• Eugenia Dumitriu-Segnana, fostă elevă a liceului, în prezent consilier juridic în cadrul echipei Uniunii Europene pentru negocierea Brexit-ului, a fost invitata evenimentului • acesta le-a vorbit elevilor despre Uniunea Europeană şi le-a răspuns acestora la întrebările legate de Brexit
Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” a organizat, ieri, o nouă întâlnire în cadrul programului “EU Back to School”, iniţiativa interinstituţională ce dă posibilitatea angajaţilor instituţiilor europene să-şi viziteze fostele şcoli şi să le vorbească elevilor despre alegerea lor profesională, responsabilităţile zilnice de serviciu, precum şi despre provocările şi oportunităţile unei vieţi trăite în afara ţării. Scopul programului este acela de a da tinerilor posibilitatea să cunoască îndeaproape proiectul european. Practic, prin astfel de evenimente, oficialii UE devin imaginea Europei pentru o zi, iar şcolile care au luat deja parte la această iniţiativă tind să aprecize această manieră de a creşte gradul de cunoaştere despre Europa în rândul elevilor.
Şi de data aceasta, zecile de elevi care s-au adunat în amfiteatrul liceului au avut ocazia să afle cum funcţionează Uniunea Europeană şi instituţiile acesteia, invitata evenimentului fiind Eugenia Dumitriu-Segnana, consilier juridic în cadrul echipei Uniunii Europene privind negocierea Brexit-ului.
Absolventă a Colegiul “Bălcescu”, Eugenia Dumitriu-Segnana a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, continuându-şi apoi studiile la universităţi din Belgia şi Geneva. În 2004 şi-a început cariera juridică la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din 2006 a lucrat la Curtea Europeană de Justiţie şi apoi la Consiliul Uniunii Europene, iar în prezent este consilier juridic în echipa lui Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Iar pentru că este expertă în Brexit, liceenii nu au putut rata ocazia de a o întreba pe aceasta care va fi efectul Brexit asupra elevilor care sunt interesaţi sau deja studiază la universităţi din Anglia.
“Brexit-ul îi va afecta pe tinerii români care studiază astăzi în Marea Britanie în măsura în care britanicii ies fără Acord. Dacă ies fără Acord, din păcate, vor fi supuşi regimului pe care îl vor pune britanicii în aplicare. Dacă Marea Britanie iese cu Acord, deci ratifică Acordul pe care l-am negociat cu ei, atunci, până la sfârşitul tranziţiei, care poate dura până la sfârşitul lui 2021, românii care studiază acolo vor avea aceleaşi drepturi ca azi. La fel se va întâmpla şi cu cei care se vor duce la studii înainte de sfârşitul tranziţiei, ei vor putea lucra în viitor şi aşa mai departe. Deci lucrurile vor rămâne exact ca astăzi, nu se va schimba nimic. Dar dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără Acord, drepturile pe care britanicii azi spun că le acordă cetăţenilor UE pot fi modificate pentru că Marea Britanie e un stat suveran care îşi stabileşte singur drepturile”, ne-a declarat Eugenia Dumitriu-Segnana.
În aceeaşi situaţie se vor regăsi şi muncitorii români din Regat, după cum ne-a explicat sursa citată anterior.
“Dacă avem Acord, cetăţenii români care muncesc în Marea Britanie îşi păstrează statutul de azi. Dacă e fără Acord, lucrurile se vor schimba. Deşi britanicii au promis şi au adoptat deja o legislaţie privind depturile cetăţenilor UE, un alt parlament, un alt guvern care vine la putere ar putea să o modifice. Acordul de retragere ne protejează împotriva acestor modificări bruşte şi ciudate. În lipsa Acordului, nu putem spune dacă britanicii vor păstra aceste drepturi ale cetăţenilor UE sau vor modifica legislaţia”, a punctat expertul.
La final, liceenii au primit materiale informative din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Întâlnirea de ieri a fost cel de-al doilea eveniment organizat de Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” în cadrul programului european “EU Back to School”, după ce, în luna aprilie, elevii s-au întâlnit cu Iuliana Buzdugan, translator al Comisiei Europene.
Iniţiativa “EU Back to school” a fost lansată în 2007, fiind un program al Comisiei Europene. În 2016, peste 500 de oficiali europeni şi membri ai guvernelor naţionale s-au întors în şcolile din statele membre şi au vorbit unui număr de peste 58.000 de elevi. Discuţiile au fost animate, au inclus videoclipuri, teste distractive, dulciuri belgiene şi multe altele.