La începutul lunii viitoare, Compania de Utilităţi Publice Dunărea va organiza cea de a treia licitaţie, în cadrul căreia îşi doreşte să vândă magistrala de termoficare a oraşului - mai bine zis ce-a mai rămas din ea după furturile repetate din ultima perioadă -, plus conductele supraterane, până la punctele termice din oraş. Mai precis, potrivit anunţului lansat de companie, este vorba despre conducta care traversează întreg oraşul şi face legătura, prin ramificaţii, cu toate cartierele din municipiu, până la punctele termice. Data licitaţiei este stabilită pentru marţi, 5 mai, ora 10.00 şi va avea loc la sediul Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila. Preţul de pornire este cu aproximativ 379.000 lei mai mic decât la precedenta tentativă de vânzare - 6.646.083,1 lei, faţă de 7.025.026,44 lei (7.229.072,35 lei la prima licitaţie). În schimb, rămâne neschimbată valoarea taxei de participare - 500 lei, la fel şi în cazul caietului de sarcini - 200 lei. Data limită anunţată pentru depunerea documentelor de participare expiră luni, 4 mai, la ora 14.00.
De menţionat că valorificarea la fier vechi a magistralei de termoficare, aflată în proprietatea privată a municipiului a fost aprobată în Consiliul Local Municipal, după ce, în prealabil, Fabrica de căldură a intrat în faliment din lipsă de clienţi, pe fondul acumulării de datorii imense către furnizorii de utilităţi şi de creanţe de ordinul milioanelor de euro de recuperat de la asociaţiile de proprietari. Concret, prin HCLM nr 31 din ianuarie 2014 mini-Parlamentul local a aprobat "încetarea dreptului de concesiune al SC CET SA Brăila asupra bunului «Magistrală», parte integrantă din reţeaua de termoficare urbană şi trecerea acestuia din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Brăila şi în administrarea SC CUP Dunărea SA în vederea casării şi valorificării".
Compania a mai fost însărcinată de CLM şi cu valorificarea punctelor termice şi centralelor din oraş, care au făcut cândva parte din reţeaua de alimentare cu energie termică a blocurilor arondate sistemului public de încălzire centralizată.
Reţeaua de conducte are o valoare de inventar de circa 175 milioane lei, la care se adaugă încă alte câteva sute de milioane şi pentru punctele şi centralele termice cu instalaţiile aferente, reabilitate şi modernizate pe bani publici. Sumele obţinute din vânzarea tuturor acestor bunuri ar urma să intre în visteria municipiului.