Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Obligatiile fara drepturi ale girantilor

Gasirea unui girant inlesneste accesul la un credit, atunci cind veniturile pe care le obtine o persoana care vrea sa acceseze un imprumut nu sint suficiente. Acest lucru nu este insa deloc simplu, tinind cont de faptul ca persoana care gireaza are in primul rind obligatii, iar drepturi aproape deloc. Girantul trebuie sa execute obligatia pe care debitorul principal o are fata de banca, in cazul in care debitorul principal nu plateste, indiferent pentru ce motive. Altfel, este supus executarii silite. Aceasta masura se ia, totusi, dupa executarea silita a debitorului principal in limita creantelor bancare ramase nerecuperate.
Deci, chiar daca imprumutatul garanteaza creditul cu un bun mobil sau imobil (masina, casa), banca va putea sa ceara girantului sa efectueze in locul titularului plata obligatiilor acestuia. Ceea ce este insa mai dramatic este faptul ca girantul poate fi obligat de catre banca sa plateasca toata suma o data. Spre exemplu, daca cineva a contractat un credit de 10.000 de euro, iar dupa doi ani a incetat platile, in timpul respectiv rambursind aproximativ 2.000 euro, pentru cei 8.000 euro ramasi, plus dobinzile si alte comisioane aferente, banca se poate intoarce impotriva girantului cerindu-i plata pe loc a celor 8.000 euro, plus dobinzile si comisioanele aferente. O data ce un credit intra in "suferinta", el este declarat restant si scadent, contractul de credit initial fiind investit cu formula executorie. El devine astfel titlu, ceea ce inseamna ca nu mai este posibila o reluare a platii ratelor. In ceea ce priveste plata integrala a sumei restante de catre girant exista totusi posibilitatea incheierii unei intelegeri cu banca, prin care girantul continua plata ratelor imprumutatului, la termenele stabilite in momentul incheierii contractului de credit. Aceasta solutie nu poate fi insa impusa bancii de catre girant, alegerea solutiei finale raminind la latitudinea institutiei de credit.
Rambursarea unui credit bancar poate fi garantata de mai multi giranti, caz in care acestia raspund solidar pentru plata sumelor datorate. In acest sens, in cuprinsul contractelor de credit exista clauze conform carora girantii renunta la beneficiul acordat de legea civila, conform careia pot cere bancii sa divida suma de plata, urmarind pe fiecare pentru partea care ii revine. Conform legii, girantul nu poate fi obligat sa plateasca o suma mai mare decit jumatate din veniturile pe care le are.
Concluzionind, cunoasterea responsabilitatilor pe care le are un girant il poate scuti pe acesta de multe neplaceri.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii