Un raport prezentat săptămâna aceasta în Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaţilor, unde s-a discutat despre majorarea primelor de asigurare, mai ales pentru autovehiculele comerciale, arată că tarifele RCA s-au triplat în ultimii trei ani. Transportatorii susțin că nici Autoritatea de Supraveghere Financiară şi nici companiile de asigurări nu au respectat acordul prin care se obligau să nu mai crească tarifele.
În cadrul comisiei s-a semnalat că piaţa s-ar menţine constantă dacă ar plăti toată lumea, iar, în context, Consiliul Concurenţei a propus ca plata taxelor locale pentru autovehicule să poată fi făcută doar dacă este prezentată şi poliţa RCA. Modificarea legislativă şi argumentele în favoarea demersului au fost prezentate de László Gyerkó, consilier la Consiliul Concurenţei.
„Datorită faptului că 27% din parcul auto nu este asigurat la ora actuală, asta rezultând din analiza sectorială, noi propunem promovarea unei modificări legislative, astfel încât plata taxelor şi impozitelor aferente autovehiculelor să fie condiţionată de prezentarea unei poliţe RCA", a declarat László Gyerkó.
Se ieftinesc sau nu poliţele RCA?
Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat mai multe societăţi de asigurare să reanalizeze modul de calcul al poliţelor de asigurare auto obligatorie RCA, după ce valoarea acestora a crescut foarte mult. Controalele din ultimele luni au relevat mai multe abateri abateri şi practici incorecte, relatează Radio România Actualități.
Sunt şapte societăţi de asigurare aflate în această situaţie, care au fost obligate să reanalizeze metodele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice Autorităţii de Supraveghere Financiară noile tarife, împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate.
Măsura a fost luată după ce controale inopinate la asigurători autorizaţi să vândă RCA au constatat o serie de abateri privind utilizarea segmentelor de risc, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare sau utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de valoarea rezultată din calculul de evaluare a riscurilor. Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit ca asiguratorii în cauză să remedieze deficienţele constatate în termen de 30 de zile.
Potrivit raportărilor societăţilor de asigurare, în luna ianuarie 2016, prima medie pentru poliţele RCA încheiate pe 12 luni - calculată cumulat pentru autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane - înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane, creşterea a fost de 61%.