* zilele acestea, Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Universitatea de Stat B. P. Hasdeu”, din Cahul, și Muzeul de Etnografie din Brașov a desfășurat o amplă cercetare de teren în cadrul proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal” * oaspeții au urmărit o demonstrație live de muls la stână, susținută de familia de oieri Picoiu, din satul Muchea
România, alături de alte nouă țări europene au depus, zilele acestea, la UNESCO dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” spre a fi înscris în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Proiectul va fi evaluat de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, în cadrul sesiunii din noiembrie/decembrie 2023.
În acest sens, Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul, Republica Moldova, și Muzeul de Etnografie din Brașov au desfășurat o amplă cercetare de teren în cadrul proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal”, cu participarea studenților basarabeni și a cercetătorilor din cele trei instituții partenere.
O etapă importantă a proiectului „Transhumanța și păstoritul tradițional: parte a patrimoniului cultural universal” a constituit-o demonstrația live susținută de familia de oieri Picoiu din satul Muchea, comuna Siliștea, județul Brăila, la care au participat managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, conf. univ. dr. Costin Croitoru, precum și reprezentanți ai Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul, și ai Muzeului de Etnografie din Brașov.
Proiectu l „Transhumanța” a fost susținut, printre alții, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, Asociația „Prietenii Muzeului Brăilei „Carol I” și Asociația Crescătorilor de Ovine Chiscani.