Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O singura oferta pentru privatizarea "Laminorul"

Ieri, la termenul limita de depunere a ofertelor pentru achizitionarea pachetului de actiuni reprezentind 68,31% din capitalul social al SC "Laminorul" SA Braila, la sediul AVAS a fost inregistrata o singura oferta din partea firmei "Danscan Steel" AS din Danemarca. Asta in conditiile in care inca alte doua firme s-au aratat interesate de societatea braileana si au cumparat si caiet de sarcini: o firma din Rusia si inca una din tarila arabe.
Important de mentionat este ca firma din Danemarca este la a doua incercare de cumparare a pachetului majoritar de actiuni ale "Laminorul", la precedenta licitatie fiind eliminata de la negocieri pe motiv ca nu avea completa documentatia de participare.
In faza verificarii documentatiei de precalificare, ofertantul va trebui sa faca dovada ca in mod direct sau prin intermediul societatilor la care este actionar sau asociat majoritar nu au înrautatit, în mod vadit, situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii cu întirziere a obligatiilor asumate prin contractele de vinzare-cumparare de actiuni încheiate cu FPS si /sau APAPS/AVAS. De asemenea, ofertantul s-a angajat în mod ferm si irevocabil, sub sanctiunea desfiintarii contractului de privatizare (pact comisoriu de gradul IV), ca, în calitate de actionar majoritar al SC "Laminorul" sa asigure plata catre AVAS a ajutorului de stat acordat unitatii brailene, în conditiile precizate în decizia Consiliului Concurentei nr. 54/23.03.2005. În situatia în care societatea nu va plati aceasta datorie, cumparatorul se va obliga sa plateasca el însusi datoria societatii catre AVAS. Acest sprijin financiar in valoare de 95 miliarde lei a fost acordat societatii "Laminorul" de catre actionarul majoritar - AVAS, in cursul lunii noiembrie 2004, in baza OUG nr. 108/2004. La acea vreme Consiliul Concurentei s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta in urma careia a stabilit ca sprijinul financiar acordat cu titlu de imprumut unitatii brailene este, de fapt, un ajutor de stat mascat si a dispus returnarea banilor.
AVAS controleaza 69,9% din actiunile Laminorul Braila, iar pachetul
lansat la vinzare reprezinta 68,3% din capitalul social al producatorului de materiale feroase primare si semifabricate.
Unitatea braileana a fost cumparata, anul trecut, de grupul international "Tenaris", impreuna cu "Silcotub" Zalau si "Tubinox" Bucuresti prin preluarea societatii "Tubman International LTD" - Gibraltar, care detinea participatii majoritare la cele trei companii. Ulterior, "Tenaris" a transferat "Laminorul" Braila, cu titlu gratuit, in portofoliul AVAS, insa mai detine indirect prin "Tubman" 16,2% din actiunile "Laminorul".
"Laminorul" a incheiat primul semestru al anului 2005 cu o pierdere de 28,84 miliarde lei la o cifra de afaceri de 135,39 miliarde lei. Prin comparatie cu perioada similara a anului trecut, se remarca o
pierdere din exploatare de 20,8 miliarde lei fata de 40,5 miliarde lei cit a fost pierderea din exploatare aferenta semestrului I 2004.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii