• 10 tineri din centrul de detenție Tichilești, împreună cu 15 elevi ai Colegiului Național “Gh. Munteanu Murgoci”, au primit informații despre răspunderea penală a minorilor, consecințele în această situație și o minimă pregătire juridică antiinfracțională
Elevi de la Murgoci au “petrecut” o zi în Penitenciarul Tichilești, unde s-au întâlnit cu tineri încarcerați, fiind transmise informații privind răspunderea penală a minorilor și consecințele unor astfel de fapte.
Potrivit datelor transmise de la unitatea de detenție Tichilești, din seria activităților derulate în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, au avut loc activități ce vizează sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate. La Centrul de Detenție Tichilești a avut loc, în data de 18 mai, o întâlnire coordonată de specialistul sectorului reintegrare socială, inspector Mirabela Dima și Lidia Dumitrescu, coordonator al proiectului UNBR ”Fii avocat în școala ta!”, Prodecan al Baroului Brăila. “În acest sens, 10 tineri custodiați în centrul de detenție împreună cu 15 elevi ai Colegiului Național “Gh. Munteanu Murgoci”-Brăila, coordonați de profesor Daniel Kițu, au dat naștere unui cadru de învățare despre răspunderea penală a minorilor, consecințele imediate suportate de un minor în această situație și o minimă pregătire juridică antiinfracțională. Scopul derulării acestui proiect este reducerea riscului infracțional și victimal, precum și prevenirea criminalității și facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin sensibilizarea comunității cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil, prevenirea delincvenței și sprijinirea eforturilor persoanelor liberate”, au precizat reprezentanții centrului de detenție.
De asemenea, prin derularea proiectului UNBR “Fii avocat în școala ta!”, tinerii incluși au șansa de a-și dezvolta potențialul propriu și de a dobândi o viziune realistă, fapt ce contribuie la îmbrățișarea unor potențiale cariere juridice, de ofițeri de poliție penitenciară sau psihologi.