Începând din acest an şcolar se organizează şi în România Olimpiada de lingvistică, la care există şi fază internaţională. Pentru a participa la acest concurs, elevii trebuie să aibă cunoştinţe de lingvistică şi logică matematică, să abordeze comunicarea din punct de vedere transdisciplinar şi să poată realiza analogii, conexiuni logice, culturale. Competiţia pune în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării şi se bazează pe nivelul de cultură generală al participanţilor, fără a presupune cunoştinţe speciale, ci doar o bază teoretică minimală, adică doar câteva concepte fundamentale din lingvistică şi matematică, însuşite prin parcurgerea programelor şcolare.
Olimpiada se desfăşoară pe trei secţiuni: antrenament, la clasele a V-a şi a VI-a, exerciţiu, clasele a VII-a şi a VIII-a, şi performanţă, la clasele a IX-a - a XII-a. Se vor desfăşura trei etape: judeţeană, naţională şi internaţională. La secţiunea de antrenament, elevii trebuie să înţeleagă algoritmul lingvistic în raport cu mesajul textului ficţional/nonficţional şi modul de funcţionare a comunicării lingvistice ca suport al comunicării culturale. La faza judeţeană se va putea înscrie orice copil dacă este recomandat de profesorul de la clasă, indiferent de profilul şcolii sau liceului. Subiectele vor fi transmise de la Ministerul Educaţiei prin intermediul inspectorilor de specialitate, iar proba scrisă va dura trei ore. La etapa naţională vor participa câte opt elevi din fiecare judeţ. Concursul pentru secţiunea de antrenament va avea loc la Focşani, iar pentru secţiunile de exerciţiu şi de performanţă, la Bucureşti, unde va fi organizat în colaborare cu Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti. La etapa internaţională vor participa primii patru clasaţi de la etapa naţională a secţiunii de performanţă. La faza internaţională elevii pot alege, ca limbă de concurs, româna sau engleza.
Detalii despre desfăşurarea olimpiadei sau modele de subiecte pot fi găsite pe site-ul Olimpiadei Internaţionale de Lingvistică: http://www.ioling.org/, dar şi pe site-uri ale olimpiadelor naţionale din alte ţări:
Marea Britanie: http://www.uklo.org/,
Australia: http://www.ozclo.org.au/,
Statele Unite ale Americii: http://www.naclo.cs.cmu.edu/,
Irlanda: http://www.cngl.ie/ailo/index.html