Mergi la conţinutul principal

O sărbătoare a valorilor culturii brăilene

Amfitrionii serii au fost directorul Direcţiei pentru Cultură, dr. Ana Hărăpescu, şi preşedintele Clubului Rotary Brăila, Iulian Grigorescu. S-au acordat Diplome de onoare şi Diplome de excelenţă, cu premii în cărţi, persoanelor sau instituţiilor nominalizate la cele paisprezece secţiuni. "Din 2008, Ministerul Culturii nu a mai promovat valorile şi colega mea de la Sălaj s-a gândit să facem noi acest lucru, la nivel local. Anul trecut ea a organizat în Sălaj prima ediţie şi m-am gândit că şi noi avem oameni de valoare, care merită să le fie recunoscute eforturile. Aceste premii se vor da pentru activitatea din anul precedent, 2011, dar pentru că este prima ediţie, vom premia persoane, instituţii şi pentru întreaga activitate", a explicat directorul Ana Hărăpescu.

La secţiunea Administraţie publică, Diplome de onoare au primit: prefectul Dumitru Popa, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, primarul comunei Măxineni, Mihai Ruse, şi primarul comunei Şuţeşti, Cristian Codreanu. Diploma de excelenţă a primit-o preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, pentru consistenţa contribuţiei la salvarea şi restaurarea unor monumente istorice din municipiul şi judeţul Brăila. "O astfel de manifestare trebuie lăudată şi susţinută, pentru că este important să susţinem cultura mai ales în momente de criză. Sper ca pe viitor să colaborăm cu Direcţia pentru Cultură pentru a reabilita fântâna din centru şi să putem face mai mult pentru actul de cultură", a spus primarul Aurel Simionescu.

La categoria Instituţii publice, Diplome de onoare au fost oferite: Centrului de Creaţie, Arhivelor Naţionale - Direcţia Brăila, Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". Diploma de excelenţă a revenit Şcolii de Arte "Vespasian Lungu", directorului George Romeo Bunea, pentru activitatea artistică şi de promovare a tinerilor artişti locali de-a lungul a 60 de ani. "Ambiţios, tenace, bun organizator, m-am bucurat mereu pentru ceea ce a realizat. Sunt mândră de ceea ce a realizat şi pentru că a fost elevul meu", a spus despre cel premiat profesoara Veronica Dobrin.

"Îi mulţumesc scriitorului Fănuş Neagu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o"

La secţiunea Protejarea monumentelor istorice au primit Diplome de onoare: arhitectul Alexandru Bălan, proprietarul Denis Teodorescu şi echipa de arheologi a Muzeului Brăilei. "Vom continua să premiem cetăţenii care înţeleg ce avere au în proprietate, dar şi ce datorie au faţă de comunitate. Sper ca domnul Denis Teodorescu să-şi poată duce la bun sfârşit proiectul", a spus directorul Ana Hărăpescu. Diploma de excelenţă a revenit firmelor Dedal - Bahamat şi Restitutio, pentru înalta calitate a lucrărilor de execuţie în restaurarea monumentelor istorice din judeţul Brăila.

La secţiunea Patrimoniu Cultural Mobil a fost recompensată cu Diplome de onoare activitatea preoţilor: Victor Ţugui, Traian Mazăre şi Nelu Coroiu. Diploma de excelenţă a revenit Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, pentru întreaga dăruire şi implicare în viaţa cultural-spirituală a Brăilei.

Categoria Muzee şi colecţii a adus recunoaşterea muncii cu Diplome de onoare profesorului Nicu Negoiţă, pentru contribuţia la instituirea Casei Memoriale "Fănuş Neagu", iar Diploma de excelenţă a obţinut-o Muzeul din Ianca, prof. Ion Bărbuceanu, pentru salvgardarea şi promovarea mărturiilor tradiţionale ale locuirii săteşti specifice zonei Brăilei. "Îi mulţumesc scriitorului Fănuş Neagu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, să am grijă de casa dumnealui. Este o mare bucurie, dar şi o mare responsabilitate. Vreau să cred că acolo se vor strânge energiile acestor locuri", a spus profesorul Nicu Negoiţă. La Patrimoniu Cultural Imaterial au fost recompensaţi cu Diplome de onoare pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, grupurile de colindători "La lină fântână" de la Ciocile şi "La gura privalului" de la Tufeşti, şi profesorul Vasile Lipan. Diploma de excelenţă a fost oferită profesorului Constantin Chisău din Mircea Vodă, pentru organizarea anuală a Festivalului şcolar de cântece şi dansuri populare "Florii". Pentru promovarea folclorului local au primit diplome de onoare: Tudoriţa Voineag, Sandu Coteţ şi Cornelia Presadă. Diploma de excelenţă a revenit tinerei Maria Radu, pentru calitatea prezentării şi rafinamentul interpretării cântecului tradiţional brăilean.

30gala2 Trupa Addiction a fost recompensată pentru evoluţia fulminantă din ultimii ani. În 2011, rockerii au adus la Brăila trofeul Teo Peter Performanţa trupei "Addiction" recunoscută prin Diplomă de excelenţă

La categoria Cultură scrisă au reuşit să ia Diplome de onoare: profesorul Ioan Munteanu, Aurel Furtună, Doina Popescu şi editura "Istros" a Muzeului Brăilei. Diploma de excelenţă i-a revenit profesorului Toader Buculei, pentru o viaţă dedicată recuperării memoriei cultural-identitare a Brăilei.

Pentru domeniul Arte Vizuale s-au distins în acest an artiştii: Constantin Boer Dondoş, Hugo Mărăcineanu şi Liceul de Artă. Diploma de excelenţă a obţinut-o Costel Pătrăşcan pentru valoarea distinctă a artei sale în peisajul cultural naţional şi internaţional. "A obţinut zeci de premii în ţară şi în străinătate, este un artist excepţional, un tezaur uman viu. Suntem mândri că suntem contemporani cu tine, Costel Pătrăşcan", a spus inspectorul şcolar Adrian Simion.

La categoria Muzică au fost date Diplome de onoare Casei de Cultură a Municipiului, Societăţii Filarmonice "Lyra", profesoarei Mariana Iordache şi dirijorului Paraschiva Moise. Diploma şi trofeul de excelenţă au fost oferite trupei "Addiction", lui Alex Muşat şi Silviu Paraschiv, pentru fulminanta ascensiune în peisajul muzical contemporan şi calitatea prestaţiei artistice. Despre acest lucru a vorbit directorul Şcolii de Arte, George Romeo Bunea, care a spus că Alex Muşat este cel mai bun percuţionist pe care l-a avut elev, iar Silviu Paraschiv este unul dintre cei mai buni chitarişti din Brăila. Ei sunt nucleul formaţiei "Addiction", au câştigat multe premii, au muncit mult şi chiar în toamna lui 2011 au fost într-un turneu în 15 oraşe din ţară. "Mulţumim profesorilor noştri, lui Marian Coman care ne-a ajutat cu versurile, şi părinţilor noştri care ne-au susţinut", a spus unul dintre tinerii premiaţi, Alex Muşat.

"Există şi o soluţie culturală la problemele economice"

La categoria Teatru-film s-a distins cu Diplomă de onoare actriţa Liliana Ghiţă, iar cu Diplomă de excelenţă Nicoleta Brânzia şi Zane Jarcu, pentru organizarea Concursului naţional de artă teatrală "Ştefan Mihăilescu Brăila".

La secţiunea Mass-media, Diplome de onoare au primit: publicaţia "Viaţa Brăilei", portalul "Brăila.net" şi Armanda Filipine. Diplomă de excelenţă a primit echipa care a realizat publicaţia "Obiectiv cultural", prin redactorul şef Marian Coman. "Mulţumesc colegilor cu care am realizat această revistă. Sper să putem relua, cândva, acest proiect. Vreau să mulţumesc şi acelor meccena care au înţeles ce important a fost să ne sprijine, Cătălin Curcă, Valentin Petrosu, George Şipoş. Ei au înţeles că există şi o soluţie culturală la problemele economice", a spus scriitorul şi redactorul şef Marian Coman.

La secţiunea Societate Civilă s-au remarcat şi au primit Diplome de onoare: Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila, Asociaţia Pakiv filiala Brăila şi Partida Rromilor "Pro-Europa". Diploma de excelenţă a obţinut-o Fundaţia "Fiii Brăilei", reprezentată de preşedintele Sergiu Diacomatu, pentru eforturile consecvente în culturalizarea mentalităţii comunităţii brăilene.

Pentru Promovarea culturală a Brăilei s-au oferit Diplome de onoare Ştefaniei Botez, lui Ion Volcu şi Direcţiei Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean. Diploma de excelenţă a revenit Direcţiei Strategii, Programe şi Proiecte de dezvoltare, Relaţii Internaţionale a Primăriei.

La categoria Prietenii Culturii Brăilene au primit Diplome de onoare profesorii Viorel Mortu şi Vasile Zbarcea, Ion Grigoroiu, preotul Valentin Roşu, Cecilia Chivu, comunităţile evreilor, ruşilor lipoveni şi grecilor, artistul plastic Franz Ferdinand Nentwing, Nicolae Băciuţ. Diploma de excelenţă a obţinut-o profesorul Mugur Anghelescu, dirijorul Ansamblului "Valurile Dunării", pentru întreaga activitate şi dăruire în formarea tinerelor talente. "Ce se întâmplă la Brăila, în ultimii zece ani este, cert, un fenomen cultural. Efervescenţa culturală a Brăilei se va coagula într-o formulă culturală care dă valoare provinciei şi Brăilei, care va statua un nivel cultural pentru care Brăila va fi invidiată", a spus profesorul Viorel Mortu.

În timpul oferirii diplomelor, câţiva elevi de la Liceul de Artă şi Şcoala de Arte "Vespasian Lungu au oferit momente de relaxare. Au interpretat diferite genuri de muzică: Ana Diaconu, Ştefania Anghel, Dafina Trufaş, Irina Buleac şi Marian Marinescu.

Gala Premiilor Culturii Brăilene a fost organizată de Direcţia pentru Cultură şi partenerul său, Clubul Rotary, singurul sponsor, cu sprijinul Centrului de Creaţie şi al Şcolii de Arte "Vespasian Lungu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro