* agenții economici brăileni vor să-i atragă pe tineri să învețe o meserie și au cerut înființarea unei noi clase de învățământ dual * începând cu anul școlar 2018-2019, la Colegiul “Edmond Nicolau”, absolvenții de gimnaziu pot opta pentru unul din cele 20 de locuri puse la bătaie pentru specializarea “Confecționer produse textile * de asemenea, în anul școlar viitor se va da startul unei noi runde de calificări pentru specializarea “Strungar”, la clasa de dual de la “P. Istrati”
Învățământul dual începe să prindă contur în Brăila. După ce în toamna acestui an s-a înființat prima clasă de dual din județul nostru, în anul școlar 2018-2019 oferta educațională va fi mai bogată.
Doi operatori economici din județul nostru au cerut înființarea unei noi clase de învățământ dual. Este vorba despre SC NEO Fashion Commercial SRL și SC TEXBRA SRL, fiecare solicitând câte 10 locuri pentru formarea profesională a elevilor în domeniul Industriei textile și pielăriei. Concret, în anul școlar viitor, la Colegiul Tehnic “Ed. Nicolau” absolvenții de gimnaziu vor avea la dispoziție 20 de locuri la specializarea “Confecționer produse textile”.
“Vom avea o nouă clasă de dual anul viitor. Este un pas înainte. Suntem într-un județ, într-o arie în care industria textilă are tradiție de zeci de ani. Noi ne-am întâlnit și cu directorii, facem și consilierea la nivel județean și sperăm să conștientizăm că soluția aceasta - învățământul dual - este una bună”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector școlar general.
De asemenea, firma “Pronif” vrea să continue să asigure calificarea elevilor în sistem dual și va organiza și anul școlar viitor o nouă grupă pentru specializarea “Strungar”, la Colegiul “P. Istrati”, unde vor fi oferite 15 locuri.
Consilierii municipali au adoptat deja proiecte de hotărâre privind aprobarea contractului de parteneriat și între Municipiul Brăila, unitățile de învățământ și agenții economici pentru înființarea claselor de dual. Firmele vor forma competențele necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și sprijinirea acestora în tranziția de la școală la un loc de muncă, iar elevii vor fi angajați după finalizarea celor 3 ani de studiu, în conformitate cu nivelul de pregătire și competențele dobândite.
Învățământul dual, avantaje pentru elevi și operatori economici
Învățământul profesional-dual combină educația primită într-o unitate de învățământ cu învățarea la locul de muncă în cadrul unei companii, iar elevii sunt plătiți pentru a se specializa în domeniile în care firmele au nevoie de forță de muncă.
Sistemul oferă o serie de beneficii atât pentru elevii care aleg această formă de școlarizare, cât și pentru operatorii economici care au nevoie de forță de muncă.
Învățământul dual îi va da posibilitatea elevului să acumuleze experiența practică fără de care nu poate îmbrățișa o meserie sau o carieră, iar pe de altă parte îl va apropia de lumea reală, prin drepturile și responsabilitățile asumate, prin pregătirea în grupe de lucru, sub supravegherea unui tutore de practică. Mai mult decât atât, elevul care a optat pentru învățământul dual, după absolvire, se poate întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susține și examenul de bacalaureat, dacă dorește acest lucru.
Elevii care fac naveta pentru a ajunge la cursuri vor fi sprijiniți prin decontarea cheltuielilor de transport, facilități de cazare și masă gratuită.
De asemenea, elevii vor fi sprijiniți și financiar, printr-o bursă de la stat, în valoare de 200 de lei, dublată de o bursă în valoare de 200 de lei de la operatorii economici. Bursa se acordă lunar participanților, împreună cu facilități de transport și cazare.
Operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu unitățile de învățământ pot beneficia de facilități la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale.
Din punctul de vedere al beneficiilor, pe lângă o forță de muncă calificată conform propriilor cerințe, operatorii vor avea posibilitatea să-și selecteze cei mai buni absolvenți ai învățământul dual, participând atât la procesul de selecție la admiterea în învățământul dual, cât și examenul de certificare care va fi organizat la operatorii economici și cu implicarea directă a acestora.
De asemenea, angajatorii au ocazia să-și manifeste implicarea directă în viața comunității locale, menținând un contact mult mai strâns cu școala, cu părinții și, bineînțeles, cu elevii, contribuind într-o mai mare măsură la dezvoltarea economică pe plan local, având reprezentanți în consiliul de administrație al școlii.