Mergi la conţinutul principal

O sentință controversată clatină fotoliul primarului din Însurăței

* este vorba despre un proces pierdut, la mijlocul lunii martie, de Ionel Gheorghe, primarul orașului Însurăței, cu Agenția Națională de Integritate, la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizie definitivă * în 2015 acesta a fost acuzat că în mandatul din 2012 s-a aflat în stare de incompatibilitate, ocupând simultan fotoliul de primar și un loc în CA-ul Liceului Tehnologic "Nicolae Titulescu" Însurăței * Gheorghe a afirmat că așteaptă să vadă motivarea hotărârii pentru a afla dacă mai poate spera la vreo cale de atac sau dacă își va face bagajul * Prefectura Brăila ne-a transmis că ieri încă nu primise toate documentele necesare pentru emiterea ordinului prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului * și președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, și-a exprimat speranța că va mai exista posibilitatea unui recurs, având în vedere că subiectul este unul vechi și ”destul de forțat”

 

PSD-istul Ionel Gheorghe, primarul orașului Însurăței, se află la un ultim pas procedural înainte de a-și pierde fotoliul câștigat în Alegerile Locale din 2020. După două victorii la Curtea de Apel Galați într-o dispută mai veche cu Agenția Națională de Integritate (ANI), acesta a pierdut într-un final, pe 15 martie, procesul în care era acuzat că s-a aflat în incompatibilitate în mandatul din 2012. Este vorba despre un proces care a pornit cu această acuzație din partea inspectorilor ANI în noiembrie 2015. Aceștia au semnalat atunci că Gheorghe, în perioada 20 iunie - 3 octombrie 2012, a deținut simultan funcția de primar precum și calitatea de membru în Consiliul de Administrație (CA) al Grupului Școlar Industrial Însurăței (în prezent, Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Însurăței), aflându-se astfel în incompatibilitate. Primarul a atacat în instanță hotărârea ANI și părea chiar că a învins la Curtea de Apel Galați, în 2019, însă inspectorii au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar aici lucrurile s-au schimbat în primele luni ale acestui an, ANI obținând câștig de cauză cu o decizie definitivă.

Contactat telefonic pe acest subiect, Ionel Gheorghe a confirmat faptul că a pierdut procesul cu ANI, însă a punctat că încă nu a primit motivarea finală. Social-democratul ne-a transmis că abia după ce va avea ocazia să studieze acest document va fi sigur de înfrângere sau nu. Gheorghe a ținut să precizeze că ar mai avea o posibilitate de atac plecând de la motivare și că până la primirea sa și emiterea ordinului de încetare a mandatului de către Prefectura Brăila, rămâne în continuare primar.

”Da, este adevărat. Ce să vă spun... Aștept să apară motivarea să vedem ce este acolo. Mai sunt niște căi de atac pornind de aici. Să vedem dacă reușesc să mai fac ceva. Deși situația este urâtă. S-a renunțat la lege. Ați văzut că s-a schimbat legea, dar noi jucăm tot după cea veche. Asta este. Eu vă spun sincer că am fost la o școală de trei ori, spectator acolo, practic, la vremea respectivă. De atunci și legea s-a modificat. Numai că produce efecte tot cea veche în cazurile deschise înainte. Asta este. Ce să facem?!”, a declarat Gheorghe, oarecum resemnat.

Primarul ne-a precizat că mandatul său va înceta doar în momentul în care prefectul va emite un ordin în acest sens, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată.

”Am câștigat două procese la Galați, la Curtea de Apel. Pe primul l-au casat și l-au dat în rejudecare pentru că nu știu ce nu le-a convenit lor. L-am câștigat și pe al doilea și au făcut recurs în ultima zi. Am ajuns la Înalta Curte și acolo, tot așa, nu prea a fost motivația corespunzătoare și au casat-o, dar nu au mai dat-o la rejudecare, au judecat-o ei. Acum este definitivă. Doar dacă mai găsim motive de recurs, dar până nu apare motivarea nu putem să știm”, a mai precizat primarul.

Întrebat dacă are de gând să mai candideze în mandatul următor, Gheorghe a precizat că în cazul în care nu va putea face recurs și își va pierde mandatul, cel mai probabil se va retrage din administrație, definitiv.

 

Prefectura Brăila încă nu a emis ordinul de încetare a mandatului

Potrivit site-ului instanței, primul termen după recursul făcut de ANI la hotărârea Curții de Apel Galați din 2019 a avut loc pe în martie 2022. Atunci instanța a amânat pronunțarea pentru 15 martie, motivul fiind depunerea unor concluzii scrise. Ulterior, la jumătatea lunii, soluția a fost în favoarea ANI: ”Admite recursul declarat de pârâta Agenția Națională de Integritate împotriva sentinței civile nr. 170/2019 din 21 noiembrie 2019 a Curții de Apel Galați - Secția contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, rejudecând cauza respinge acțiunea reclamantului ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 martie 2022”.

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, ne-a explicat procedura legată de cazul primarului orașului Însurăței.

”Conform art. 160 alin. 7 cu trimitere la alin.1 lit. b din OUG 57/2019 privind codul administrativ, prefectul emite ordin prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat întocmit de secretarul orașului și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”, a explicat prefectul, cu precizarea că la momentul la care ne-a oferit aceste informații niciunul dintre documentele amintite nu ajunseseră încă la Prefectura Brăila pentru ca procedura să meargă mai departe.

 

Șeful PSD Brăila încă speră să mai poată exista o cale de atac

La rândul său, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a afirmat că s-a interesat de cazul primarului orașului Însurăței, punctând că întreaga chestiune i se pare veche și ”destul de forțată”. Chiar și așa, Rotaru a ținut să precizeze că dacă după analiza motivării nu se va mai putea face recurs, decizia instanței va trebui respectată.

”Am discutat cu primarul orașului Însurăței și încă nu a primit motivarea instanței. În funcție de aceasta, vedem dacă mai există o cale de atac extraordinară sau nu. Având în vedere faptul că până la urmă povestea asta s-a întâmplat în 2012... Deci vorbim după 10 ani... Având în vedere că de atunci s-a și modificat legislația. Să vii acum cu o hotărâre de instanță pe treaba asta, mie mi se pare destul de forțată chestiunea. Dar sigur, dacă este hotărârea instanței trebuie să o aplicăm. Asta este! Însă să vedem dacă mai există și alte căi de atac și atunci putem să avem alte comentarii”, a afirmat Rotaru.

 

Povestea din 2015

Ionel Gheorghe, primarul PSD al orașului Însurăței, a fost declarat incompatibil de către ANI, în noiembrie 2015. Inspectorii au transmis atunci un comunicat de presă, prin care anunțau că imediat după alegerile din 2012, Gheorghe nu a renunțat la poziția de membru în Consiliul de Administrație al Grupului școlar Industrial din localitate.

”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie - 3 octombrie 2012, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Grupului Școlar Industrial Însurăței (în prezent, Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Însurăței), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arăta în comunicatul ANI de la vremea respectivă.

Contactat atunci telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul nu s-a arătat surprins de decizia inspectorilor, punctând însă că în opinia sa, nu a greșit cu nimic, activitatea de la unitatea de învățământ fiind neremunerată.

”Am fost la școală de vreo două ori la Consiliul de Administrație. (...) La vremea respectivă Legea veche a învățământului era în funcțiune. După s-a înființat ANI, însă atunci au uitat să modifice Legea învățământului și uite așa s-a ajuns la astfel de situații. După Legea veche a învățământului nu exista problema incompatibilității, chestiunea asta a apărut după ce s-a înființat ANI. Atunci, eu am rămas acolo, dar nu am luat niciun leu. Am încercat să ajut școala. Eu, în sinea mea, nu consider că am făcut o mare greșeală că am încercat să ajut școala. Dar, mă rog, alții gândesc altfel”, declara Gheorghe în 2015.

Gheorghe este un primar cu state vechi, iar în 2020 a reușit să își mențină fotoliul, candidând tot din partea PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro