• avertizează reprezentanții InfoCons • pâine, pate vegetal, margarină, halva, ceai la recipient de plastic sau lapte de soia - sunt doar câteva dintre alimentele pline de aditivi alimentari, pe care obișnuim să le consumăm în perioada postului
De câteva zile, credincioșii ortodocși și greco-catolici au intrat în Postul Paștelui, iar cei mai mulți dintre ei respectă cu sfințenie canoanele bisericești, indiferent dacă, postul reprezintă pentru cei care-l țin o modalitate de a se smeri în prezența Lui Dumnezeu și de a-și reafirma credința sau vor doar să-și purifice trupul, renunțând la produsele de origine animală. Abținerea de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral poate atrage după sine consumul unor alimente „de post” din comerț, care sunt pline de aditivi alimentari (E-uri).
Acum, în plin Post al Paștelui, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu informații despre numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveniența ingredientului principal etc din produsele ce vor fi consumate, cu preponderență, în post.
Spre exemplu, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai la PET sau o cutie de lapte de soia, iar la urmă o gumă de mestecat, vor consuma până la 50 de E-uri. Potrivit InfoCons, pâinea conține până la patru E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina poate conține până la șase E-uri, halvaua are până la trei E-uri, un suc tip ceai până la opt E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri. Toți acești aditivi alimentari vor ajunge în organism la o singură gustare.
De aceea, sunt de preferat alimentele pregătite în gospodăria proprie. De asemenea, citiți cu atenție informațiile de pe etichete, înainte de a consuma produse achiziționate din comerț.