Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O noua cuponiada

Producatorii agricoli ar putea primi pentru infiintarea culturilor de toamna bonuri valorice de 1,5 milioane de lei/ha, destinate achizitionarii de seminte, pesticide si ingrasaminte. Propunerea Ministerului Agriculturii a fost inaintata Guvernului Romaniei, sub forma de Ordonanta de Urgenta, si va fi supusa aprobarii in sedinta de joi. In cazul in care actul normativ va fi aprobat - si sint sanse mari sa se intimple asa - de prevederile lui vor beneficia toti producatorii agricoli, indiferent de marimea exploatatiei, forma de lucru a terenului sau statutul juridic. Mai precis, vor beneficia de cupoane producatorii agricoli persoane fizice si/sau juridice, care detin sau exploateaza terenuri arabile in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati in participatiune, societati agricole constituite in baza Legii nr 36/1991, a Legii nr. 31/1990 sau a Legii nr. 566/2004 a cooperativelor agricole, daca sint inregistrati in Registrul Agricol, Registrul Fermelor, ori care figureaza in orice evidente funciare si infiinteaza culturi in toamna acestui an.
Bonurile valorice pot fi utilizate pentru achizitia de seminte pina cel tirziu la 1 noiembrie, sau pentru achizitia de ingrasaminte ori pesticide pina cel tirziu la 1 martie 2007.

Termenul de depunere a cererilor este 26 octombrie

Pentru a intra in posesia bonurilor valorice, fermierii braileni va trebui sa depuna la centrele locale ale Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) o cerere tip. Cererile se inregistreaza de reprezentantii centrelor locale insotite de documentele privind identitatea solicitantului (daca e persoana fizica - buletin sau carte de identitate, daca e persoana juridica certificatul de inregistrare) si cele privind forma de exploatare a terenului (proprietate, arenda, concesiune etc). Termenul de depunere a cererilor este 26 octombrie. In cazul in care un solicitat infiinteaza culturi pe suprafete situate in mai multe unitati teritoriale, trebuie depuse mai multe cereri, pentru fiecare suprafata in parte, la fiecare centru local in raza caruia figureaza terenul.
Bonurile neutilizate pina pe 26 octombrie isi pierd valabilitatea si devin nule de drept. De asemenea, nu sint valabile bonurile deteriorate, a caror autenticitate nu poate fi dovedita.
Termenul limita de decontare a bonurilor utilizate pentru achizitia de saminta este 1 decembrie 2006, iar a celor utilizate la achizitia de ingrasaminte si/sau pesticide, 15 martie 2007.

Amenzi de la 100 la 300 milioane de lei

Incasarea in mod necuvenit a acestei subventii, dar si inscrierea sau atestarea de date ori de situatii nereale pe documentele de solicitare sau decontare constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 100 si 300 milioane de lei, precum si cu restituirea sumelor incasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflatie.
Modul de acordare si utilizare a cupoanelor va fi verificat permanent de reprezentanti imputerniciti ai Ministerului Agriculturii.
Conform optiunilor producatorilor agricoli inaintate catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, in aceasta toamna, la nivel de judet, vor fi insamintate 72.505 ha, din care 50.910 ha cu griu, 3.150 ha cu orz, 2.455 ha cu orzoaica de toamna si 15.990 ha cu rapita. Daca pentru aceasta suprafata se va acorda sprijinul de 1,5 milioane de lei/ha, inseamna ca fermierii braileni ar trebui sa benefricieze de cupoane agricole in valoare totala de peste 100 miliarde de lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii