, iar la fete de Claudia Amelian din Tulcea. Competitia de darts a fost cistigata la fete de echipa Scolii nr. 21, iar la baieti de elevii din Jurilovca.
Pe linga intrecerile sportive, olimpiada a inclus si dezbateri despre viata tinarului minoritar, vernisarea unor expozitii de grafica si seri multiculturale cu program artistic, activitati care au facut deliciul publicului prezent la competitie. "Eu cred ca scopul olimpiadei a fost atins. A fost prima editie si cred ca s-a derulat frumos. Aici la Braila s-a vazut ca minoritatile traiesc in armonie. Sportul este un liant care trezeste multe pasiuni care nu trebuie sa duca la conflicte. Totul se desfasoara pe tarimul fair play-ului care trebuie sa domine lumea sportiva. Braila este un loc unde se poate afirma oricine, indiferent de comunitatea din care face parte. Seara multiculturala care a inclus dansuri, cintece si poezii a fost un adevarat buchet al traditiilor comunitatilor din concurs. Speram sa organizam aceasta competitie tot aici in 2008", ne-a declarat Fenia Jipa Rubanov, presedinte al Comunitatii Rusilor Lipoveni. La competitie a fost prezenta si o delegatie de jurnalisti francezi care realizau un material despre comunitatea lipoveana din sud-estul Romaniei. Ziaristii au fost interesati de modul in care se comporta populatia din Romania atunci cind este vorba despre comunicarea dintre minoritati. Cei 140 de copii au fost cazati la Hotelul Diana al S.C. Fortuna S.A. Braila. Olimpiada a fost organizata de Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania - filiala Braila in parteneriat cu Directia pentru Sport a Judetului Braila, cu sprijinul Prefecturii. Cofinantarea actiunii a fost asigurata de Departamentul pentru Relatii Interetnice de pe linga Guvernul Romaniei, precum si de sponsori precum LukOil. Olimpiada a fost un bun prilej de a demonstra ca valorile universale ale sportului pot fi un mijloc eficient de comunicare si intelegere interetnica.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii