O noua sansa, pentru doi detinuti din Penitenciarul Tichilesti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O noua sansa, pentru doi detinuti din Penitenciarul Tichilesti

Doi detinuti din Penitenciarul pentru Minori si Tineri de la Tichilesti au scapat de luni bune de puscarie si au sanse sa fie liberi in circa doua saptamini, reusind sa convinga comisia care analizeaza oportunitatea liberarii conditionate de buna lor purtare. Comisia de profil a luat ieri in discutie cazurile a trei tineri, cu virste cuprinse intre 18 si 23 de ani, insa numai pentru doi dintre ei s-a facut propunerea de liberare conditionata, in contextul in care s-a considerat ca au dat dovezi clare de indreptare. Din comisie fac parte, printre altii, Mariana Ioan, prim procuror adjunct al Parcheului de pe linga Tribunalul Braila, magistratul Danel Sararu, directorul Penitenciarului, psihologul Sita Popa, preotul capelan Sorin Plesca si citiva dintre profesorii detinutilor. Pentru o mai mare transparenta, conducerea Penitenciarului a decis ca fiecare detinut sa fie invitat in sedinta, la momentul la care se discuta cazul lui, pentru a vedea cum decurg lucrurile, cum este vazut de profesori si de conducerea institutiei, si pentru a intelege cum s-a luat decizia care ii poate schimba viata. In plus, magistratii spera ca, in acest fel, detinutii vor intelege ce greu atirna, in luarea deciziei de liberare conditionata, fiecare greseala, fiecare abatere de care se fac vinovati, si se vor gindi de doua ori, inainte de a mai calca strimb. Tot in numele unei deschideri catre comunitate si a prezentarii publice a tuturor aspectelor din viata Penitenciarului, a fost invitata si presa sa participe la o astfel de sedinta.
Primul caz dezbatut a fost acela al lui Ion Antonescu (foto 1), in virsta de 18 ani, condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare pentru tilharie. Detinutul si-a ispasit deja o treime din pedeapsa, iar caracterizarea ce i-a fost facuta a evidentiat faptul ca acesta are un comportament adecvat. "M-a impresionat acest copil, pentru incercarea lui de a se comporta civilizat, nu doar cu profesorii, ci si cu ceilalti tineri. El evita orice reactii negative la provocari, este comunicativ, este interesat de scoala, este gospodar", a declarat profesorul Doina Marinescu. "Profilul lui psihocomportamental indica faptul ca el este un tinar care se va integra social, insa sansele lui de integrare pot creste daca va fi sprjinit de familie. Se pare ca parintii nu au o foarte mare influenta asupra lui, din moment ce tinarul a abandonat scoala, insa acum, el spune ca vrea sa-si termine studiile si a demonstrat ca este interesat de scoala", a comentat psihologul Sita Popa. Caracterizarile facute de citiva dintre membrii comisiei au dus la propunerea liberarii conditionate a lui Antonescu.
Cel de-al doilea detinut analizat nu avut parte de acelasi rezultat, in conditiile in care caracterizarile nu au fost deloc favorabile. Despre Marius Amariei, de 23 de ani (foto 2), condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare, pentru tilharie, profesorii nu au avut cuvinte de lauda. "Comenteaza ordinele primite si sfideaza cadrele"- sint doar doua dintre lucrurile care i s-au reprosat detinutului. Caracterizarea psihologului a fost si ea un dus rece: "El nu mai este un tinar in formare, are deja formata o personalitate. Este o fire independenta, care vrea sa-si faca activitatea neingradit. Sufera de sentimentul insubordonarii. Pe de alta parte, exista sanse pentru integrarea lui sociala, pentru ca are o meserie, are o familie care-l asteapta afara". Decizia luata in privinta lui Amariei a fost aminarea discutarii liberarii lui conditionate, cu doua luni.
Cel de-al treilea detinut a beneficiat de clementa. Acesta este Ioan Vultur (foto 3), de 19 ani, condamnat la 1 an si 8 luni de inchisoare, pentru furt calificat. "Este un abonat al laboratorului de biologie, vine la microscop si studiaza, este un tinar cu care se poate discuta, vorbeste frumos, manierat. Se poate integra destul de usor in societate, este un baiat linistit si isi vede de treaba", l-a caracterizat unul dintre profesori. "Este dependent de succes, are nevoie de a fi remarcat, gratulat. A obtinut asta aici, dupa gratii, dar nu stiu daca se va intimpla la fel si afara, in libertate. Este foarte putin rezistent la frustrare si are o credinta naiva in fericire, vede viata in roz si crede ca daca va pleca in strainatate, va avea succesul pe care-l doreste", a fost de parere psihologul inistitutiei. Vultur a obtinut si el propunerea de liberare conditionata, asupra careia urmeaza sa se pronunte instanta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro