• cultivatorii de legume din Brăila urmează să își primească a doua tranșă de bani pentru ”Programul Tomata” • sumele vor fi virate la finele acestei luni, dar asta numai dacă au făcut dovada de valorificare a producției • luni, 2 septembrie, a fost ultima zi pentru depunerea documentelor necesare încasării acestui sprijin • la prima tranșă, județul Brăila a numărat 136 de beneficiari, care au primit, în total, peste 1 milion de lei
Beneficiarii Programului Tomata urmează să încaseze a doua tranșă de bani de la stat pentru cultura de legume. În Brăila de acest sprijin au beneficiat, în luna iulie, 136 de legumicultori care au încasat, în total, peste 1 milion de lei, respectiv câte 1.500 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de solar. Concret, este vorba despre beneficiarii OUG 13/2024, care au primit deja prima tranșă de subvenții aferentă ciclului I de producție. A doua tranșă se va acorda chiar la finele acestei luni, dar asta numai dacă legumicultorii au valorificat, cu acte, o cantitate de 3 kilograme de tomate pe metrul pătrat. Astfel, cultivatorii ar putea primi pentru ciclul II de producție încă 1.500 de euro. Ultima zi pentru depunerea documentelor justificative necesare încasării acestui sprijin, la Direcția Agricolă Brăila a fost luni, 2 septembrie.
Programul ”Tomata” va continua și anul viitor, dar cu unele modificări. Ministrul Agriculturii, anunță o serie de schimbări, spune el, pe care le-a agreat deja cu legumicultorii. Acesta a propus, mai exact, ca plățile să nu se mai limiteze la maxim 3.000 mp, cum este în prezent, ci sumele se vor achita pe întreaga suprafață. În plus, se dorește eliminarea condiției ca toată suprafața să fie cultivată cu tomată, ci doar jumătate, iar restul și cu alte legume.
Aproape 25.000 de beneficiari la nivel național
În prezent, pentru a obține banii acordați în programul ”Tomata”, cultivatorii de legume trebuie să aibă și producții minime pentru fiecare cultură în parte. Astfel, producțiile minime prevăzute în program sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate, 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți, 1.500kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi, 1.000 kg/1.000 mp pentru spanac, 10.000 de plante/1.000 mp pentru cultura de salată și 100.000 de bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Reamintim că sprijinul pentru ”Tomata” se acordă ca schemă de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de roșii, în spații protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Altfel spus, scopul acestui program vizează asigurarea aprovizionării pe piață cu legume, în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor, în rândul cărora a crescut interesul pentru sprijinul financiar.
În vara acestui an, numai pentru acest program, la nivel național s-au virat în conturile românilor peste 181 de milioane de lei, unui număr de 24.472 de cultivatori. În topul județelor cu cei mai mulți beneficiari s-au aflat Olt, cu aproape 8.000 de legumicultori, Galați cu peste 6.600 și Dolj, cu puțin peste 2.000 de producători.