Mergi la conţinutul principal

O săptămână de controale în brutării și patiserii

* pentru deficiențele constatate în perioada 5 - 8 aprilie a.c., inspectorii de muncă au aplicat 56 de sancțiuni în valoare de 11.000 de lei * unii angajatori nu au semnalizat corespunzător riscurile de natură electrică la punctele de lucru, alții nu au respectat obligația de a ține evidența orelor efectuate de fiecare salariat

 

Campanie națională a Inspecției Muncii în domeniul panificației, finalizată cu amenzi.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în săptămâna 5 - 8 aprilie 2022 s-a desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile "fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase" - cod CAEN 107 și "comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate" - cod CAEN 4724.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă (RM); determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă; conștientizarea angajatorilor și angajaților în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori, a prevederilor legale.

În perioada sus menționată, precizează ITM Brăila, au fost efectuate 48 de controale, 26 în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și 22 în domeniul relațiilor de muncă (RM).

 

Cele mai frecvente neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: angajatorul nu a eliberat adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate; angajatorul nu a respectat obligația de a ține, la locul de muncă, evidența zilnică a orelor de muncă efectuate de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru; angajatorul nu a adaptat contractele individuale de muncă cu prevederi prin care "să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat".

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost identificate următoarele neconformități: nu au fost semnalizate corespunzător riscurile de natură electrică la punctele de lucru; angajatorul nu a făcut dovada acordării echipamentelor individuale de protecție; fișa de instruire individuală nu era însoțită de o copie a fișei de aptitudine.

"Pentru deficiențele constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.000 lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate, cu termene de raportare la ITM", a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro