Ceasul emblemă al oraşului nostru, aflat în centrul vechi din 1909, dar şi statuia Împăratului Traian, amplasată tot acolo încă din secolul XIX, nu aparţin municipiului Brăila. De fapt, în acest moment, nu aparţin nimănui şi nu există în actele de la Primărie. Asta din simplul motiv că de când cele două obiecte de patrimoniu au fost amplasate în Piaţa "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", aşa cum se numea Piaţa Traian pe atunci, nimeni nu s-a învrednicit să le treacă şi la modul oficial în patrimoniul municipiului. Nici măcar primarii Anton Lungu sau Constantin Cibu. A aflat de acest lucru fix după 100 de ani de la construirea ceasului primarul Aurel Simionescu, printr-o pură întâmplare: "Zilele trecute am aflat cu stupoare că ceasul din centru, care e un simbol al Brăilei, şi statuia Împăratului Traian nu figurează în documente oficiale, în patrimoniul municipiului. Am căutat înnebuniţi şi nu am găsit nimic. Ele, practic, erau ale tuturor şi ale nimănui. Noi voiam să facem un proiect pentru a le reabilita, iar în proiect trebuie să stipulezi pentru ce anume ceri banii. Iar o autoritate locală publică nu poate cere bani decât pentru ceva ce îi aparţine, deci trebuia să trecem numărul şi poziţia la care se află cele două situate în patrimoniul municipiului. Şi am descoperit că ele nu există deloc". Primarul a mai adăugat că în cadrul şedinţei CLM de astăzi, cele două monumente vor fi introduse în patrimoniu, prin hotărâre CLM, aşa cum este normal.
În 1833, edilii Brăilei au construit în centrul oraşului o piaţă cu o suprafaţă de 11 hectare pe care au botezat-o "Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil", denumire schimbata de comunişti în "Lenin" şi de revoluţionari în "Traian". În 1909, pentru a completa elementele deja existente în piaţă - fântâna arteziană şi monumentul împăratului Traian - a fost adăugat un element spectaculos pentru acea vreme: ceasul metalic, în stil baroc, cu o înălţime de 10 metri.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.