Aproape 40% dintre copiii brăileni nu au o dezvoltare fizică corespunzătoare, printre cele mai întâlnite afecţiuni cronice depistate de către medici fiind obezitatea, anemiile prin carenţă de fier, sechele de rahitism sau deformări ale coloanei vertebrale. Datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Brăila sunt îngrijorătoare, arătând că tânăra generaţie este tot mai afectată de sedentarism, dar şi de o alimentaţie nesănătoasă. Concret, în urma evaluării nivelului de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate, pe baza examenelor medicale de bilanţ din colectivităţile de preşcolari şi elevi, pentru anul şcolar 2010-2011, numai 63,93% dintre copii au prezentat o dezvoltare fizică armonioasă. Situaţia din mediul urban este cea mai gravă, deoarece doar 60,53% dintre copii au o dezvoltare corespunzătoare, în timp ce în mediul rural procentul înregistrat este mai mare, respectiv 74,39%. Au fost examinaţi 12.383 copii, (9.344 în mediul urban şi 3.039 în mediul rural), şcolari şi preşcolari din judeţul Brăila, rezultând că numai 7.917 copii au prezentat dezvoltare fizică corespunzătoare (5.656 în urban şi 2.261 în rural). Principalele afecţiuni, în mediul rural, pe grupe de vârstă sunt: obezitate neendocrină, retard psihic şi intelect la limită, vicii de postură, constatate la micuţii între 4 şi 7 ani, vicii de refracţie, obezitate neendocrină, vicii de postură la celelalte categorii, până la 19 ani. În mediul urban au fost depistate tulburări de vorbire, vicii de refracţie, retard psihic şi intelect la limită pentru micuţii între 0 şi 4 ani, ca după această vârstă să prezinte, de asemenea, vicii de refracţie, de postură, dar şi hipotrofie ponderală manifestă, obezitate neendocrină, precum şi alte boli cronice metabolice. "Din analiza datelor de mai sus se conturează o tendinţă de dezvoltare dizarmonică, cu plus de greutate şi înălţime, atât în mediul urban cât şi rural, la aproape toate grupele de vârstă luate în studiu", se arată în raportul DSP Brăila.
Specialiştii recomandă părinţilor să includă zilnic în alimentaţia copiilor fructe şi legume proaspete, să reconsidere locul produselor lactate în raţia zilnică şi să evite consumul de dulciuri şi produse nesănătoase.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.