Mergi la conţinutul principal

O stână din satul brăilean Muchea, exemplu pentru un proiect UNESCO

* zilele acestea, Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Universitatea de Stat B. P. Hasdeu”, din Cahul, și Muzeul de Etnografie din Brașov a desfășurat o amplă cercetare de teren în cadrul proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal” * oaspeții au urmărit o demonstrație live de muls la stână, susținută de familia de oieri Picoiu, din satul Muchea

 

 

 

România, alături de alte nouă țări europene au depus, zilele acestea, la UNESCO dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” spre a fi înscris în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Proiectul va fi evaluat de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, în cadrul sesiunii din noiembrie/decembrie 2023.

În acest sens, Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul, Republica Moldova, și Muzeul de Etnografie din Brașov au desfășurat o amplă cercetare de teren în cadrul proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal”, cu participarea studenților basarabeni și a cercetătorilor din cele trei instituții partenere.  

O etapă importantă a proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal” a constituit-o demonstrația live susținută de familia de oieri Picoiu din satul Muchea, comuna Siliștea, județul Brăila, la care au participat managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, conf. univ. dr. Costin Croitoru, precum și reprezentanți ai Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul, și ai Muzeului de Etnografie din Brașov.

Proiectu l „Transhumanța” a fost susținut, printre alții, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, Asociația „Prietenii Muzeului Brăilei „Carol I” și Asociația Crescătorilor de Ovine Chiscani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro