A fost închis câţiva ani în Turnul Dogarilor din Bistriţa. Întors în sat, s-a opus împărtăşirii fiului său cu azimă şi spovedirii lui de către preotul unit. Ulterior, şi-a ingropat fiul în ritul ortodox.
În anii 1761-1762, alături de alţi fruntaşi, a tratat cu guvernul din Viena militarizarea a 21 de sate de pe Valea Bichigiului, Sălăuţei şi Someşului Mare. A cerut ca, prin înfiinţarea regimentului de graniţă, românii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţa.
La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul "La mocirlă", era organizată sfinţirea drapelelor de luptă şi depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de graniţă. Generalul Bukow venise de la Viena ca să primească jurământul grănicerilor.
Atunci a ieşit în faţă, călare, "moş Tănase Todoran", de 104 ani, care le-a spus grănicerilor: "De doi ani suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!... apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!" Astfel, soldaţii care urmau să depună jurământul au trecut de partea lui Atanasie, aruncând armele.
La 12 noiembrie 1763, pe acelaşi platou, au fost executaţi cei găsiţi vinovaţi de revoltă. Atanasie a fost frânt cu roata, iar capul i-a fost legat de o roată "pentru că i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc". Împreună cu el au fost spânzuraţi Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Alţi 19 au fost bătuţi cu vergi, mulţi dintre ei murind sub lovituri.