• consilierii municipali au aprobat, recent, o actualizare de tarife pentru serviciul de salubrizare, începând cu 1 octombrie • tot cu această ocazie, au introdus o notă care vizează un procent de 5% încasat de SUPAGL Brăila pentru monitorizarea acţiunilor de deszăpezire făcute cu utilajele operatorilor de salubritate • liberalul Adrian Tabarac a insistat pe eliminarea acestui procent, punctând că Serviciul încasează nişte bani fără a face vreun lucru folositor, însă fără succes
Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au dezbătut recent un proiect de hotărâre care viza completarea unei hotărâri mai vechi privitoare la tarifele activităţilor din cadrul serviciului de salubrizare. Pe scurt, potrivit raportului de specialitate, la propunerea Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, consilierii municipali au aprobat o actualizare a tarifelor încasate de operatori pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară, astfel: 109,21 lei/mc; 70,45 lei/tonă, respectiv 2,82 lei/sac de 40 kg. Tarife care nu includ TVA şi sunt valabile începând cu 1 octombrie 2019. Totodată, a mai fost introdusă o notă de subsol care face referire la faptul că SUPAGL Brăila va factura şi încasa de la cei trei operatori de salubritate, ECO, Brai-cata şi RER, un procent de 5% din valoarea fără TVA a tarifului, pentru monitorizarea şi coordonarea deszăpezirii mecanice pentru 14 utilaje pe care acestea le au la dispoziţie în acest sens. Ei bine, această bifă nou introdusă în proiect a stârnit contre la nivelul consilierilor municipali, după ce liberalul Adrian Tabarac a insistat ca procentul de 5% să fie eliminat, deoarece SUPAGL Brăila nu face nimic ca să merite atâţia bani de la operatori, în opinia sa.
“Aş vrea să înţeleg care este rostul unui procent de 5% pentru monitorizare şi coordonare. Bani pe care îi ia SUPAGL, ţinând cont că operatorii de salubritate acţionează cu toţii în baza unui regulament, a unui caiet de sarcini, a unui contract unde sunt stabilite foarte clar toate procedurile, exact ceea ce trebuie să facă, beneficiile, indicatorii de performanţă, penalităţile în caz că nu îşi desfăşoară corect activitatea. Acest comision de 5% din întreaga valoare nu reprezintă 1.000 - 2.000 lei, ci sunt nişte zeci, poate chiar sute de mii de lei pe care SUPAGL-ul le încasează făcând... nimic, practic”, a declarat Tabarac, propunând ca amendament eliminarea acestui procent.
Viceprimarul Doiniţa Ciocan a intervenit şi a precizat că nu se poate pune problema eliminării procentului în cadrul proiectului respectiv, deoarece era vorba doar de introducerea unei note de subsol care fusese omisă iniţial. Aceasta a afirmat că eventual s-ar putea reveni asupra regulamentului după care funcţionează SUPAGL-ul pentru eliminarea procentului, deoarece acesta a fost aprobat deja şi produce efecte.
După minute bune de contre, Tabarac şi-a susţinut amendamentul privind eliminarea comisionului de 5% în continuare. Propunerea nu a trecut însă, obţinând doar 6 voturi “pentru” din partea liberalilor prezenţi la şedinţă.
Ulterior, proiectul în forma iniţială a fost aprobat cu 17 voturi “pentru”, 6 abţineri din partea PNL şi un vot “împotrivă” din partea consilierului independent Lucian Căprariu.