• duminică, în ultima seară, pe scena festivalului au urcat membrii Ansamblului Pandelașul și solista de muzică populară Nicoleta Ghelase, care i-au făcut pe brăileni să se prindă în horă • brăilenii l-au putut vedea la lucru pe chef Cătălin Scărlătescu, celebrul om de televiziune • mii și mii de oameni au venit să-l vadă, duminică seară, pe Nelu Vlad și pe membrii formației Azur, formația lor de suflet de dinainte de '89 și au cântat „Regina nopții” împreună cu interpretul lor preferat
De departe, cea mai frumoasă seară a lui septembrie și care avea să încheie Festivalul Peștelui - ediția 2023 a fost seara de duminică, 24 septembrie.
Pe o vreme superbă, mii și mii de brăileni au umplut până la refuz zona din fața scenei de spectacole de pe Esplanada Dunării, ba chiar și treptele care duceau până la Fântâna Cinetică. De mult n-a mai văzut Brăila atâta mulțime de popor! Brăilenii de toate vârstele veniseră la festival ca să se bucure de o saramură de pește, de muzică și voie bună. Dar cei mai mulți - oameni cu părul albit de vreme - veniseră să-l revadă pe Nelu Vlad și formația lor de suflet de dinainte de '89, inegalabila Azur.
Cu o activitate de 45 de ani și cu peste 5.000 de concerte susținute în toată România, interziși, la un moment dat, de Securitate, membrii Formației Azur au concertat, din nou, la Brăila, duminică seară, în fața a mii de spectatori. Întâlnirea emoționantă a lui Nelu Vlad cu brăilenii a fost marcată de strigăte de admirație, iar publicul prezent la concertul pe care Azur l-a susținut în a treia seară de festival a fost încântat să-l revadă în carne și oase pe cel care a fost și a rămas simbolul unei întregi generații de români.
Festivalul Peștelui de la Brăila a păstrat, cum se putea altfel, ceea ce a avut mai bun pentru ziua de duminică, 24 septembrie. La ora 18.00, au urcat pe scena festivalului membrii Ansamblului „Pandelașul”, iar jumătate de oră mai târziu brăilenii l-au putut vedea și asculta pe chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut pentru show-urile de televiziune la care participă. A urmat recitalul Nicoletei Ghelase, cunoscuta interpretă de muzică populară - absolventă a Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila și a Facultății de Arte din Galați - canto, care i-a făcut pe brăileni să se prindă în horă. A răsunat Faleza Dunării de chiuiturile celor care au bătut sârba pe loc, tineri și vârstnici.
Puțin înainte de ora 20.00, Maria Ciocan, amfitrionul festivalului, i-a prezentat publicului pe cei care au fost, cu adevărat, mândria Brăilei de dinainte de '89 și dintotdeauna, simbolul unei generații care a văzut și bune și rele, deopotrivă: Nelu Vlad și membrii Formației Azur.
„Vă cânt de 45 de ani. Aceasta este o seară specială și nu vrem să vă înșelăm așteptările”, le-a spus Nelu Vlad brăilenilor. Și tot atunci, solistul Farmației Azur a afirmat cu mâna pe inimă că nu ar da pentru nimic Brăila, cel mai frumos oraș de la Dunăre. Repertoriul de duminică seară a fost deschis, parcă nici nu se putea altfel, de melodia „Regina nopții”. A urmat „La noi la Brăila” și tot așa până ce seara s-a scurs pe nesimțite. A fost o seară memorabilă pentru toți cei care l-au revăzut pe îndrăgitul interpret Nelu Vlad, o seară care s-a încheiat cu un foc de artificii și cu promisiunea că astfel de evenimente vor mai fi organizate la Brăila și în anii care vor veni. Și neapărat cu Nelu Vlad și cu Formația Azur.
Formația Azur a fost înființată în anul 1977, la Brăila, având o componență stabilă începând cu anul 1985, odată cu apariția primei înregistrări. Azur este considerată prima formație care a tratat muzica lăutărească interpretată în anii ‘70 de Romica Puceanu, Gabi Luncă și Victor Gore în manieră pop, sub influența interpreților celebri la acea vreme, din Europa de Est. Din componența inițială a formației, odată cu prima înregistrare, au făcut parte: Nelu Vlad - solist vocal și chitară armonie, Cristian Șonea - clape și voce, Florinel Ciocîrlan - baterie, George Vâlcu - chitară bas. Ulterior, s-a alăturat formației și Valy Pânzaru la chitară armonie. Azur a cântat în această formulă până în toamna anului 1989. Discografia Azur între 1985 și 1989 a fost imprimată pe benzi de magnetofon/ casete la diferite evenimente. Începând cu anul 1990, Azur a înregistrat o scurtă perioadă de timp la Studio Luiza și a colaborat cu casa de discuri Eurostar.
Au urmat repetiții în garajul său, formarea repertoriului și participarea la diferite concursuri care se organizau, la acel moment, în restaurante, pentru a găsi o scenă unde oamenii să-i asculte. În anul 1985, Formația Azur era angajată la Restaurantul Rubin din Brăila. Repertoriul ei a fost în permanență îmbogățit, fie prin preluări din muzica lăutărească și din muzica de dans, la modă în țările balcanice, fie prin compozițiile lui Nelu Vlad. Restaurantul Rubin devine tot mai influent, astfel încât și formația câștigă o mare reputație în orașul de la Dunăre. Primul turneu al formației a cuprins 41 de concerte în orașele Moldovei, organizate de către sindicatele brăilene. Concertul de deschidere a turneului a avut loc la Arena Progresul din Brăila. În perioada 1985 - 1989, formația a avut contracte cu Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, Teatrul Fantasio din Constanța, Teatrul de revistă din Pitești, Clubul de volei Penicilina din Iași și cu Orchestra Filarmonică din Sibiu. Potrivit unor surse, în anul 1989, formația a fost interzisă de către Securitate. Cu sprijinul Ministerului Culturii, însă, interdicția a fost ridicată la scurt timp, iar Azur a continuat să fie simbolul unei întregi generații.
În perioada ianuarie 2015- martie 2021, la inițiativa solistului Nelu Vlad, a fost readus în formația Azur Cristian Șonea, fapt ce a contribuit la relansarea succesului formației.