Un «parlament popular al Basarabiei» a fost creat în oraşul ucrainean Odessa, generând temeri privind apariţia de noi clivaje atât la Kiev cât şi în Republica Moldova, informează publicaţia Nezavisimaia Gazeta. O nouă zonă problematică se conturează prin această măsură în Ucraina, mai precis în sud-vestul ţării. «Parlamentul popular al Basarabiei» a fost format de minorităţi etnice în scopul obţinerii autonomiei teritoriale, potrivit anunţului făcut de Dmitri Zatuliveter, preşedintele entităţii.
Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este îngrijorată de iniţiativa din Odessa, care vizează zone situate la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Iniţiativa din Ucraina este susţinută de Mihail Formuzal, liderul provinciei autonome moldovene Găgăuzia.
Administraţia prooccidentală de la Kiev, confruntată deja cu un conflict militar în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk şi cu pierderea Crimeei, a anunţat că urmăreşte cu atenţie situaţia de la Odesa. „Iniţiativa de la Odessa nu depăşeşte cadrul legal. Membrii congresului instituţional evocă necesitatea finanţării din bugetul public a instituţiilor de învăţământ ale minorităţilor bulgară, găgăuză, moldoveană şi poloneză", explică analistul Vitali Kulik, directorul Institutului ucrainean pentru Afaceri Civice.
„Au fost evocate şi chestiuni de cooperare transfrontalieră, inclusiv probleme umanitare. Aceste lucruri nu au stârnit temeri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre invitaţii la eveniment - Sviatoslav Proinov, din cadrul partidului bulgar Ataka, şi Mihail Garbuz, liderul Patrioţilor Moldoveni. Partidul Ataka este cunoscut pentru orientarea antiucraineană, iar invitaţii moldoveni pentru ideile extremiste", notează Kulik.
Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au anunţat joi arestarea, la Odessa, a 39 de persoane care pregăteau o rebeliune pro-rusă, cu o zi înainte de vizita preşedintelui Petro Poroşenko în acest oras care a fost teatrul unor misterioase explozii în ultimele luni. Cei arestaţi „pregăteau acte de sabotaj şi atentate", potrivit unui purtător de cuvânt al Serviciilor de securitate, Markian Lubkivski. Zeci de explozii suspecte care au vizat infrastructuri strategice şi militare precum şi ONG-uri şi partide politice au răsunat în ultimele luni în oraşele rusofone Odessa şi Harkov (est), în apropiere de zona de conflict. Autorităţile ucrainene le atribuie serviciilor speciale ruseşti.