Mergi la conţinutul principal

O nouă performanță olimpică internațională pentru un elev brăilean

• Radu Ioan Stoian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” a luat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori • este pentru al doilea an consecutiv când tânărul câștigă o medalie la această olimpiadă internațională, după argintul de anul trecut • lotul României a obținut în total cinci medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori 2023

 

Au trecut doar trei săptămâni de când a început noul an școlar și elevii brăileni obțin a treia medalie la olimpiadele internaționale! Iar după limba engleză, astronomia este materia la care se înregistrează o frumoasă performanță. Radu Ioan Stoian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci”, a fost medaliat cu bronz la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, desfășurată în Volos, Grecia, în perioada 24-30 septembrie 2023 (olimpiada a fost inițiată de România în anul 2022).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori a cuprins trei probe: teoretică (pondere de 60%), practică (pondere 40 %) și probă de observare a cerului, compusă la rândul ei din: probă observațională I - simulată - două hărți pentru fiecare emisferă - Nordică, respectiv Sudică; probă observațională II - simulată – navigație pe cerul nopții; probă observațională de zi pe cer înnorat (din cauza condițiilor meterologice din Volos).

“Această olimpiadă promovează conceptul STEAM, reprezentând abordarea educațională care formează competențe în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei, artei și matematicii, prin înțelegerea fenomenelor din viața reală din perspective diferite, într-o manieră interdisciplinară, ceea ce deschide oportunități pentru consolidarea abordărilor integrate ale disciplinelor din aria curriculară Matematică și științe ale naturii, precum și abordări transcurriculare, având în vedere relația științelor cu arta”, transmite Ministerul Educației.

 

Din nou campion! A doua medalie internațională consecutivă

Performanța elevului brăilean Radu Ioan Stoian este cu atât mai mare cu cât și la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori acesta s-a clasat pe podium. Competiția s-a desfășurat în toamna anului trecut în România, în Câmpulung Moldovenesc și Suceava, și a reunit elevi cu vârsta de până în 15 ani din Cehia, Columbia, Ucraina, Nepal, Canada (online), Grecia, Moldova, Thailanda și România. Radu a participat atunci pentru prima dată la o internațională și a reușit să obțină medalia de argint. Tot atunci, lotul României a câștigat în total 10 medalii.

Așa cum povestea în urmă cu un an redactorilor “Obiectiv”, Radu s-a arătat curios să studieze astronomia în clasa a VI-a, când alți colegi de-ai săi participau la cercul de la Școala nr. 4. A mers și el, i-a plăcut din prima clipă și ”s-a ținut de treabă”. Un an mai târziu, în clasa a VII-a, a participat la etapa județeană a olimpiadei de astronomie și astrofizică, de unde s-a calificat mai departe la națională. Iar la faza pe țară a obținut o mențiune. După această experiență, un an mai târziu, în clasa a VIII-a, Radu se califica din nou la etapa națională, care s-a derulat în iulie 2022. La faza pe țară, elevul nostru a câștigat medalia de bronz, dar și un loc în lotul României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori. În anul școlar precedent, în clasa a IX-a, la olimpiadă națională de astronomie și astrofizică, pentru rezultatele sale, acesta a fost răsplătit cu o mențiune din partea Ministerului Educației Naționale (mențiune MEN) și medalie de argint din partea Societății Române de Fizică (SRF).

Radu se pregătește în cadrul Centrului Județean de Excelență Brăila.

 

Cinci medalii pentru lotul României

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori echipa României a fost formată din cinci elevi, iar toți au obținut medalii. Palmaresul arată astfel:

Trei medalii de argint:

- David Palaghianu, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, clasa a IX-a

- Theodor Bichir, Liceul Internațional de Informatică, București, clasa a X-a

- Nectarie Pașca, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca, clasa a X-a

Două medalii de bronz:

- Maria-Nicole Dumitrescu, Colegiul Național „Petru Rareș”, Piatra Neamț, clasa a IX-a

- Radu Ioan Stoian, Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Brăila, clasa a X-a

La olimpiadă au participat elevi din România, Suedia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Estonia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, China, Columbia, Ecuador, India, Nepal și Thailanda.

 

Felicitări elevilor și profesorilor coordonatori!

 

 

A treia medalie la internaționale pentru olimpicii brăileni

Așa cum afirmam la început, performanța lui Radu vine după un alt succes recent al elevilor brăileni. Mai exact, în urmă cu două săptămâni, Daria Madadi și Amalia Popîrțac au fost premiate la Olimpiada Internațională de Limba Engleză, competiție destinată elevilor de liceu care studiază limba engleză ca limbă modernă. Daria Madadi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” și a câștigat premiul III la olimpiadă, la proba individuală. Amalia Popîrțac este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” și a câștigat mențiune la proba individuală și locul II la proba pe echipe.

Olimpiada a reunit circa 60 de elevi din șapte țări - Portugalia, San Marino, Macedonia de Nord, Bulgaria, Republica Moldova, Letonia și România, care au concurat la trei niveluri lingvistice ( B1, B2 și C1), la cele două probe: proba individuală și proba pe echipe.

Lotul Romaniei a fost format din opt elevi, iar palmaresul echipei numără trei premii I, un premiu II, două premii III și două mențiuni la proba individuală, plus un premiu II și o mențiune la proba pe echipe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro