Grigorie a luptat împotriva ereziilor din vremea sa, sabelianismul şi triteismul, şi a participat la Sinodul de la Antiohia din 265 d.H., care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. Datorită vieţuirii sale, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni; de aceea a primit numele de Taumaturgul ("făcătorul de minuni").
Părinţii capadocieni din sec. IV l-au considerat pe Grigorie fondatorul Bisericii Creştine din Capadocia. Iar după ce a fost hirotonit episcop, Grigorie i-a convertit pe toţi locuitorii din Neocezareea. Înainte de ridicarea sa în scaunul de episcop, aici erau doar 17 creştini.
Sfântului Grigorie Taumaturgul îi sunt atribuite mai multe lucrări creştine: "Cuvânt de mulţumire către Origen sau Panegiric", "Simbolul de credinţă", "Despre nepătimirea şi pătimirea Lui Dumnezeu" (adresata lui Teopomp) şi "Epistola canonică". Nu se ştie cu exactitate anul în care a murit Grigorie (270 sau 271 d.H.). Pe patul de moarte, acesta a spus: "Slavă Lui Dumnezeu că numai 17 creştini am aflat când am venit aici episcop, iar acum când merg la Domnul, atâţia necredincioşi rămân, câţi credincioşi am aflat întâi!".