Mergi la conţinutul principal

O nouă sentinţă, aceeaşi concluzie: Sorin Pârvu, ucis în legitimă apărare

la aproape 9 ani de când Sorin Pârvu a fost omorât în stradă, din greşeală, pentru că a fost confundat cu un infractor periculos, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o nouă soluţie • numai că, decizia procurorilor este trasă la xerox cu cea anterioară: poliţistul Giorgian Dragomir, cel care a tras glonţul ucigaş, este nevinovat • procurorii arată faptul că există o cauză justificativă, respectiv legitima apărare

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) dat o nouă soluţie în Dosarul “Ucis din greşeală”, şi de data aceasta tot de clasare, decizia fiind transmisă recent familiei lui Sorin Pârvu, tânărul împuşcat în urmă cu aproape 9 ani, în intersecţia Şcolilor cu Dorobanţi. Poliţistul IGPR Giorgian Dragomir, cel care a tras cu pistolul, a acţionat în legitimă apărare, au decis, din nou, magistraţii. Deci el s-a apărat, astfel că nu poate fi tras la răspundere.

Soluţia transmisă acum de PÎCCJ l-a adus însă, din nou, pe marginea prăpastiei, pe tatăl lui Sorin Pârvu. El spune că decizia procurorilor este trasă la xerox cu cea anterioară şi se întreabă ce anchetă au mai făcut procurorii în tot acest timp, în condiţiile în care soluţia şi explicaţiile au fost aceleaşi. “A copiat tot ce s-a dat până acum. A stat dosarul aproape trei ani la Parchet, ca să îmi dea soluţia asta. Spune exact ce a spus şi până acum, nu mai dă toate detaliile, dar poliţistul tot nevinovat este. Procurorii fac ce vor, îi scapă pe cei care comit fapte penale. Acest poliţist a ucis totuşi pe cineva, este normal să plătească”, a precizat tatăl lui Sorin.

În primăvara anului 2016, cazul “Pârvu” s-a redeschis pentru a treia oară, asta după ce instanţa a dat dreptate, în 2015, familiei lui Sorin, care a contestat decizia de clasare dispusă de Parchetul de la Înalta Curte. Ionel Pârvu a spus că va contesta, şi de această dată, soluţia parchetului, ba chiar se gândeşte să se adreseze la CEDO. El nu poate suporta gândul că, în timp ce băiatul său este mort, poliţistul IGPR îşi vede de viaţă şi nu este tras la răspundere pentru omorul comis.

În septembrie 2018 se împlinesc 9 ani de când Sorin a fost împuşcat, din greşeală, de poliţistul IGPR aflat în misiunea de prindere a unui infractor periculos. Giorgian Dragomir l-a împuşcat pe Sorin Pârvu, deşi nu el era cel căutat.

Prezentăm în continuare soluţia exactă dispusă de procurori: “Dispune clasarea cauzei faţă de Pârvu Sorin pentru infracţiunea de tentativă la omor calificat, comisă asupra unui funcţionar ce îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, prin mijloace de natură să pună în pericol alte bunuri sau persoane, întrucât a intervenit decesul persoanei. Clasarea cauzei faţă de suspectul Dragomir Giorgian, subcomisar la data faptei, în prezent comisar şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale, pentru infracţiunea de omor, deoarece există o cauză justificativă, respectiv legitima apărare. În cazul în care sunteţi nemulţumit de soluţie, în termen de 20 de zile de la comunicare, puteţi formula plângere împotriva acesteia”.

 

Iar clasare, cu aceeaşi motivare

În ordonanţa de clasare transmisă familiei Pârvu se arată, din nou, cum s-au produs faptele, care au dus la omor, în data de 26 septembrie 2009. Poliţistul IGPR Giorgian Dragomir, cel care a tras, nu are vreo vină.

Astfel, în ziua respectivă, la intersecţia Bulevardului Dorobanţilor cu strada Şcolilor, în vederea punerii în executare a unui mandat european de arestare, emis împotriva lui Dumitraşcu Giulian, de autorităţile judiciare din Italia, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi tâlhărie, două autovehicule ale poliţiei au blocat un autoturism Ford Mondeo, oprit la culoarea roşie a semaforului, în care se presupunea că se află urmăritul. Organele de poliţie au intervenit în vederea prinderii şi imobilizării, evenimentul soldându-se cu rănirea gravă, prin împuşcare în zona capului, a conducătorului autoturismului, Pârvu Sorin, care ulterior a decedat. “Mişcările înainte şi înapoi pe care Pârvu Sorin le-a executat cu autoturismul Ford nu sunt imputabile lucrătorilor de poliţie. Aceştia au procedat legal când au blocat în trafic autoturismul şi a folosit somaţia legală, strigând cu toţii «Stai Poliţia!», urmată de solicitarea adresată ocupanţilor de a coborî din maşină. Nu se poate susţine că şoferul autoturismului Ford nu a auzit somaţiile, atât timp cât martori aflaţi la zeci de metri de cele petrecute au auzit strigându-se «Stai Poliţia». În aceste împrejurări, Pârvu Sorin era obligat să oprească motorul maşinii şi, împreună cu Stoian Ionuţ Alexandru să coboare din maşină. În loc să procedeze aşa cum i s-a cerut, Pârvu Sorin a efectuat manevre înainte şi înapoi cu autoturismul Ford, fapt care a pus în pericol vieţile lucrătorilor de poliţie, obligaţi să se ferească pentru a nu fi loviţi cu maşina, şi a produs avarii serioase celor două autoturisme ale poliţiei - Volkswagen şi Nissan”, arată procurorii.

Procurorii susţin că existau informaţii că la volanul autoturismului era Giulian Dumitraşcu, individ cunoscut pentru comportamentul său violent, astfel că s-a considerat că acţiunea poliţistului IGPR Giorgian Dragomir, de a introduce mâna stângă, în care ţinea pistolul armat, în habitaclul autoturismului Ford, este în conformitate cu dispoziţiile legale care reglementează uzul de armă, întrucât în acest fel încerca să imobilizeze o persoană cu privire la care existau indicii temeinice că a săvârşit o infracţiune. “Potrivit dispoziţiilor legale, Dragomir Giorgian ar fi avut dreptul să facă uz de armă împotriva conducătorului auto, în vederea imobilizării sale. Deşi avea acest drept, învinuitul nu a făcut uz de armă, împuşcarea producându-se fără intenţia sa. Pentru aceste motive, faţă de învinuit s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. Din punct de vedere obiectiv, nici culpa nu se poate reţine în sarcina învinuitului Dragomir Giorgian, cu privire la decesul lui Pârvu Sorin, întrucât învinuitul nu a prevăzut şi nici nu putea să prevadă că, datorită mişcării autoturismului Ford, va fi lovit cu portiera în cotul stâng, ceea ce va produce dezechilibrarea sa şi gestul reflex de strângere a mânerului pistolului, cu consecinţa apăsării trăgaciului şi declanşării focului”, arată procurorul PÎCCJ. Rămâne de văzut acum care va fi decizia instanţei, după ce se va formula o nouă plângere la instanţă de către familia Pârvu. Căci Ionel Pârvu este decis să nu renunţe.

Reamintim că Sorin Pârvu (30 de ani) a fost împuşcat de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional. La intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor, poliţiştii au blocat autoturismul “Ford Mondeo” în care se afla Sorin Pârvu, având informaţii că acesta era folosit şi de urmărit. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil şi cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mână. Sorin Pârvu a fost împuşcat în ceafă, ceea ce i-a fost fatal. În timp ce unii martori, dar şi tatăl lui Sorin, au spus că poliţiştii nu aveau însemnele specifice, procurorii şi poliţiştii au arătat, de fiecare dată, că existau inscripţii pe haine şi legitimaţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro