Mergi la conţinutul principal

O scoala ramasa in secolul trecut - "Ecaterina Teodoroiu"

Unele unitati de invatamint brailene sint foarte putin atractive pentru elevi: aspect tern, dezolant, care indeparteaza copiii de scoala. Intre acestea Scoala "Ecaterina Teodoroiu" se afla, probabil, in top. Aspectul scolii, in ultimii 20 de ani, s-a degradat. In luna aprilie a fost numita in functia de conducere profesoara de limba franceza Ioana Ganciarov. Fiind cadru didactic de multia ani in aceasta institutie, ea a stiut exact unde scirtiie lucrurile si ce ar trebui sa ceara Primariei.
Intr-o scrisoare adresata primarului Aurel Simionescu ea solicita, cu argumente, reabilitarea imobilului construit in 1974 si a curtii scolii. Corpul de cladire construit in 1974 este degradat complet, din cauza lipsei unui buget de intretinere, lemnaria este deteriorata, iar ca masura extrema, pentru a proteja elevii, unele ferestre au fost batute in cuie. Din peretii exteriori tencuiala a cazut din cauza infiltrarilor apei, iar acoperisul, desi a fost reparat, nu protejeaza suficient cladirea, astfel incit mai sint locuri prin care apa de ploaie patrunde, umezind si murdarind peretii. Zugravirea si vopsirea cladirii in totalitate nu s-a facut din 1990, din lipsa de fonduri, iar cu bani de la Comitetul de parinti s-a facut o igienizare superficiala. Lambriurile din material plastic sint rupte, ceea ce confera claselor si holurilor un aspect dezagreabil. Parchetul din toata scoala necesita inlocuire sau raschetare si lacuire. Toaletele trebuie refacute, iar sala de sport este improprie desfasurarii orelor de educatie fizica, fiind intunecoasa, cu vestiare jalnice. Curtea scolii si terenul de sport sint pline de petice de asfalt si gropi. "Noi din acest an intram si intr-un proiect Comenius, vom primi vizite din Europa. Trebuie neaparat sa reabilitam scoala ca sa nu ne facem de rusine. Fostul atelier al scolii este dezafectat si as vrea sa-l transformam in sala de festivitati. Acum am reusit sa facem instalatia termica si sa zugravim peste tot cu ajutorul femeilor de serviciu. Reparatii facem numai in salile unde este neaparata nevoie. Pina la inceputul anului scolar vom repara si treptele de la intrarea elevilor si o bucata de gard de la cladirea reabilitata care nu a fost prinsa in proiect, cu ajutorul unor sponsori", a mai spus directorul Ioana Gancioarov.

75% din bugetul scolii merge la CET aproape degeaba

Scoala "Ecaterina Teodoroiu" a beneficiat de reabilitarea prin Banca Mondiala a unui corp de cladire construit in 1890, insa cel de-al doilea corp, construit in 1974, este intr-o stare jalnica si are nevoie urgenta de interventii. "Tot ce am putut sa facem cu bugetul foarte mic pe care l-a facut fostul director a fost instalatia termica, insa mai avem nevoie de centrala si de bani pentru proiect si tot ce inseamna trecerea pe centrala proprie. Eu am facut un calcul si am demonstrat primariei ca vom face economii importante daca trecem pe centrala proprie. Avem deja mari datorii la CET, iar caldura in scoala este deficitara. Pentru incalzire sintem obligati sa platim anual la CET sume uriase. De exemplu, dintr-un buget de aproximativ 80.000 de lei pe 2007, contravaloarea facturilor energiei termice reprezinta 60.000 de lei. Pentru anul 2008, bugetul total e de 87.500 lei, iar aferent trimestrului I, 22.900 lei. Cheltuiala cu energia termica in perioada ianuarie - aprilie 2008 este deja 40.700 lei. Existenta unei centrale proprii ne va ajuta sa economisim o parte din aceste sume. De aceea, l-am rugat pe domnul primar sa ne aprobe banii necesari achizitionarii unei centrale termice, inclusiv amenajarea spatiului de functionare, aproximativ 20.000 de lei. Am promisiuni ca la rectificarea de buget nu vom fi uitati, dar noi avem mult mai multe probleme care trebuie rezolvate si as vrea sa cred ca macar la anul, cu un nou buget, le vom putea realiza", a explicat directorul Ioana Ganciarov.
Din toamna, la Scoala "Ecaterina Teodoroiu" se vor desfasura si cursurile Gradinitei nr. 19, a carei cladire este improprie studiului, fiind intr-o stare avansata de degradare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro