Mergi la conţinutul principal

O nouă ediție a Concursului ”De la robie la libertate”

* Concursul intercultural de Istoria rromilor ”De la robie la libertate” s-a derulat weekendul trecut, la Școala Gimnazială ”Anton Pann” * în competiție s-au înscris 11 echipe de elevi, de la gimnaziu și liceu, formate din șase elevi (trei elevi rromi și trei elevi aparținând populației majoritare)

 

 

 

După doi ani în care pandemia a determinat anularea concursurilor, weekendul trecut, la Școala Gimnazială ”Anton Pann” Brăila s-a desfășurat o nouă ediție a Concursul intercultural de Istoria rromilor ”De la robie la libertate”. Concursul a fost dedicat zilei de 20 februarie, zi în care se celebrează 167 de ani de la dezrobirea rromilor.

În competiție s-au înscris 11 echipe de elevi, de la gimnaziu și liceu (clasele VII-XII): Școala Gimnazială ”Costache Grigore Șuțu”, Școala Gimnazială Viziru, Școala Gimnazială Lanurile, Școala Gimnazială Unirea, Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea”, Școala Gimnazială ”Anton Pann”, Colegiul Național ”Gh. M. Murgogi”, Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius” Brăila, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian” și Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Însurăței.

Echipele au fost formate din câte șase elevi (trei elevi rromi și trei elevi aparținând populației majoritare), fiind coordonate de un cadru didactic. Participanții au trecut prin patru probe: proba de cultură generală cu privire la procesul de dezrobire a rromilor, prezentarea unei machete/poster care să exprime cuvântul ”libertate”, prezentarea unui proiect cu scopul de a diminua discriminarea și a promova dialogul intercultural și realizarea unui cvintet pornind de la tema/titlul concursului. La final, câștigătorii au fost desemnați de un juriu format din profesori de istorie (care nu predau la școlile unde învață participanții).

La secțiunea liceu, premiul I a revenit echipelor de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” și Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius”, premiul II a fost acordat echipelor de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgogi” și Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Însurăței, iar premiul III a mers către echipa Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian”.

La secțiunea gimnaziu, premiul I l-au câștigat echipele de la Școala Gimnazială ”Costache Grigore Șuțu” (Șuțești) și Școala Gimnazială ”Anton Pann”, premiul II l-a obținut echipa școlii Gimnaziale Lanurile, iar premiul III a fost acordat echipei școlii Gimnaziale Unirea. La această secțiune s-au acordat și două mențiuni, pentru echipele de la Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea” și Școala Gimnazială Viziru.

Toate echipele participante au primit premii în cărți oferite de Muzeul Brăilei ”Carol I” și Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher.

Concursul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, prin inspectorul pentru minorități prof. Gina Anton.

Tot cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la dezrobirea rromilor, weekendul trecut, la Muzeul Brăilei ”Carol I” a avut loc o dezbatere cu titlul ,,Robia rromilor – cauză și efect”.

Data de 20 februarie, marchează pentru etnia rromă, un pas important în obținerea libertății individuale. Sărbătoarea abolirii sclaviei rromilor trebuie să fie nu doar o sărbătoare a rromilor, ci a întregii societăți, întrucât momentul istoric pe care îl evocăm a reprezentat totodată începutul unui drum al modernizării și emancipării Principatelor Române, un început odată cu care valorile umaniste, ale respectului și dialogului interetnic au putut să fie afirmate și asumate în spațiul românesc”, a declarat prof. Gina Anton, inspector școlar pentru minorități în cadrul ISJ Brăila.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro