Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, spune că o eventuală eliminare din grila TVR1 a emisiunilor de dezbateri ar contraveni flagrant dreptului la informaţie, garantat de Constituţie, precizând totodată că jurnaliştii independenţi "nu convin" lui Victor Ponta.
"După ce, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, cooperativa PSD a dorit ca în grila de toamnă a TVR să nu mai existe nicio emisiune de dezbateri, s-a decis în Comitetul Director scoaterea din grilă a tuturor acestor emisiuni. Astfel, telespectatorii vor avea parte doar de emisiuni de folclor şi filme. Lipsa din grila TVR a unor emisiuni de dezbateri contravine flagrant dreptului la informaţie, garantat de Constituţie, rolului serviciului public de televiziune, definit de Legea nr. 41/1994, precum şi independenţei editoriale, garantată de aceeaşi lege", spune Radu Carp, într-un punct de vedere transmis agenţiei Mediafax.
"Săptămâna viitoare voi aduce în discuţie această violare a Constituţiei, în şedinţa Consiliului de Administraţie, şi voi cere respectarea misiunii publice a postului naţional de televiziune. Jurnaliştii independenţi nu convin domnului Victor Ponta care, ca şi Adrian Năstase, nu suportă să fie criticat în presă, ci doar lăudat. Vă sugerez, domnule prim-ministru, să scoateţi din grila TVR şi jurnalul de ştiri. Faceţi campanie electorală la emisiunea «Viaţa satului», în acest cadru nu veţi avea niciun contracandidat să vă deranjeze", spune Radu Carp.
Grilă fără aprobare
Problemele în privinţa TVR au început încă din 2 septembrie, când grila intermediară a TVR 1, valabilă în septembrie şi care include emisiuni realizate de Sorin Avram, Moise Guran şi Dragoş Pătraru, a stârnit discuţii în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), întrucât aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie fără aprobarea CA al TVR şi a CNA. Atunci, mai mulţi membri ai CNA au spus că grila lunii septembrie are nevoie de aprobarea CNA şi a CA al TVR, chiar dacă este provizorie. Totuşi, deşi nu avut nici aprobarea CNA şi nici a CA al TVR, TVR 1 a continuat să difuzeze această grilă intermediară de programe.
Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a analizat, în şedinţa de marţi, grilele de toamnă ale Televiziunii Române, însă nu a ajuns la nicio concluzie în privinţa acestora, majoritatea membrilor din CA solicitând ca, până pe 30 septembrie, să fie elaborată o strategie de programe a TVR. În baza acesteia va fi elaborată grila de toamnă a TVR şi va fi trimisă spre aprobare la Consiliul Naţional al Audiovizualului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din televiziunea publică.
Şapte din cei 11 membri ai CA nu au fost de acord ca telespectatorii TVR 1 să vadă timp de patru zile pe săptămână, de luni până joi seara, acelaşi gen de emisiuni. În acest interval sunt difuzate emisiunile lui Sorin Avram ("Vorbeşte liber"), Moise Guran ("Biziday") şi Dragoş Pătraru ("Starea naţiei"). Potrivit unor alte surse, blocajul ar fi cauzat de talk show-ul "Vorbeşte liber!", cu Sorin Avram, pe care reprezentanţii PSD în CA al TVR nu l-ar dori în grila TVR 1.
"Câţiva domni nu-l doresc în niciun chip pe domnul Sorin Avram"
Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a confirmat pentru Mediafax faptul că există anumite persoane care nu îl doresc pe Sorin Avram în grila Televiziunii Române. "Sunt câţiva domni care nu-l doresc în niciun chip pe domnul Sorin Avram să ţină acel talk show, pe care îl ţine acum şi care este foarte performant. Nu ştiu de ce nu îl doresc, eu îl doresc, l-am adus, performează, sunt mulţumit (...) Mi s-a cerut să-l dau afară, cu o ocazie, nu ieri (în CA, n.r.). Nu trebuie să vă miraţi. Aici toată lumea crede că se pricepe la televiziune (...)", a spus Stelian Tănase, fără a preciza identitatea celor care i-au solicitat să renunţe la Sorin Avram.
Întrebat când ar urma să intre oficial grila de toamnă a TVR, în prezent fiind implementate grile intermediare, Stelian Tănase a spus că acest lucru se va produce pe 1 octombrie. "Dacă, bineînţeles, membrii Consiliului de Administraţie care formează majoritatea, adică guvernamentalii să le zic aşa... Că ei au majoritatea şi ei dispun cum vor ei în televiziune. N-am cum să le spun altfel, ce să le spun? Partidul roşu, partidul galben, partidul albastru? Nu. Există ca în orice grup o majoritate şi o minoritate şi ei au majoritatea, cei care vin din zona guvernamentală. Ieri s-a votat de la 7 la 4, ca să dau un exemplu. Cei de la putere, care aparţin guvernului, sunt 7, au votat într-un fel, iar noi ceilalţi, PNL, PDL, suntem patru, am votat singuri. Deci se vede foarte clar că CA-ul s-a politizat", a spus Stelian Tănase.
Revenire la grila de vară? Păi nici UEFA Champions League n-a fost peste vară!
Joi seară, Stelian Tănase afirma: "În continuare cred că Sorin Avram şi Cornel Nistorescu sunt cei vizaţi. Nu ştiu cu Moise Guran, de la dumneavoastră aud. Ţintele sunt Nistorescu şi Avram. Mâine (vineri, n.r.) avem prima reuniune a grupului de lucru. Sunt nişte băieţi care vor să bage mâna în grile, asta este toată miza, şi luni avem CA. Nu ştiu ce se va întâmpla în acele două reuniuni şi evident toate cărţile sunt în mâna Guvernului, a delegaţilor lui din CA, ei au majoritatea, votează cum vor ei, ei hotărăsc soarta televiziunii. Dar nu vreau să pun nici răul înainte", a spus Stelian Tănase.
Pe de altă parte, joi seară, atât Moise Guran, cât şi Dragoş Pătraru au reacţionat pe conturile lor de Facebook. "Adevărul este că azi am emisiune. Sper să am şi luni, dar nu sunt sigur. Comitetul Director a decis revenirea la grila de vară. Cum eu n-am fost peste vară, dacă nu revin asupra deciziei până luni, atunci luni nu o să am emisie. Tehnic vorbind, toamna astronomică începe pe 23 septembrie. Altfel însă, revenirea la grila de vară e o chestie uşor iresponsabilă. Nu că mă scot pe mine, dar nici UEFA Champions League n-a fost peste vară. Şi aia costă, frate! Vine Curtea de Conturi peste ei. De aia zic, cred că până luni mai au timp şi nu m-aş ambala să îl fac pe Ponta atât de capabil încât să determine TVR-ul să se sinucidă financiar", a scris Moise Guran.
De cealaltă parte, Dragoş Pătraru a anunţat joi seară că emisiunea lui urma să fie difuzată de la aceeaşi oră la TVR 1. "Acum, dat fiind scandalul din TVR, să zicem mersi că intră, nu mai contează ora (...) Şi staţi liniştiţi, emisiunea nu păţeşte nimic", a scris Pătraru pe contul său de Facebook.
Comisia de cultură din Camera Deputaţilor vrea să-l ia la întrebări pe Stelian Tănase
Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor l-a invitat miercuri la audieri pe directorul general al Societăţii Române de Televiziune, după ce Stelian Tănase a afirmat că este supus la presiuni politice "din zone foarte înalte" ale PSD. "Invitaţia a fost lansată pentru a clarifica situaţia existentă în acest moment la postul public de televiziune", se arată într-un comunicat al Comisiei de cultură.
Într-un interviu acordat Gândul.info, Stelian Tănase a vorbit despre "o dispută pe independenţa editorială a TVR", sub influenţă politică. Tănase a acuzat influenţa pe care o exercită asupra TVR premierul Victor Ponta prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii. "Corneliu Calotă îşi spune punctul de vedere, faţă de mine personal, faţă de alţi directori în faţa consiliului de administraţie de fiecare dată şi punctul lui de vedere prevalează. Este omul cel mai puternic din Consiliul de Administraţie. Pe acel plan, el conduce, de fapt, televiziunea", a spus Stelian Tănase, care a acuzat presiuni politice.
"Presiunile au venit din zone foarte înalte, de la PSD, nu de la partidul ecologist sau de la societatea civilă. Altfel nici nu m-aş fi sesizat. Dar acum, ştiţi cum este, nu este prost cine cere, ci cine dă. Ei pot să spună o mulţime de lucruri, treaba mea este să refuz atunci când cadrul legal, ceea ce este normal, este depăşit. Și am refuzat, bineînţeles", a susţinut directorul general al televiziunii publice.
Ponta l-a "alungat" pe Calotă din Consiliul de Administraţie
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a fost retras din CA al televiziunii publice şi îşi va depune demisia urmare a acestei măsuri, a anunţat vineri premierul Ponta, adăugând că speră ca, astfel, "verticalitatea şi competenţa proverbiale" ale directorului TVR, Stelian Tănase, să aibă succes. El a arătat că nu crede în existenţa unor presiuni din partea Guvernului şi a oficialilor PSD la adresa conducerii TVR, deoarece "toată lumea ştie că Stelian Tănase este un om atât de vertical şi de puternic încât nu îl poate influenţa nimeni", motiv pentru care nu a cerut şi nici nu a lăsat pe nimeni să îl influenţeze.
"Am înţeles că îl deranjează Corneliu Calotă, care este şi purtătorul meu de cuvânt. Calotă îşi dă astăzi demisia şi sunt convins că Tănase va duce televiziunea acolo unde îşi doreşte. Deocamdată, problema de management este că pierderile televiziunii se accentuează, ratingul nu există şi că Tănase, care a promis Parlamentului, nu mie, pentru că se supune Parlamentului, că va face o reformă a TVR, deocamdată nu a făcut-o", a spus Ponta.