Reamintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in urma cu doua luni, respingind, pe fond, actiunea lui Ilie Deca, actiune in care acesta solicita revenirea asupra demisiei sub pretextul ca ar fi fost determinat sa paraseasca postul.
Ilie Deca a fost numit interimar la conducerea Finantelor brailene, printr-un ordin al ministrului, emis ulterior deschiderii procesului. Deca a cerut apoi aminarea sustinerii unui concurs pentru postul pe care-l ocupa provizoriu, pina la o decizie definitiva a instantelor. Pe 15, interimatul lui Deca a expirat, iar ministerul sustine ca nu a primit decizia Inaltei Curti, desi aceasta a fost emisa in iunie, iar ministerul a fost parte in proces.
Ceata si la minister?!
A trecut mai bine de o saptamina de cind Deca nu mai are mandat de a ocupa functia de director la Finantele brailene si inca nu se cunoaste, nici macar la nivelul esalonului superior, la Minister, care mai este statutul lui Deca la Finante. Potrivit deciziei nr. 2.143 din 8.06.2006, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, Ilie Deca a pierdut procesul pe care l-a deschis pe 31 octombrie 2005, initial la Curtea de Apel Galati - unde a si cistigat - impotriva Ministerul Finantelor Publice, in sensul ca demisia pe care o inaintase in acelasi an a ramas in picioare: "Admite recursul (formulat de Ministerul Finantelor Publice si Directia Generala a Finantelor Publice Galati - n.r.), modifica sentinta atacata (aceea a Curtii de Apel Galati, prin care se respingea demisia lui Deca - n.r.) si pe fond respinge actiunea".
Dupa cum am mai relatat, Deca si-a dat demisia in vara lui 2005 si s-a cerut sef la Serviciul "Mari contribuabili", dupa care, la scurt timp, a dat esaloanele superioare in judecata ca sa revina asupra demisiei sale, sa-l reinscauneze sef la Finante, motivind ca ar fi fost determinat sa isi inainteze demisia. Curtea de Apel Galati i-a dat cistig de cauza, printr-o sentinta executorie, insa Deca a fost numit iarasi sef, interimar de asta data, printr-un ordin al ministrului Finantelor, in februarie a.c.
De atunci si pina pe 15 august, Deca a fost interimar pe functia din care isi daduse demisia si pe care, altminteri, o revendica si in instanta. Pentru aminarea unui eventual concurs pe acest post, Deca a solicitat emiterea unei ordonante presedintiale si a obtinut o derogare, pina la pronuntarea definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Justitie si Casatie. "Expirarea mandatului e o problema personala", a raspuns Deca, atunci cind a fost intrebat de reporterii nostri.
Daca imediat dupa ce lui Deca i-a expirat mandatul, oficiali din Ministerul Finantelor ne spuneau ca nu s-a stabilit nimic pentru ocuparea postului respectiv, ieri, situatia era neschimbata la acest nivel. Chiar asa ne-a raspuns si Stelian Negrea, consilier al ministrului de Finante: "Situatia este neschimbata, in sensul ca nu s-a primit decizia Inaltei Curti". Intrebat cum e posibil ca ministerul, care a fost parte in proces si care are acces la deciziile Curtii Supreme la fel ca si noi, pina la urma, acestea fiind de interes public, sa nu fi primit documentul respectiv, Negrea a tacut. La intrebarea noastra "In aceste conditii, cine este sef la Finante Braila?", consilierul ministrului de Finante s-a scuzat: "Nu stiu. (...) Eu sint acasa, cu piciorul in ghips". Mentionam ca oamenii de relatii publice din minister ne-au indrumat spre Stelian Negrea ca fiind singurul in masura sa ne lamureasca.
Idei si afaceri
Reamintim ca Ministerul Finantelor si ANAF cunosc fisurile existente in declaratia de avere a lui Ilie Deca, dar si faptul ca acesta este in conflict de interese, una dintre firmele fiului sau avind sediul chiar acasa la seful Finantelor. Mai mult, felul in care Ilie Deca si sotia, Geta, referent la Finante, au achizitionat un teren in oras, teren declarat fara mostenitori si intrat in posesia Finantelor, a constituit subiect de cercetare penala, insa vechea comanda a Politiei a propus neinceperea urmaririi penale. N-a contat nici macar faptul ca pentru terenul respectiv, la un moment dat, Deca avea doua acte de proprietate: acte in care se mentioneaza ca Ilie Deca, director, vinde lui Ilie Deca si sotiei sale un teren cu o casa devenita "demolabila", cel putin in hirtii, cu vreo 60 de milioane de lei vechi. Intre timp, Deca si-a terminat o vila pe Stefan cel Mare, iar fiii sai si-au mai deschis o firma. Nimic din toate acestea nu a atras atentia organelor de cercetare penala, dar nici Ministerului Finantelor Publice.