Mergi la conţinutul principal

O nouă olimpiadă pentru elevi - Lingvistică

Începând din acest an şcolar se organizează şi în România Olimpiada de lingvistică, la care există şi fază internaţională. Pentru a participa la acest concurs, elevii trebuie să aibă cunoştinţe de lingvistică şi logică matematică, să abordeze comunicarea din punct de vedere transdisciplinar şi să poată realiza analogii, conexiuni logice, culturale. Competiţia pune în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării şi se bazează pe nivelul de cultură generală al participanţilor, fără a presupune cunoştinţe speciale, ci doar o bază teoretică minimală, adică doar câteva concepte fundamentale din lingvistică şi matematică, însuşite prin parcurgerea programelor şcolare.
Olimpiada se desfăşoară pe trei secţiuni: antrenament, la clasele a V-a şi a VI-a, exerciţiu, clasele a VII-a şi a VIII-a, şi performanţă, la clasele a IX-a - a XII-a. Se vor desfăşura trei etape: judeţeană, naţională şi internaţională. La secţiunea de antrenament, elevii trebuie să înţeleagă algoritmul lingvistic în raport cu mesajul textului ficţional/nonficţional şi modul de funcţionare a comunicării lingvistice ca suport al comunicării culturale. La faza judeţeană se va putea înscrie orice copil dacă este recomandat de profesorul de la clasă, indiferent de profilul şcolii sau liceului. Subiectele vor fi transmise de la Ministerul Educaţiei prin intermediul inspectorilor de specialitate, iar proba scrisă va dura trei ore. La etapa naţională vor participa câte opt elevi din fiecare judeţ. Concursul pentru secţiunea de antrenament va avea loc la Focşani, iar pentru secţiunile de exerciţiu şi de performanţă, la Bucureşti, unde va fi organizat în colaborare cu Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti. La etapa internaţională vor participa primii patru clasaţi de la etapa naţională a secţiunii de performanţă. La faza internaţională elevii pot alege, ca limbă de concurs, româna sau engleza.
Detalii despre desfăşurarea olimpiadei sau modele de subiecte pot fi găsite pe site-ul Olimpiadei Internaţionale de Lingvistică: http://www.ioling.org/, dar şi pe site-uri ale olimpiadelor naţionale din alte ţări:
Marea Britanie: http://www.uklo.org/,
Australia: http://www.ozclo.org.au/,
Statele Unite ale Americii: http://www.naclo.cs.cmu.edu/,
Irlanda: http://www.cngl.ie/ailo/index.html

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro