"Am discutat astăzi în Guvern, a venit directorul INS, este obligatoriu să scrii şi CNP-ul, problema este că Hotărârea de Guvern este din 2007. Deci, dacă opoziţia se face că nu ştie despre ce e vorba, le spunem noi: e o hotărâre luată de domnul Tăriceanu, în care se precizează expres că CNP-ul este obligatoriu, noi pe acea hotărâre de guvern lucrăm, nu pe alta", a susţinut Elena Udrea.
Ministrul a menţionat că directorul INS a fost "luat la întrebări" la Guvern, dar a subliniat că a fost şi o greşeală de comunicare a institutului.
"Era foarte simplu de spus - este o decizie luată în 2007 de Tăriceanu, pe care trebuie să o punem în practică. Bâlbele astea cu puneţi CNP-ul, nu puneţi CNP-ul, sigur că dezorientează oamenii şi aduc prejudicii Guvernului, din păcate", a susţinut ea.
Recenzorii se vor întoarce la persoanele deja recenzate
Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a declarat miercuri, într-o conferinţă în care a anunţat obligativitatea declarării CNP în cadrul recensământului, că recenzorii se vor întoarce la persoanele deja recenzate, care însă nu au furnizat acest element în urma precizărilor purtătorului de cuvânt demis al INS
Întrebat ce se întâmplă cu persoanele deja recenzate care însă nu au furnizat recenzorului Codul Numeric Personal (CNP), preşedintele INS, Vergiliu Voineagu, a susţinut că declararea acestui element este obligatorie. "Recenzorii îşi vor continua în ritm susţinut recenzarea în teren, prin intesificarea recenzării vor obţine o anumită rezervă de timp în care vor putea să revină la casele care şi-au retras CNP-ul", a punctat Voineagu.
De altfel, şeful INS a precizat că declararea Codului Numeric Personal este esenţială pentru a putea face statistici privind populaţia stabilă a ţării, numărul de emigranţi şi altele.