O viață dedicată binelui. Maria Dascaloff, fondatoarea Azilului pentru infirmi, bătrâni și cerșetori din Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O viață dedicată binelui. Maria Dascaloff, fondatoarea Azilului pentru infirmi, bătrâni și cerșetori din Brăila

Probabil ați trecut de multe ori pe Strada Buzăului nr. 5, prin fața Centrului Militar Județean Brăila. Știați însă că acum mai bine de 100 de ani clădirea era un refugiu al speranței pentru cei neajutorați? La începutul secolului XX, la această adresă funcționa „Azilul de infirmi, bătrâni și cerșetori”, înființat de Maria Dascaloff, o filantroapă remarcabilă din Brăila acelor vremuri, care a rămas în istoria orașului datorită gestului său generos și al implicării în sprijinirea celor vârstnici.

Din păcate, informațiile despre viața personală a Mariei Dascaloff, precum originea sa sau detalii biografice concrete, sunt rare sau puțin documentate. Este consemnată însă activitatea sa filantropică. Astfel, într-o perioadă în care sărăcia și bolile afectau o mare parte a populației, Maria Dascaloff a donat o sumă considerabilă de bani pentru a oferi alinare celor mai vulnerabili membri ai comunității, dorința acesteia fiind de a aduna „după străzi toți cerșetorii și infirmii care mișunau prin oraș”.

Proiectul a devenit realitate grație donației Mariei Dascaloff și Societății Generale de Patronaj, o organizație filantropică înființată în România la începutul secolului XX, având filiale în mai multe orașe, inclusiv la Brăila. Potrivit scriitorului Ioan Munteanu, filiala locală a Societății Generale de Patronaj a fost fondată la 3 februarie 1908 și a funcționat inițial pe Strada Ștefan cel Mare nr. 248-252, având drept scop: „adunarea de pe străzi a copiilor abandonați moralmente într-un azil, unde li s-ar da putința de a învăța o meserie lucrativă; strângerea de pe străzi și internarea lor într-un azil a cerșetorilor; plasarea la lucru a celor eliberați din închisoarea locală; educația morală a celor închiși în arestul preventiv.”

Azilul de infirmi, bătrâni și cerșetori „Maria Dascaloff” era o continuare a Azilului de orfani înființat tot de Societatea Generală de Patronaj Brăila pe Șoseaua Buzăului nr. 3A, cele două proiecte devenind un simbol al generozității și compasiunii. Tot potrivit scriitorului Ioan Munteanu, într-un album editat din 1937, cu ocazia celei de-a XII-a adunări generale a Uniunii orașelor din România, se preciza că Societatea de Patronaj din Brăila avea grijă de „50 de bătrâni infirmi și 60 de copii orfani, care sunt bine îngrijiți, bine hrăniți și educați. Dintre copiii crescuți de Societatea de Patronaj s-au dat societății multe elemente de valoare, precum ofițeri, preoți, profesori, profesoare, funcționari și meșteșugari destoinici.”

De-a lungul timpului, locul a atras atenția unor figuri importante ale României. Printre acestea s-au numărat Regele Ferdinand I, care a vizitat azilul, aducând recunoaștere oficială și onorând astfel activitatea filantropică desfășurată de Maria Dascaloff la Brăila. De asemenea, Maria Antonescu, soția mareșalului Ion Antonescu, cunoscută pentru implicarea sa în acțiuni de caritate, a vizitat și aceasta azilul.

Deși astăzi, la adresa de pe Strada Buzăului nr. 5 nu mai există Azilul de infirmi, bătrâni și cerșetori, gestul Mariei Dascaloff rămâne un exemplu de umanitate și dăruire, ce poate inspira generațiile următoare.

Bibliografie și sursă foto: Ioan Munteanu – „Aleiul Cuza și alte monumente. O istorie ilustrată”, editura Proilavia, Brăila, 2015

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro