Mai exact, reprezentanti ai Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au facut public faptul ca agentiile imobiliare vor fi obligate sa raporteze toate tranzactiile in numerar care depasesc echivalentul a 10.000 de euro.
Ca bancile si notarii sint principalii "raportori" la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) nu reprezinta o noutate pentru multi. Iar cei care cunosc legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor nu sint surprinsi nici de faptul ca agentiile imobiliare va trebui sa se alature celorlalte institutii care transmit date despre toate tranzactiile cu numerar ce depasesc echivalentul in lei a 10.000 de euro.
Inca din 2002, cind a intrat in vigoare legea cu pricina, textul actului normativ stabilea ca, pe linga institutiile bancare sau persoane care acorda asistenta notariala, agentiile imobiliare trebuie sa transmita si ele informatii. Desi obligatia este veche, pina acum nimeni nu a tras de urechi agentii imobiliari pe motiv ca nu si-au "pirit" clientii la OPCSB, deoarece oricum mai toate tranzactiile imobiliare vizate sint raportate la oficiu de catre notarii publici, cei care pun parafa pe contractele de transfer al dreptului de proprietate.
Notarul Vasile Varga, consilier al Uniunii Nationale a Notarilor Publici si membru in Biroul Executiv al Uniunii, ne-a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare, "orice tranzactie ce depaseste 10.000 de euro o raportam pe un site special al Uniunii, fiecare notar avind un cod personal de identificare. In situatia in care Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor are o suspiciune cu privire la tranzactiile efectuate de o anumita persoana, se adreseaza Uniunii, si nu notarului public, putind identifica astfel orice eventuala infractiune".
De cealalta parte, Cristian Teodor, directorul celei mai vechi agentii imobiliare brailene, Agentia "Cristian", a catalogat drept "o idiotenie" obligativitatea raportarii catre OPCSB a tuturor tranzactiilor ce depasesc 10.000 de euro. "In primul rind, nu stiu nimic si nu am primit nimic in acest sens. In al doilea rind, nu exista tranzactie mai mica de 10.000 de euro. Poate doar in cazul tranzactiilor cu case taranesti se mai pot intilni astfel de sume. Eu cred ca, de fapt, este vorba despre cu totul altceva in spatele acestor masuri. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, a si declarat, de curind, ca intentioneaza sa puna TVA si pe tranzactiile imobiliare. Asta ar fi explicatia raportarilor respective", ne-a declarat Cristian Teodor.
Cine sint "informatorii"?
Numarul institutiilor cuprinse in categoria raportorilor catre OPCSB este impresionant. Pe linga banci si notari, in rindul "informatorilor" se numara societatile de asigurari si cele de leasing, firmele de consultanta (inclusiv cele care presteaza servicii in domeniul fuziunilor si achizitiilor de intreprinderi), agentiile de turism, oficiile postale, precum si casele de amanet, de licitatii si de schimb valutar. La fel, trezoreria statului, fondurile de investitii, societatile de administrare a investitiilor, societati de valori mobiliare si cele de creditare, firme care presteaza servicii de transmitere de bani (in lei sau valuta), firme care se ocupa de organizarea jocurilor de noroc, de vinzarea - cumpararea obiectelor de arta sau a metalelor si pietrelor pretioase, chiar si dealeri. Mai mult, au fost incluse si fondurile de pensii, organisme cu care Romania nu se poate lauda nici acum, dupa 4 ani de la momentul in care legea pentru prevenirea spalarii banilor a intrat in vigoare.