O suta de copii fugiti de acasa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O suta de copii fugiti de acasa

Daca la inceputul anului 2007, in evidentele Compartimentului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila (IPJ) se aflau doar sapte minori disparuti, pina la sfirsitul anului oamenii legii au inregistrat 105 reclamatii privind disparitia unor minori. Din fericire, din cei 105 minori dati disparuti de familiile acestora, 104 au fost depistati in urma cercetarilor efectuate de politisti. Majoritatea au fost gasiti, in doar citeva zile, fie pe strada, fie in imobile din municipiu si judet. Virstele minorilor disparuti sint cuprinse, in proportie de 80%, intre 15 si 18 ani, iar mai mult de jumatate dintre ei sint fete care au decis sa plece de acasa pentru a locui cu prietenii, fara a-si instiinta parintii. Dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvint al IPJ, subinspector Jenel Sogor, din cercetarile efectuate de politisti au rezultat citeva cauze principale care i-au determinat pe minori sa plece din mijlocul familiilor.
"Minorii parasesc domiciliile, fara a instiinta parintii, din lipsa de supraveghere, de multe ori intervenind si comunicarea precara intre ei si ceilalti membri ai familiei precum si teama de a se intoarce la domiciliu in cazul in care obtin rezultate slabe la invatatura. Au mai fost situatii in care minorele au plecat de acasa si au locuit la prietenii lor, tocmai pentru ca parintii nu au fost de acord cu relatiile pe care le aveau", a declarat subinspector Jenel Sogor.
De exemplu, la sfirsitul lunii mai, doi minori in virsta de 15 ani au bagat spaima in parinti dupa ce nu s-au mai intors acasa de la scoala pina dupa miezul noptii. Panicate, familiile celor doi s-au dus la Politie, pentru a reclama disparitia copiilor. Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au inceput imediat cercetarile si au aflat ca dupa ce au iesit de la liceu, tinerii au plecat cu alti patru colegi spre Dunare, pentru a face baie. Pentru ca cineva le-a furat hainele si ghiozdanele, tinerilor le-a fost rusine sa se intoarca acasa si s-au adapostit intr-o ghereta pe malul celalalt al Dunarii.
Tot in luna mai, alti doi minori, de 12 si 13 ani, din comuna Victoria si-au lasat ghiozdanele la scoala si au plecat impreuna cu un alt baiat, din judetul Iasi, spre domiciliul acestuia. La scurt timp, unul dintre copii a fost gasit in zona garii din municipiu. In urma cercetarilor s-a constatat ca minorii nu se afla la prima tentativa de acest gen, ei au mai plecat anterior de la domiciliu si s-au intors dupa 3- 4 zile. In luna august, politistii au fost sesizati despre disparitia unei minore in virsta de 17 ani, care a plecat de acasa, afirmind ca se duce la un magazin, si nu a mai revenit. Politistii au efectuat cercetari si au aflat ca nu este prima data cind fata dispare de la domiciliu.
In primele zile ale anului 2008, politistii au continuat actiunile de depistare a minorilor dati disparuti si au identificat inca patru tinere care plecasera pentru a locui cu iubitii lor, fara a-si anunta parintii care se gindeau la ce este mai rau. O alta minora, de numai 12 ani, disparuta de la domiciliu din data de 7 ianuarie, a fost incredintata familiei dupa trei zile. Pe perioada disparitiei, copila a innoptat in scari ale unor blocuri din municipiu, dar nu a fost victima sau autoarea vreunei infractiuni. Pina ieri, politistii braileni s-au confruntat cu un alt caz de disparitie. Andra Alexandra Tarcea, in virsta de 17 ani, a fost data in urmarire pe plan national, dupa ce a disparut de la domiciliu pe 24 decembrie. Minora nu mai locuia cu parintii de circa o luna si jumatate si traia in concubinaj cu un tinar intr-un alt imobil. Ultima data, pe 24 decembrie 2007, fata i-a spus mamei ca va pleca a doua zi intr-o statiune pe Valea Prahovei, fara a-i da detalii despre locul exact, si de atunci nu a mai fost vazuta. In cursul zilei de ieri, minora disparuta a fost depistata de politisti si incredintata familiei.
Pentru identificarea minorilor disparuti intr-un timp cit mai scurt, Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a incheiat protocoale de colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Politiei de Frontiera, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, firme de detectivi particulari, Asociatia Veteranilor din MIRA si Asociatia Chinologica.

Minorii care pleaca de acasa sint consiliati de specialisti

In urma depistarii, minorii plecati de acasa impreuna cu familiile acestora beneficiaza de consiliere din partea psihologului din cadrul IPJ sau de specialisti din cadrul Directei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Astfel, in evidentele DGASPC figureaza 29 de cazuri de minori disparuti in 2007. Acestia au virsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, cei mai multi fiind adolescenti. Conducerea institutiei a precizat ca toti cei 29 de minori, baieti si fete, au intrat in programe de consiliere alaturi de parintii lor. Un numar de 22 de copii se afla inca sub supravegherea institutiei, beneficiind de consiliere.
Printre motivele identificate de specialistii din cadrul institutiei se numara: inconsistenta comunicarii cu parintii, gradul de saracie al familiilor, teribilismul adolescentin dublat de apartenenta la anturaje nepotrivite, lipsa unui climat pozitiv in familie. "Pornind de la cazuistica, recomandarile noastre in ceea ce-i priveste pe parinti se refera la dezvoltarea unei comunicari autentice. In cazul in care se intimpina dificultati, specialistii nostri ii pot ajuta pe parinti sa inteleaga cum pot fi alaturi de copii. De multe ori gradul accentuat de saracie a familiei duce la neglijarea indatoririlor parintesti in ceea ce priveste educatia, preocuparile fata de copii situindu-se la un nivel foarte scazut. Parintii nu mai reusesc sa ajunga la sufletul copilului. Cu dezechilibre emotionale se confrunta si copiii ai caror parinti sint plecati in strainatate. In evidenta noastra au fost 242 de cazuri in cursul anului trecut", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.
Conducerea institutiei a mai precizat ca in perioada adolescentina o mare problema o reprezinta teribilismul dublat de apartenenta la grupuri inadecvate. Lipsa unui climat pozitiv in familie si a satisfacerii nevoii de securitate afectiva duce la aderarea minorilor la anturaje nepotrivite care sint apreciate de acestia, in mod nerealist, ca fiind securizant. La toate acestea se adauga inexistenta unor prevederi legale coercitive care sa determine asumarea si realizarea in mod corespunzator a sarcinilor parentale.

Disparitiile pot fi sesizate la telefonul copilului 983

Disparitiile minorilor pot fi sesizate la telefonul copilului - 983. La acelasi numar pot fi comunicate si dificultatile de comunicare pe care le au parintii cu minorii. Schimbarile comportamentale, influenta nefasta a unui anturaj asupra copilului pot fi de asemenea comunicate Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Telefonul 983 functioneaza inca din 2004. Incepind din 2005 acesta s-a transformat din serviciu de zi in serviciu permanent. In 2007 au fost inregistrate peste 1.000 de apeluri referitoare la diverse forme de abuz, in 243 de cazuri fiind necesara interventia de urgenta a echipei mobile. "In cursul anului trecut, numai la telefonul copilului am inregistrat 33 de cazuri de abuz emotional, 37 de situatii de abuz fizic, 4 de abuz sexual, 5 cazuri de copii exploatati prin munca, 63 de copii neglijati, 43 de copii cu tulburari comportamentale, o sesizare referitoare la minori disparuti si una referitoare la trafic de copii. Alti 56 de copii au intrat in programe de consiliere. Multe cazuri au fost sesizate institutiei noastre prin deplasarea directa la sediul nostru sau prin colaborarea cu Politia si cu scolile. Parintii care intimpina dificultati in comunicarea cu copiii se pot adresa cu incredere institutiei noastre, specialistii fiind in masura sa identifice metode eficiente de interventie in functie de particularitatile fiecarui caz. Din acest an functioneaza si “Compartimentul de monitorizare a drepturilor copilului”. Intentionam sa intensificam activitatea de colaborare cu unitatile scolare, astfel incit atit copiii, cit si adolescentii sa stie cum sa evite persoanele de rea credinta, anturajele inadecvate si sa poata comunica mai bine cu parintii", a mai spus Simona Cimpoae.


De negasit

Din cei 105 minori disparuti, unul nu a fost gasiti de politisti nici pina in ziua de astazi. Este vorba despre Radu Stanica, domiciliat in municipiul Braila, care pe 18 ianuarie ar fi implinit 16 ani. Baiatul a disparut in ziua de 15 mai 2007, cind s-a dus sa se scalde in Dunare. Radu Stanica are inaltime de 1,60 m, constitutie atletica, ochi caprui, par saten, tuns scurt si ca semne particulare are o pata maronie pe una din fese. Din cercetarile efectuate de politisti a reiesit faptul ca pe 16 mai, la ora 16.30, baiatul se afla la scaldat in Dunare. Intrucit acesta a fost vazut, in zona trecerii bac Stinca, in timp ce ridica bratele si solicita ajutor, exista suspiciunea ca baiatul s-ar fi innecat. Ajunsi la fata locului politistii au gasit pe mal un tricou albastru, cu imprimeu pe spate cu cifra 5, si o pereche de pantofi din material textil, marimea 41, despre care martorii au spus ca au apartinut victimei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro