Capitala are acum, de principiu, o instituţie care se va ocupa cu prioritate de cele 365 de imobile cu bulină roşie. Vorbim despre Administraţia Municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Dezbaterea pe această temă a încins spiritele între putere şi opoziţie în şedinţa de Consiliu General. Proiectul a fost votat în timp ce consilierii PNL, PMP şi USB ieşeau din sală.
Nu fără scântei însă. Iniţial, primarul general a explicat de ce, din punctul său de vedere, este nevoie de noua Administraţie Municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Sunt circa 180 de imobile cu risc seismic pericol public. Trebuie intervenit imediat. Nu există un departament sau o direcţie dedicată exclusiv”
Geta Drăgoi, director de resurse umane la Primăria Bucureşti: „Instituţia va fi cu funcţii publice, necesită aviz ANFP, de altfel necesită şi 45 de zile calendaristice pe site-ul institutiei pentru consultare publică. Astfel încât, peste 60 de zile să putem veni cu ce ne cereţi”.
Informaţiile nu i-au mulţumit pe consilierii din Opoziţie care au insistat că nu vor vota doar o " idee".
Robert Turcescu: „Înfiinţarea acestei Administraţii Municipale nu rezolvă consolidarea clădirilor cu risc seismic. Se creează o structură, se creează posturi. E o formă fără fond”.
În ciuda întrebărilor, votul a continuat şi proiectul a trecut, iar consilierii PNL, USB şi PMP au părăsit sala.
Ciprian Ciucu, consilier genral PNL: „Am decis să ieşim din sală protestând astăzi la poziţia intransigentă a majorităţii formate din PSD şi ALDE”.
Între anii 2005-2015, primăria a consolidat 19 clădiri, iar de alte 23 s-au ocupat direct proprietarii lor. În prezent, legea nu permite municipalităţii să consolideze o clădire dacă un proprietar refuză, iar muncipalitatea şi Guvernul poartă discuţii pentru modificare acestor prevederi.