Obiective de patrimoniu din Buzău, vizitate de elevi brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Obiective de patrimoniu din Buzău, vizitate de elevi brăileni

Un grup de elevi de la Colegiul "Bălcescu", Liceul de Artă şi Şcoala "Mihu Dragomir" a vizitat sâmbătă câteva dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Buzău, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Sub genericul "Patrimoniul arhitectural - creaţie istorică şi valoare contemporană" au fost vizitate: Parcul Crâng, Tabăra de sculptură de la Măgura şi Mânăstirea Ciolanu. Parcul, cu o suprafaţă de 10 hectare, a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o mică parte a pădurii Crâng, ce avea o suprafaţă de 189 de hectare. Principalele atracţii sunt trei grupuri sculpturale, realizate la Viena, Obeliscul, ridicat în 1976 pentru a aniversa 1.600 de ani de atestare documentară a localităţii, şi Heleşteul, un lac artificial alimentat din apele Buzăului. În Parc este şi o mică bisericuţă, "Sf. Filofteea", construită în 1922.

La Mânăstirea Ciolanu, atestată încă din secolul a XVI-lea, vieţuiesc 12 călugări care au grijă de sfântul lăcaş. Mânăstirea deţine o valoroasă expoziţie de evanghelii, potire, icoane, chivote, din secolul al XIX-lea. Unele picturi de aici au fost realizate de Gheorghe Tăttărescu.

Tabăra de sculptură de la Măgura a fost amenajată timp de 15 ani, între 1970 şi 1985, din iniţiativa artistului Gheorghe Coman. Celor 16 artişti care veneau anual în tabără nu li s-a impus o temă anume, fiecare creând în funcţie de blocul de piatră ce-i revenea prin tragere la sorţi. Au lucrat la Măgura 163 de sculptori. La sfârşitul fiecărei tabere, în cadru festiv, la faţa locului, cei 16 artişti donau judeţului cele 16 lucrări. Tabăra a fost reabilitată în 2007.

În timp ce elevii brăileni vizitau minunile de la Buzău, un grup de elevi buzoieni s-a delectat cu elemente din patrimoniul brăilean. Ei au vizitat: Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril", Teatrul "Maria Filotti" şi Mânăstirea voievodală ctitorită de Matei Basarab, domnul Ţării Româneşti, la Măxineni, monument istoric de arhitectură de importanţă naţională.

Acţiunea a fost organizată de Direcţiile pentru Cultură ale judeţelor Brăila şi Buzău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro