Intilnirea de joi a fost cea de a treia runda de discutii pe tema evaluarii stadiului de pregatire a agriculturii romanesti, in prag de aderare. "Apreciem ca este un pas important implicarea reprezentantilor institutiilor statului in rezolvarea dificultatilor cu care noi, agricultorii, ne confruntam. Consideram ca abordarea acestor probleme majore, chiar si cu titlu informativ, da posibilitatea executivului de a cunoaste in prima faza realitatile agriculturii, lipsa ei de pregatire. Am convenit ca in acest moment se impune continuarea discutiilor, pe doua coordonate esentiale: masuri urgente - menite a diminua, pe cit posibil, impactul negativ al conditiilor dificile agroclimatice si de piata, asupra producatorilor agricoli; si masuri de perspectiva - privind pozitionarea agricultorului roman pe piata europeana a produselor agricole.
Fermierii au cerut reconsiderarea subventionarii, in concordanta cu nivelul european de sustinere
Masurile urgente constau in: plata urgenta a despagubirilor provocate de calamitatile naturale, la nivelul real al pagubelor inregistrate de agricultori, in baza devizelor de cheltuieli elaborate de Institutul de Economie Agrara (IEA); reducerea costului motorinei destinata agriculturii, pina la nivelul practicat in tarile europene; instituirea, in maxim 10 zile, a pretului de interventie la griu, la nivelul devizului de cheltuieli, elaborat de IEA; elaborarea de reglementari urgente privind regimul irigatiilor, cu deosebire in zonele Dobrogei si Baraganului, aflate in pericol de seceta; eliminarea taxei de rovigneta la transportul tehnologic din agricultura; modificarea Codului Muncii.
In ceea ce priveste masurile de perspectiva, solicitarile fermierilor s-au axat pe: reconsiderarea subventionarii, in concordanta cu nivelul european de sustinere si cu prevederile Programului de guvernare; dezbaterea publica a continutului negocierilor la capitolul "Agricultura" din Tratatul de aderare la UE; si negocierea, in baza interesului national, a permisului de cultivare a plantelor modificate genetic.
In finalul intilnirii, reprezentantii LAPAR si-au exprimat nedumerirea fata de refuzul Guvernului de a acorda federatiei, precum si asociatiilor membre, statutul de "utilitate publica", pentru a beneficia de unele facilitati prevazute de lege. Ei au cerut vicepremierului Pogea si ministrului secretar de stat Lazin sa sustina, in fata Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii, acordarea statutului de "utilitate publica" Ligii profesionale si asociatiilor membre.