Mergi la conţinutul principal

Ofensa adusă eroilor din Primul Război Mondial. Monumentul ridicat de Nedelcu Chercea, în paragină

* autoritățile locale au stabilit, în urmă cu câțiva ani, că îl vor muta lângă Căminul Cultural din cartierul Chercea, imobil zidit tot de marele filantrop, însă planul nu s-a concretizat nici până la ora actuală * monumentul este lăsat în continuare într-o stare jalnică * filiala Județeană Brăila ”Gral. Stan Poetaș” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” reamintește autorităților locale promisiunea făcută

 

 

 

 

 

Ziua Națională a fost serbată și la Brăila, la fel ca în toate orașele din țară, cu o ceremonie militară dedicată în primul rând soldaților care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial pentru a face posibilă Marea Unire și apariția României așa cum o știm astăzi. Numai că, dincolo de defilarea soldaților și concertul fanfarei militare, Brăila are o restanță pentru o parte dintre cei care și-au dat viața în urmă cu o sută de ani. Este vorba despre monumentul dedicat de filantropul Nedelcu Chercea soldaților din fosta comună Vatra Veche, actualul cartier Chercea, căzuți în luptă acum un secol. Monumentul construit în1936 a fost vandalizat  şi a rămas de mai mulţi ani fără impozantul vultur din bronz; a dispărut şi împrejmuirea din piatră şi metal, iar bălăriile, ştergerea literelor cu numele eroilor, întunericul şi gunoaiele de pe un teren gol din preajmă (de fapt, un  maidan unde unii îşi mai spală maşinile, iar alţii joacă fotbal ori pun de un grătar), înscrisurile obscene  cu graffiti, dau o notă tristă, de abandon şi lipsă de respect pentru un simbol dedicat unor eroi care și-au dat viața pentru țelul măreț al unirii tuturor românilor.

Filiala Județeană Brăila ”Gral. Stan Poetaș” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” reamintește autorităților locale că există un proiect mai vechi, votat în Consiliul Local Municipal, care prevede mutarea acestui monument lângă Căminul Cultural din Chercea, un imobil ctitorit, de asemenea, de filantropul Nedelcu Chercea. “Filiala are un un of mai vechi, şi anume mutarea  monumentului  comemorativ de la marginea cartierului Nedelcu Chercea, în zona Căminului Cultural, recent reabilitat. Mutarea a fost aprobată cu câţiva ani în urmă într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal dar din păcate încă nu s-a materializat. De aceea, solicităm din nou şi cu respect Primăriei acest lucru. Posibil şi necesar, dacă ne gândim cum, după ani de insistenţe concertate, s-a reuşit mutarea monumentului eroilor din Surdila  Greci, amplasat iniţial la câţiva paşi de carosabil”, ne-a transmis conducerea filialei județene Cultul Eroilor, reprezentată de colonel în retragere Ionel Teodorescu, președinte, și colonel în retragere Constantin Giurgea, secretar executiv.

De altfel, consecventă în activităţile sale de omagiere şi profundă recunoştinţă adusă celor care au luptat neobosit, chiar cu preţul vieţii, pentru libertatea, independenţa, suveranitatea şi întregirea ţării , Filiala Judeţeană Brăila “Gral.Stan Poetaş” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” – în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Filiala Judeţeană  “Gl. Gheorghe Avramescu” a A.N.V.R. – a editat nr.2(27) – noiembrie 2021 – a binecunoscutei reviste “Brăila Eroică”. Tipărită în condiţii grafice excelente, publicaţia  - sub deviza “Recunoştinţă – Demnitate – Onoare “ -, are un conţinut foarte interesant. Se poate citi despre cei 115 ani de existenţă a grupului statuar Traian , din Brăila; istoria monumentului ridicat în cinstea generalului erou Stan Poetaş; 105 ani de la instituirea Ordinului “Mihai Viteazul “ şi lista ofiţerilor brăileni care au fost decoraţi cu acest ordin; note de lectură; inedit: cum  a ajuns erou fiul scriitorului Mihail Sadoveanu; In memoriam: Col.(rez) dr. Ionel Tălpău; Balada eroului de la Oarba; Ioan Arion, primul martir al Marii Uniri de la 1918; o impresionantă trecere în revistă cu eroilor  martiri ai Brăilei din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu lipsesc, de asemenea, imaginile şi referirile la activităţile specifice al filialei; prezentarea monumentelor şi crucilor comemorative din judeţ etc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro