* dr. Lila Martin, medic bucureștean care colaborează cu “West Clinique”, a vorbit pensionarilor prezenți la eveniment despre ateroscleroză, simptomele acestei afecțiuni și cum poate fi tratată cu ajutorul medicului de specialitate * la seminar a participat și dr. Aurora Caracostea, medic diabetolog, care a punctat complicațiile pe care le dă diabetul în afecțiunile cardiovasculare
La sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Brăila a avut loc, marți dimineață, un nou seminar ținut de doi dintre medicii clinicii private “West Clinique” pentru pensionarii din municipiu și județ. Tema aleasă pentru această lună a fost “Ateroscleroza”, iar doctorii invitați să le vorbească celor prezenți despre această afecțiune au fost dr. Lila Martin - medic cardiolog, și dr. Aurora Caracostea - medic diabet, nutriție și boli metabolice. Sala s-a umplut imediat de membri ai CARP, care au “sorbit” fiecare informație oferită de cadrele medicale. În paralel, într-o altă încăpere, pensionarii au putut face, gratuit, EKG, iar medicul cardiolog Lila Martin le-a oferit consultații și interpretarea rezultatelor, tot fără bani.
Prima care a vorbit publicului despre ateroscleroză și complicațiile acestei afecțiuni a fost dr. Aurora Caracostea. Medicul le-a explicat că ateroscleroza este inflamarea cronică a peretelui arterial și a ilustrat totul cu ajutorul unui material video. Mai mult, a ținut să sublinieze că diabetul accelerează procesul de ateroscleroză. Pe lângă detalierea actului medical al unui medic diabetolog în cazul unui pacient cu simptome ale acestei afecțiuni, dr. Caracostea le-a povestit celor prezenți și cum pot preveni boala, printr-un stil de viață sănătos. “Ateroscleroza reprezintă una dintre principalele cauze pentru boală coronariană, accidente vasculare cerebrale sau arteriopatii obliterante ale membrelor inferioare. (...) Dacă este vorba de un accident vascular cerebral, sigur că manifestările sunt diverse. Boala coronariană se manifestă prin angină stabilă, angină adică durere în piept, sau sindroame coronariene acute. Sigur că durerea în piept pe mulți vă sperie și vă face să vă duceți la medic. Hipertensiunea secundară poate fi o cauză de arteroscleroză pe vasele renale. Cum se pune diagnosticul? Putem face o radiografie simplă sau un control indice gleznă-braț. Durează 10 minute. Toți oamenii trecuți de 65 ani trebuie să facă acest control. Sau bărbații și femeile peste 50 ani care au în familie cazuri de boală coronariană, decese premature. Acest control presupune măsurarea tensiunii arteriale la ambele brațe și se alege valoarea mai mare, apoi se măsoară tensiunea la picioare și se face un indice. Între 0,9 și 1,4 este valoare normală. Ce este sub 0,9 este arterită diabetică, iar ce este peste 1,4 este mediocalcinoză care iarăși nu este de neglijat”, și-a început medicul diabetolog Caracostea discursul.
Consumul excesiv de fructe dăunează sănătății
Aceasta a oferit și câteva sfaturi pentru prevenirea aterosclerozei. Spre exemplu, persoanele fumătoare ar trebui să renunțe la acest viciu. O dietă echilibrată este iarăși o măsură preventivă. Dieta trebuie să fie săracă în grăsimi de origine animală, cum ar fi untul, smântâna, untura, slănina, să încercăm pe cât posibil să scădem aportul de carbohidrați simpli - în această categorie intrând chiar și pâinea, mazărea, fasolea, iaurtul și fructele -, și să consumăm cât mai multe fructe și legume, dar nu în exces. Un alt aspect foarte interesant subliniat de dr. Aurora Caracostea a fost legat de consumul excesiv de fructe. “Consumul exagerat de fructe crește cantitatea de trigliceride. Fructele sunt sănătoase, dar consumate în cantitate mare nu mai sunt. Și nu sunt sănătoase consumate singure. Vă rog să mâncați fructul în asociere cu lipide sau proteine. Adică nuci, alune, semințe, fistic. Și iaurtul este sursă de proteină, dar și de lipide dacă vorbim de cel grecesc”, a explicat aceasta. Dacă obișnuim să folosim uleiul în preparea mâncărurilor, ar fi bine să știm că doar 30 ml/zi este o cantitate suficientă, iar ideal ar fi să folosim uleiul extravirgin de măsline sau de susan, pentru că femeile aflate la menopauză au nevoie de calciu, uleiul de susan fiind o sursă foarte bună de calciu.
«Cea mai mare șansă să repeți accidentul ischemic tranzitor este în săptămâna următoare»
A urmat apoi dr. Lila Martin, medic cardiolog, care a vorbit de ateroscleroză, punând accent în special pe accidentul vascular cerebral, a doua cauză de mortalitate din lume. Medicul a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă acest accident vascular cerebral și cum îl putem recunoaște. Mai mult, este foarte important să mergem imediat la medic pentru a primi tratamentul de specialitate, pentru prevenirea unui alt episod de accident cerebral. “1,1 milioane de oameni mor, anual, în lume din cauza accidentului vascular cerebral, conform unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății din 2015 . Acest accident vascular cerebral este necroza sau moartea unei părți din creier, din cauza întreruperii fluxului sangvin în acel teritoriu. Întreruperea alimentării cu sânge poate fi produsă fie prin înfundarea vasului, și atunci se numește ischemic și reprezintă majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, fie datorită ruperii vasului și a hemoragiei ulterioare, iar accidentul vascular se numește hemoragic.
Este o urgență medicală, tratamentul imediat este crucial, pentru că salvează foarte mult din regiunea de creier afectată și previne complicațiile. Cea mai mare șansă să repeți accidentul ischemic tranzitor este în săptămâna următoare”, și-a început discursul dr. Lila Martin.
“În ultimul timp, observăm că printre principalele cauze de deces se află și accidentul cardiovascular, iar complicațiile diabetului în cazul persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, ajung să îngreuneze viața pacientului și, într-un final, duc la deces. Considerăm că astăzi a fost un succes, pentru că s-au făcut peste 150 de EKG, asta înseamnă un interes major. Au fost identificate persoane cu afecțiuni grave cardiologice. Considerăm că problema afecțiunilor cardiovasculară este majoritară și în România, de aceea «West Clinique» se va implica și mai mult în prevenirea și tratarea acestor afecțiuni. Doamna doctor Lila Martin este specializată și are competențe în doppler vascular. Continuu se perfecționează și vine de la București, de cinci ani. I-am cerut o colaborare exclusivă cu «West Clinique» pentru că pacienții o vor pe dumneaei. Ne gândim să extindem cardiologia și luăm în calcul intrarea în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate”, ne-a declarat Maranda Enciu, managerul “West Clinique”, la finalul evenimentului.