O statuie a lui Charles Dickens, dezvelită în Marea Britanie la 202 ani de la naşterea scriitorului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O statuie a lui Charles Dickens, dezvelită în Marea Britanie la 202 ani de la naşterea scriitorului

Statuia din bronz, în valoare de 140.000 de lire sterline, a fost realizată de sculptorul Martin Jennings şi îl prezintă pe celebrul scriitor în poziţie aşezată, fiind înconjurat de un maldăr de cărţi, informează dailymail.co.uk.
Peste 40 de urmaşi ai scriitorului au participat la ceremonia de dezvelire a statuii care a fost amplasată la mai puţin de doi kilometri de casa în care s-a născut Charles Dickens, în urmă cu 202 ani.
Aceasta este prima statuie a lui Charles Dickens care a fost dezvelită în Marea Britanie după ce autorul şi-a exprimat în testament dorinţa de a nu fi "subiectul niciunui monument, memorial sau testimonial" după moartea sa.
Astfel, dezvelirea statuii din oraşul Portsmouth, în care Charles Dickens s-a născut pe 7 februarie 1812, este o încălcare a dorinţei scriitorului. După decesul lui Charles Dickens, în 1870, ca urmare a unui infarct, o altă dorinţă a sa - de a fi îngropat la Rochester Cathedral - nu a fost respectată, scriitorul fiind înhumat la catedrala Westminster Abbey.
În timp ce aceasta pare a fi prima statuie a lui Charles Dickens din Marea Britanie, un alt monument dedicat scriitorului a fost dezvelit în Philadelphia, USA, în 1891, iar un altul, mai târziu, în Sydney, Australia.
Potrivit editurii Humanitas, Charles Dickens (7 februarie 1812 - 9 iunie 1870) este unul dintre cei mai importanti prozatori englezi. La numai 12 ani, trece printr-­o experienţă cumplită: tatăl lui este închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat şi de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întreţină (deşi mama provenea din marea burghezie). Numai Charles, angajat cu puţin înainte într-o fabrică unde lipea etichete, rămâne liber şi "orfan", ca să lucreze câte zece ore pe zi. Episodul îi marchează nu numai copilăria, dar şi viaţa şi cărţile. În romanele şi nuvelele lui, sentimentalismul şi grotescul, umorul şi tragismul se amestecă. Nu lipseşte din scrisul său coarda moralizatoare.
Charles Dickens este cunoscut pentru opere precum "Marile speranţe", "Aventurile lui Oliver Twist", "David Copperfield" şi "Poveste de Crăciun".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro