Mergi la conţinutul principal

Ocoliţi aceste clădiri periculoase din Centrul Vechi!

* chiar dacă multe imobile de patrimoniu au intrat în renovare în ultima perioadă, încă mai sunt numeroase alte clădiri vechi și foarte degradate, care reprezintă un adevărat pericol pentru pietoni

 

 

 

 

Este demn de apreciat că în ultima vreme s-a declanşat o adevărată campanie de reabilitare şi salvare de la distrugere a unor imobile, unele de o reală valoare arhitectonică, aflate în centrul vechi  şi istoric al Brăilei. Amintim, astfel, lucrările începute recent la  “casa cu stafii” (cum o cunosc brăilenii), la fostul sediu al sindicatelor din Piaţa Traian, la “consulatul Italiei”; la o splendidă clădire din apropierea poliţiei judeţene, biserici etc. Nu mai vorbim despre cele două adevărate puncte de referinţă pentru Brăila - sediul Flotilei de Dunăre şi biserica Greacă, obiective de o frumusețe rară, a căror reabilitare este aproape finalizată. Din păcate, însă, mai avem imobile superbe rămase în aşteptare şi care se distrug pe zi ce trece - o adevărată bombă cu ceas  şi “ruşinea Brăilei” fiind fostul hotel Pescăruş; cu zidurile interioare şi plafoanele prăbuşite, loc de adăpost pentru boschetari şi o mizerie cruntă, imediat ce intri prin uşa metalică, mereu cu lacătul spart.

O altă categorie de clădiri, nu neapărat de patrimoniu, sunt cele tot din zona Centrului Istoric, aflate pe Vadul Danubiului sau Str. Braşoveni. Iar seria acestor adevărate pericole publice continuă, fiind vorba de pereţi puternic fisuraţi, elemente decorative care se desprind sub influenţa factorilor meteorologici şi a lipsei de întreţinere. Au apărut, astfel, balcoane în care cresc copaci;  frontoane, cornişe etc gata să cadă oricând; lipsa burlanelor accentuează aceste fenomene, iar calcanele înclinate ameninţă şi ele siguranţa locatarilor,vecinilor şi a trecătorilor. Unele dintre aceste imobile au degeaba fixate pe ele “bulina roşie” care  avertizează  asupra pericolului iminent, lucrările de consolidare/reabilitare trenând de zeci de ani. Revenind la ocolirea altor clădiri periculoase, acestea se mai găsesc în Piaţa Traian – fostul sediu Banc Post și construcțiile învecinate -, pe Str. Nicolae Bălcescu vizavi de Casa Pensionarilor, precum şi pe bdul. Al.I.Cuza.

Evident că lumea tot circulă pe lângă aceste ruine în formare, astfel că Primăria trebuie să continue mai ferm acţiunea de a-i determina pe proprietari să intre în legalitate. Ca să nu spunem că în ţări vecine cu România legislaţia în domeniu este atât de aspră încât, după somaţii, supraimpozitări şi amenzi uriaşe, se ajunge foarte repede la naţionalizarea clădirilor lăsate de izbelişte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro